Recept voor vegan maaltijdsalade
In de zomer heb ik vaak zin in lichte en frisse gerechten. Ik eet daarom meerdere dagen per week een lekkere maaltijdsalade. De ene keer is dat een pastasalade. De andere keer couscous of quinoa. Deze frisse noedelsalade heb ik afgelopen weken al een paar keer gemaakt. Hij viel erg goed in de smaak!
Welke ingredienten heb je nodig voor frisse noedelsalade met miso dressing?
Deze maaltijdsalade is erg eenvoudig om te maken. Je kookt wat rijstnoedels (of een andere noedelsoort) en voegt rauwe groente en sticky tofu toe. De miso dressing maakt het helemaal af.
Haal de volgende ingredienten in huis voor deze noedelsalade:
- 400 gram sticky tofu
- 200 gram rijstnoedels
- 1 komkommer
- 4 nectarines
- 150 gram wortel
- 100 gram witte kool of spitskool
- 3 stengels bosui
Miso pindadressing
- 35 gram miso pasta
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel pindakaas
- 2 theelepels sesamolie
Optioneel, om te garneren
- 1 handje pinda’s
- 1 handje verse koriander
Hoe kun je de sticky tofu vervangen?
In dit gerecht gebruik ik sticky tofu. Dat zijn knapperig gebakken tofublokjes met een sticky sausje. Sticky tofu is heel leuk en lekker om zelf te maken. Het kost echter wel wat tijd (reken op ongeveer 20 minuten). Heb je die tijd (of zin) niet? Gebruik dan voorverpakte tofublokjes van de supermarkt en breng deze op smaak met wat ketjap.
Hoe maak je een maaltijdsalade kidsproof?
Een schaal met maaltijdsalade kan soms spontaan zorgen voor mopperende kinderen. Want er zit een hoop in en ze hebben er geen controle over. Als ik een maaltijdsalade maak, dan serveer ik de ingredienten in losse bakjes op tafel. Laat je kind zelf kiezen wat hij (of zij) in zijn salade wil. Dan is hij onderdeel van het proces en kan hij kiezen wat hij lekker vindt.
Meer vegetarische Aziatische recepten
Ik ben gek op de Aziatische keuken! Zoveel lekkere smaken en zo makkelijk om lekkere vega(n) gerechten mee te maken. Bekijk al mijn Aziatische recepten voor meer inspiratie. Of bekijk de recepten hieronder.
Vegan noedelsalade met sticky tofu en miso pindadressing
Ingrediënten
- 400 gram sticky tofu Zie hier voor het recept. Zorg dat je dit van tevoren klaar hebt, dan is de salade snel klaar. Alternatief: voorverpakte tofu blokjes van de supermarkt, bakken met 4 eetlepels ketjap manis.
- 200 gram rijstnoedels
- 1 komkommer
- 4 nectarine
- 150 gram wortel
- 100 gram witte kool of spitskool
- 3 stengels bosui
Miso pindadressing
- 35 gram miso pasta
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel pindakaas
- 2 theelepels sesamolie
Optioneel, om te garneren
- 1 handje pinda's
- 1 handje verse koriander
Instructies
- Zorg dat je de sticky tofu alvast hebt bereid.
- Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Was de komkommer, nectarine, kool en bosui.Snij de komkommer in stukjes. Snij de nectarine in julienne reepjes. Snij de kool super fijn. Snij de bosui in ringen.
- Schil de wortel en snij in julienne reepjes. Ik doe dat met een rasp in de food processor. Het kan ook met een mandoline, of met de hand (is wel veel werk!), of koop voorverpakte julienne wortel.
- Maak de miso pindadressing. Meng de miso, pindakaas, rijstazijn, gembersiroop, sesamolie en sojasaus tot een gladde saus.
- Doe de rijstazijn in een grote salade kom. Voeg de komkommer, wortel, nectarine, kool en bosui toe. Roer de miso saus erdoor.
- Garneer met wat verse koriander en pinda's.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen aten deze salade zo op, omdat ze de misosaus zo lekker vinden. Dat geldt natuurlijk niet voor alle kinderen.
- De tip om kinderen maaltijdsalade te laten eten, is om alle ingredienten in aparte bakjes op tafel te zetten en je kind zelf te laten kiezen wat hij bij zijn noedels wil.Â
Review