Paella zonder vis
Paella is een traditioneel Spaans rijstgerecht dat meestal met vis en schaaldieren wordt bereid. De meeste mensen associëren paella met vis. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt paella namelijk heel goed vegetarisch, of zelfs vegan bereiden. Eerder maakte ik al eens een vega paella met sperziebonen en vandaag deel ik het recept voor vegan paella met groene asperges.
Groene asperges als smaakmaker
Groene asperges vind ik altijd een prachtige groente. Iets minder uitgesproken dan witte asperges, maar wel een mooie bijzondere groente. Je kunt de asperges mee koken met de rijst. Ik kook de asperges zelf graag apart en roer ze op het eind door de paella. De asperges blijven op deze manier iets mooier. Je hebt alleen wel een extra pan afwas.
Paella kruiden zelf maken met saffraan
Wist je dat het heel eenvoudig is om zelf paella kruiden te maken? Je hebt dus helemaal geen zakje met kruiden nodig. Het belangrijkste ingrediënt voor lekkere paella kruiden, is saffraan. Dit zijn rode draadjes die een prachtige gele kleur geven aan een gerecht. Saffraan is een kruid, afkomstig van de saffraankrokus. Iran is marktleider in de saffraan productie. Saffraan geeft een bloemige, warme smaak aan maaltijden en een prachtige kleur. En die prachtige gele kleur, die hoort natuurlijk helemaal bij paella.
Naast saffraan, heb je paprikapoeder, knoflookpoeder, rozemarijn, zout en peper nodig. Deze kruiden zijn sowieso de moeite waard om op te nemen in je kruidenkastje, want dit zijn ideale basiskruiden voor bijvoorbeeld Mexicaanse kruidenmix.
Waarom is saffraan zo duur?
Er kleven wat mij betreft een paar grote nadelen aan saffraan. Het is namelijk ontzettend duur. Dat komt doordat saffraan wordt gemaakt van de stampers van de saffraankrokus. Elke krokus heeft maar 3 stampers en de krokus bloeit maar acht dagen per jaar. Voor 1 gram saffraan heb je maar liefst 150 krokussen nodig. Kortom: saffraan is een duur goedje. Daarnaast is er een gigantisch kwaliteitsverschil in de saffraan die je kunt kopen. De saffraan in de supermarkt vind ik veel minder krachtig dan een kwaliteit saffraan zoals bijvoorbeeld Stampers saffraan. De laatste is wat duurder, maar de smaak en kleur stellen je niet teleur.
Meer vegetarische recepten met saffraan
Ingredienten voor deze vegan paella
Voor de paella kruiden
- 0,05 gram safraan
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
Voor de paella
- 1 ui
- 320 gram paella / risottorijst
- 250 gram groene asperges
- 1,5 blokje groenten bouillon
- 750 ml water
- 200 gram doperwten
- 250 gram cherrytomaten
- 1 citroen
- olijfolie
Vegan paella met groene asperges
Ingrediënten
Voor de paella kruiden
- 0,05 gram safraan
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
Voor de paella
- 1 ui
- 320 gram paella / risottorijst
- 250 gram asperge groen
- 1,5 blokje groenten bouillon
- 750 ml water
- 200 gram doperwt
- 250 gram cherrytomaten
- 1 citroen
- olijfolie
Instructies
- Verwarm een scheut olijfolie in een paellapan of grote hapjespan. Snipper de ui en bak deze in de olijfolie voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg de paellakruiden toe aan de ui en bak de kruiden ongeveer 1 minuut mee. Voeg nu de rijst toe en bak 1 minuut mee. Blus de rijst af met het water en doe de bouillonblokjes erbij.
- Snij de cherrytomaten doormidden. Voeg de tomaten toe aan de rijst. Als het goed is, staat de rijst net onder water. Is dat niet het geval? Voeg dan een beetje extra water toe. Dek de pan af en zet de paella op middenhoog vuur. Laat het water langzaam inkoken. In tegenstelling tot risotto hoef je niet te roeren en voeg je in principe geen extra bouillon toe tijdens het koken, tenzij je merkt dat het heel hard droog kookt.
- Snij de groene asperges in stukjes van ongeveer 2,5-3 cm lang. Kook ze apart in een pan in ongeveer 4 minuten gaar. Giet af en zet even apart.
- Voeg na 15 minuten de doperwten toe en laat deze nog even 5 minuten mee koken. Roer de asperges er nu voorzichtig door. Het geeft niet als de rijst iets begint aan te koeken. Sterker nog, dat hoort zo. Het geeft de rijst een klein beetje knapperig korstje. De rijst moet echter wel gaar zijn. Is je rijst echter nog lang niet gaar op dit punt? Dan heeft de rijst wat extra vocht nodig. Voeg dan nog wat groenten bouillon toe, totdat de rijst weer net onder water staat.
- Serveer de paella met wat partjes citroen. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Dit is een prima kidsproof gerecht. De basisgroente in deze paella zijn cherrytomaat en doperwtjes. De meeste kinderen vinden dat wel lekker. De groene asperge is optioneel.
- Is een van deze groente een probleem? Vervang de cherrytomaten bijvoorbeeld door tomatenblokjes uit blik. De erwtjes kun je bijvoorbeeld vervangen door klein gesneden courgette.
Review