Lekker vegetarisch / vegan taco recept
Ik ben gek op de Tex Mex keuken. Het liefst heb ik iedere week wel een Mexicaans feestje en zet ik de hele tafel vol met Tex Mex lekkernijen. Deze taco’s heb ik leren maken van een vriend die een tijdje in Mexico heeft gewoond. Het originele recept is met kip, maar ik maak mijn versie met vegetarische kip. Echt een ontzettende aanrader!
Wat is de beste vleesvervanger voor kip?
De beste vleesvervanger voor kip, tsja, daar verschillen de meningen natuurlijk over. Ik ben zelf niet zo’n fan van voorverpakte vegetarische kipstukjes. Ik vind ze meestal te droog en taai. Maar misschien heb ik gewoon nog niet de juiste vega stukjes gevonden. Mijn favoriete vervangers voor kip zijn sojastukjes of erwteneiwitstukjes. Dit recept heb ik gemaakt met sojastukjes, maar je kunt ook erwteneiwitstukjes gebruiken. Dit zijn allebei eiwitrijke vervangers die heel goed de smaak opnemen van kruiden. Ik ben ontzettend fan van beide vervanger. Ze zijn eiwitrijk, nemen goed smaken op en zijn daarnaast een van de goedkoopste vervangers die ik ken.
Hoe bereid je sojastukjes?
Zowel de sojastukjes, als erwteneiwitstukjes zijn gedroogd. Je moet ze eerst 5-10 minuten wellen in kokend water. Daarna kun je ze kruiden en bakken. Bakken kan zowel in de pan, als in de oven. Let er bij de sojastukjes op dat je ze niet te lang bakt, anders worden ze vrij droog.
De erwtenstukjes hebben een vrij specifieke geur, maar tijdens het bakken trekt die geur weg en worden ze heel erg smaakvol.
Hoe maak je zelf de lekkerste guacamole?
Deze taco’s hebben 2 belangrijke toppings: guacamole en zelfgemaakte Tex Mex mayo. De guacamole kun je natuurlijk in een potje kopen, maar is het lekkerst als je het zelf maakt. Je hebt hiervoor rode ui, chilipeper, avocado, verse koriander, tomaat en limoen(sap) nodig.
Snij de rode ui en chilipeper super fijn. Hak de koriander en doe dit allemaal in een sschaaltje. Giet de limoensap erover. Haal de avocado’s uit de schil en snij fijn of prak. Voeg toe en roer goed door. Snij de tomaat in kleine stukjes en roer door de guacamole. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat tabasco voor extra spice.
Het geheime ingredient: (vegan) Mexicaanse mayo
De echte smaakmaker in deze taco’s, is de Mexicaanse mayonaise. Deze maak je vrij eenvoudig zelf door (vegan) mayo te mengen met Tex Mex kruiden en kerriepoeder.
Ingredienten voor vegan taco’s
Haal de volgende ingredienten in huis voor 4 personen (2 taco’s pp):
Vegan soja kip
- 125 gram gedroogde sojastukjes
- 2 eetlepels tacokruiden
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Guacamole
- 0,5 rode ui
- 1 handje verse koriander
- 0,5 chilipeper
- 2Â avocado’s
- 1 tomaat
- 0,5 limoen
Tomatensalsa
- 0,5 rode ui
- 1 handje verse koriander
- 0,5 chilipeper
- 0,5 limoen
- 5Â tomaten
Vegan mayo
- 8 eetlepels (vegan) mayo
- 2 eetlepels taco kruiden
- 1 theelepel kerriepoeder
Overig
- 100 gram ijsbergsla
- 8 taco schelpen
- tabasco
- zout
- peper
Meer vegetarische Tex Mex recepten
Taco’s met vegetarische kip en guacamole
Ingrediënten
Vegan soja kip
- 125 gram gedroogde sojastukjes
- 2 eetlepels tacokruiden
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Guacamole
- 0,5 rode ui
- 0,5 chilipeper
- 2 avocado
- 1 handje verse koriander
- 1 tomaat
- 0,5 limoen
Tomatensalsa
- 0,5 rode ui
- 0,5 chilipeper
- 0,5 limoen
- 1 handje verse koriander
- 5 tomaten
Vegan mayo
- 8 eetlepels (vegan) mayo
- 2 eetlepels taco kruiden
- 0,5 theelepel kerriepoeder
Overig
- 100 gram sla
- 8 taco schelpen
- tabasco
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de tacoschelpen in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal uit de oven en zet apart.
Soja stukjes
- Doe de sojastukjes in een grote schaal. Schenk er kokend water bij totdat de stukjes net onder water staan. Laat 10 minuten staan.
- Giet de sojastukjes af en laat ze goed uitlekken. Verdeel de tacokruiden en kerriepoeder over de stukjes.
- Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de sojastukjesin ongeveer 5 minuten gaar.
Guacamole en tomatensalsa.
- Zet 2 schaaltjes klaar. Snij de rode ui en chilipeper fijn.Hak de koriander fijn.Verdeel de rode ui, chilipeper en koriander over de 2 schaaltjes. Verdeel ook het sap van de limoen over de 2 schaaltjes.
- Haal de avocado uit de schil en snij fijn. Doe de avocado in 1 schaaltje en prak fijn.
- Snij de alle tomaten super fijn. Voeg 1/6 van de fijngesneden tomaat toe aan de guacamole. Doe de rest van de tomaten in het andere schaaltje. Breng de guacamole en tomatensalsa beide op smaak met zout, peper en eventueel tabasco.
(Vegan) mayo
- Roer de Tex mex kruiden en kerriepoeder door de (vegan) mayo.
Taco schelpen
- Vul de tacoschelpen met ijsbergsla. Verdeel de sojastukjes erover en daarna een flinke klodder mayo. Nu nog wat tomatensalsa en top af met een flinke klodder guacamole.
Kidsproof tips
- Tacoschelpen zijn zeker kidsproof. Laat je kind zelf kiezen waarmee hij de schelpen wil vullen.Â
Review