Foe yong hai recept
Foe yong hai. Ieder Chinees restaurant zal het ongetwijfeld op het menu hebben staan. Foe yong hai is een als het ware een omelet met groente in zoetzure saus. Zo ingewikkeld als de naam is, zo gemakkelijk is het recept! De lekkerste foe yong hai maak je namelijk heel eenvoudig zelf! Dit recept voor zelfgemaakte foe yong hai is ook nog eens een stuk gezonder. Een heerlijk vegetarisch gerecht waar het hele gezin van zal smullen!
Foe yong hai zonder pakjes of zakjes
Ik ben groot voorstander van koken zonder pakjes of zakjes. Het liefst maak ik dan ook alles zelf, zo ook deze foe yong hai. Het recept voor deze zelfgemaakte foe yong hai bestaat uit 3 elementen: zoetzure saus, omelet en een mengsel van groente met eventueel rijst. Het is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Alleen de zoetzure saus heeft wat tijd nodig om in te koken. De bereiding van de omelet en het roerbakmengsel is een kwestie van bakken in de pan.
Ik serveer de omelet, vul deze met roerbakgroente en doe daarover de zoetzure saus. Voor een completere maaltijd kun je er optioneel rijst bij serveren. Of wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte atjar tampoer? Een heerlijke vegetarische comfort food maaltijd!
Zoetzure saus zelf maken
Wat foe yong hai zo lekker maakt, is de zoetzure saus. Met de juiste ingrediënten in huis kun je deze heel gemakkelijk zelf maken. De basis van de saus bestaat uit een uitje, gember en chilipoeder. Dit bak je aan in olie. Vervolgens voeg je gehalveerde cherrytomaatje toe, azijn, sojasaus en wat suiker. Dit mengsel laat je pruttelen voor ongeveer 15 minuutjes en dan is je saus klaar om geserveerd te worden! Mocht je graag een hele gladde saus willen? Dan kun je deze zelfs nog even pureren met een staafmixer.
Ingrediënten zoetzure saus
- 1 rode ui
- 1 halve chilipeper
- 4 cm verse gember
- 250 gram cherrytomaten
- 35 gram basterdsuiker
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel azijn
Meer vegetarische recepten uit de Aziatische keuken
Geïnspireerd geraakt door dit recept voor zelfgemaakte foe yong hai? En op zoek naar meer inspiratie voor de lekkerste vegetarische recepten uit de Aziatische keuken? Check dan zeker even onderstaande gerechten. Stuk voor stuk heerlijke maaltijden om je vingers bij af te likken!
Vegetarische foe yong hai zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten
Voor de omelet
- 8 eieren
- 3 bosui
- 1 paprika
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
- olijfolie
Zoetzure saus
- 1 rode ui
- 1 halve chilipeper
- 4 cm gember
- 250 gram cherrytomaten
- 35 gram basterdsuiker
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel azijn
Algemeen
- 300 gram rijst
- 800 gram groente bijvoorbeeld broccoli, sperziebonen, paprika, taugé, prei, champignon
- 1 eetlepel olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zoetzure saus
- Maak nu de zoetzure saus. Pureer de ui, halve chilipeper (zonder zaadjes) en de geschilde gember met een scheutje olie in de blender tot een gladde massa. Doe deze puree, samen met de cherrytomaten en suiker in een sauspan en kook ongeveer 15 minuten.
- Voeg na 15 minuten de azijn en sojasaus toe en kook deze kort mee. Breng op smaak met zout en peper.
Roerbakgroente
- Was en snij de harde groente (broccoli, sperziebonen) in hapklare stukjes. Blancheer de harde groente 2-3 minuten in kokend water.
- Was en snij de rest van de groente. Roerbak alle groenten, inclusief de harde groenten in een scheut olijfolie in een hapjespan. Breng op smaak met zout en peper. Heb je ook taugé en prei? Voeg deze pas aan het eind toe, nadat de omelets klaar zijn.
Omelet
- Pak een kom en kluts hier de eieren in. Roer de eieren goed door. Snij de knoflook, lente ui en paprika fijn en voeg deze toe aan het eimengsel. Breng op smaak met zout en peper.
- Zet een koekenpan klaar en verwarm hier een scheutje olijfolie in. Schenk het omeletmengsel in de pan. Bepaal van tevoren of je 2 of 4 omelets wil maken. Schenk dan dus 1/4 of 1/2 van het omeletmengsel in de pan. Doe een deksel op de pan en bak het ei totdat de bovenkant van het ei niet meer vochtig is. Keer het ei om en bak de tweede kant nog eens een paar minuten.
- Serveer de omelet met rijst, roerbakgroente en zoetzure saus
Kidsproof tips
- Deze foe yong hai vinden kinderen vaak heel lekker. Je kunt zelf kiezen welke groenten je erbij roerbakt. Je kunt eventueel een deel van de groenten koken en vervolgens pureren en door het omeletmengsel doen.
Review