In de winter en het vroege voorjaar worden er veel koolsoorten geoogst. Kool is dan ook de seizoensgroente van de winter en het begin van de lente. Ik vind het zelf altijd best lastig om kool te eten. Het is absoluut niet mijn favoriete groente. Toch zonde, want er zijn genoeg lekkere maaltijden met kool!

Risotto is altijd een goed idee

Omdat risotto één van mijn all time favourites is, besloot ik dat ik een keer een koolrisotto wilde maken. Want zeg nou zelf: bijna alle groenten zijn heerlijk in een risotto. Je moet alleen even weten hoe je het combineert. En daarbij geldt wat mij betreft meestal less is more. Dus als je een risottorecept tegenkomt met ontzettend veel ingredienten. Krab dan even achter je oren. Meestal is dat namelijk geen goed nieuws. De lekkerste Italiaanse risotto’s bevatten maar weinig ingredienten. Onmisbaar is in elk geval: risottorijst, olijfolie (en vaak roomboter), bouillon en Parmezaanse kaas. Heel veel meer heb je niet nodig. Dat geldt dus ook voor deze risotto met kool!

Recepten met kool

Liever iets anders eten met kool? Denk dan eens aan deze gratin met kool, of deze koolburger, of deze lekkere soep met kool.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Risotto met kool

Dit is een heerlijk recept met kool. Dus weet je niet wat je met je kool aan moet, maak dan deze risotto. Heel erg simpel en ontzettend lekker.
2 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordKool, Risotto, Savooie kool, Vegetarisch, Witte kool
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 75 gram roomboter
  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 kilo kool ik had 1 flinke witte kool. Chinese kool, savooi kool of spitskool kan ook
  • 200 ml witte wijn
  • 350 gram risottorijst
  • 2-3 blokjes groente bouillon +1-1,5 liter water
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm 50 gram roomboter en een scheut olijfolie in een hapjespan. Pel de ui en knoflook en snij fijn. Fruit de ui en knoflook in de boter voor ongeveer 3 minuten.
  • Was de kool en snij doormidden. Verwijder de harde kern met een mes. Snij vervolgens in dunne reepjes.
    Voeg de kool toe aan de ui en bak 2 minuten. Blus af met de witte wijn en doe een deksel op de pan. Smoor de kool ongeveer 10 minuten in de wijn. Verwijder dan de deksel en bak nog een paar minuten tot de kool lichtbruin kleurt. Is de wijn al eerder ingekookt? Voeg dan een scheutje water toe.
  • Voeg de risottorijst toe en blus af met groente bouillon tot alles net onder water staat. Laat rustig pruttelen. Zodra de rijst is ingekookt, giet je nog een scheut bouillon erover tot alles weer net onder water staat. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt meestal ongeveer 20 minuten.
  • Roer de Parmezaanse kaas en de rest van de roomboter erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Kool is niet het eerste waar je aan denkt bij kidsproof. De kool in dit recept is echter zacht gekookt en kan daarom best een succes zijn.
  • De meeste kids vinden echter een risotto met tomaat of paprika of spinazie lekkerder, is mijn ervaring. Je kunt eventueel een apart pannetje risotto voor je kids maken, met wat cherrytomaat erdoor. 
  • In dit risottorecept heb ik witte wijn gebruikt. Deze is bijna helamal verdampt, maar mocht je het bezwaarlijk vinden voor de kids, dan kun je de wijn vervangen door groente bouillon. 
Vegetarische risotto
Risotto met kool