Lekker zomers risotto recept

Ik maak er geen geheim van dat risotto mijn lievelings gerecht is. De smeuiigheid, het romige en dan toch die lekkere bite van de korrel. Ik ben er gek op! Daarom deel ik weer een nieuw risotto recept met je. Dit keer een risotto met tuinbonen.

Risotto is het ideale vegetarische gerecht

Wat ik het meest fijn vind aan risotto, is het een ideaal gerecht is om te varieren met groente. Je kunt eigenlijk vrijwel alle groente gebruiken om een lekkere risotto te maken. Denk aan pompoen risotto, maar ook risotto met spinazie, of risotto met champignon. Ik heb zelfs een risotto met mais op mijn website staan.

Vegetarische zomer risotto recept
Vegetarische risotto met tuinbonen

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe maak je risotto lekker qua structuur?

Risotto is een rijstsoort. Maar anders dan met gewone rijst, kook je de risotto niet gaar in een pannetje met water. Risottorijst bak je eerst in wat olie en boter en gesnipperde ui. Daarna blus je de rijst af met witte wijn (of groente bouillon). Laat de rijst in koken en schenk daarna steeds een flinke scheut groente bouillon over de rijst, zodat de rijst net onder water staat. Laat het inkoken en schenk steeds bouillon bij, tot de risottorijst mooi al dente (gaar, met een lichte bite) is en is ingekookt. Blijf de risotto ondertussen goed roeren, want daardoor komt er zetmeel vrij en wordt de rijst lekker romig van smaak.

Lekker vegetarisch recept met tuinbonen

Dan wil ik het nog even hebben over tuinbonen. Wat een lekkere groente is dat. In de zomer zitten ze af en toe in mijn biologische groentetas. Daar word ik echt blij van.

Hoe bereid je tuinbonen?

Tuinbonen zijn wel even een klusje om te bereiden. Want verse tuinbonen zitten verstopt in een mooie groene peul. Die peul moet je eerst even open maken en de tuinbonen eruit halen. Dan kun je de tuinbonen koken. Ik kook ze meestal 4 minuten. Daarna kun je ze afgieten. Er zit dan echter nog wel een grijsgroen vliesje om de boon heen. Je kunt de tuinboon gewoon met vliesje eten, maar ze smaken dan wel een klein beetje bitter. Wil je proeven hoe de tuinboon op z’n lekkerst is? Dan moet je de tuinbonen nog een keer doppen. Dit heet dubbel doppen. Verwijder het vliesje van iedere tuinboon. Nu verschijnt een prachtige groene boon. Deze is heel romig van smaak. Echt een top groente!

Meer vegetarische risotto recepten

Ben jij net zo gek op risotto als ik? Probeer dan ook eens een van deze risotto recepten.

Risotto met gegrilde tomaat
Dit is een van de makkelijkste en lekkerste risotto recepten die er zijn. De gegrilde tomaten zorgen voor een lekker zoete smaak. De risotto staat binnen 25 minuten op tafel. Ook lekker om te eten met kinderen.
Bekijk recept
De lekkerste pompoenrisotto
Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Bekijk recept
Risotto met groene asperges en pecorino
Deze risotto met groene asperge en pecorino is een prachtig vegetarisch gerecht voor de lente! De smaken van de groene asperge en pecorino combineren super. Pak een lekker glas witte wijn erbij en je hebt een fantastische verwen maaltijd! 
Bekijk recept

Risotto met tuinbonen

Tuinbonen zijn een echte zomergroente. Ze smaken heerlijk in een risotto. Deze risotto is heel makkelijk om te maken. De dubbelgedopte tuinbonen zorgen voor een lekkere bite, veel voedingsbronnen en een heerlijke smaak! Kijk snel verder voor het recept.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordGegrilde groente, Kidsproof, Risotto, Tuinboon, Verde, Zomer
Porties2 Personen

Ingrediënten

  • 10 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 0,5 ui
  • 160 gram risottorijst
  • 50 ml droge witte wijn
  • 0,5 liter groenten bouillon
  • 500 gram tuinboon vers
  • 100 gram tuinerwten doperwtjes
  • 0,5 limoen
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse basilicum
  • kiemgroente, zoals tuinkers

Instructies

  • Als je verse tuinbonen hebt gekocht, haal dan de huls van de bonen. Je hebt nu enkel gedopte tuinbonen. Bij diepvriesbonen heb je sowieso al enkelgedopte bonen. Doe de bonen in een pan met kokend water en laat even staan.
    Giet af en haal het vliesje van de boon. Dit gaat heel makkelijk als je de tuinboon bovenaan insnijdt. Je kunt nu de boon eruit 'ploppen'. Zet de tuinbonen even apart.
  • Intussen begin je aan de risotto. Snij de halve ui fijn. Verwarm de roomboter en olijfolie in een hapjespan. Bak hierin de ui. Voeg na 1 minuut de risottorijst toe en roer goed door totdat de rijst glazig oogt. Blus af met de witte wijn.
  • Als de witte wijn is opgedroogd, giet je steeds wat bouillon bij de risotto, zodat de rijst net onder water staat. Herhaal dit, totdat de rijst gaar is. Dit kan 20-30 minuten duren, afhankelijk van de rijstsoort. Is je bouillon al op? Maak dan nog wat extra bouillon. Hou je bouillon over? Deze gebruik je niet meer voor de risotto.
  • Voeg de tuinbonen en tuinerwten toe als de risotto bijna gaar is. Roer dan ook de Parmezaanse kaas erdoor. Rasp de limoen en pers sap van de helft van de limoen over de risotto. Breng op smaak met zout en peper en garneer eventueel met de tuinkers.

Kidsproof tips

  • De witte wijn verdampt bijna helemaal in de risotto. Voelt dit toch niet goed om voor te schotelen aan je kids? Laat de wijn dan achterwege en gebruik wat extra groenten bouillon. 
  • Is jouw kind geen bonenfan? Hou dan de groente apart tot het einde en geef je kind een ‘plain’ risotto met een bakje rauwkost erbij. 
Vegetarische zomer risotto recept
Vegetarische risotto met tuinbonen