Shakshuka of shakshouka?
Schrijf je het als shakshuka of shakshouka? De meningen zijn hierover verdeeld, maar voor nu houd ik het maar even bij shakshuka ;). Ik was geloof ik de enige in foodie land die nog nooit shakshuka had gegeten, laat staan gekookt! Daar moest ik eens verandering in aanbrengen. Het leek mij namelijk een erg lekker gerecht en het is ook nog eens vegetarisch!
Arabisch eenpansgerecht
Shakshuka is een klassiek eenpansgerecht uit het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit eieren die zijn gepocheerd in een tomatensaus gevuld met veel groente en op smaak is gebracht met veel kruiden en specerijen. Het is als het ware een kruidig vegetarisch stoofpotje. Een super smaakvolle en snelle maaltijd uit de Arabische keuken!
Ik heb trouwens ook een Mexicaanse variant van shakshuka gemaakt. Deze is zeker het proberen waard!
Shakshuka met aubergine
Dit shakshuka recept heb ik gemaakt met aubergine en 3 kleuren paprika’s. De lekkerste manier om aubergines te bereiden is door ze eerst te behandelen met zout. Dit kost iets meer tijd, maar ik raad het je zeker aan! Hierdoor komt er namelijk vocht vrij uit de aubergines en bakken ze een stuk mooier gaar. Je bakt de aubergines samen met de paprika, een uitje en heel veel lekkere kruiden in een hapjespan. Hierna voeg je tomatenblokjes en een bouillon toe en dit laat je zachtjes pruttelen tot een heerlijk stoofje.
Een ander heerlijk gerecht met aubergine is deze ratatouille tray bake uit de oven met orzo en deze heerlijke klassieker uit de Italiaanse keuken, pasta alla Norma.
Gepocheerde eieren
Een kerningrediƫnt in dit gerecht, zijn de gepocheerde eieren. De eieren geven mooie kleur aan het gerecht en zorgen ervoor dat je weer wat eiwitten binnen krijgt! Gepocheerd ei klinkt trouwens heel luxe en misschien zelfs moeilijk, maar dat is het in dit gerecht helemaal niet. Als je saus eenmaal een tijdje heeft geprutteld, is het tijd om de eieren toe te voegen. Je maakt een holletje in de saus, breekt daar je ei in en dit laat je vervolgens met het deksel op de pan verder pruttelen. Kind kan de was doen, echt waar!
Ik heb de shakshuka gegarneerd met zachte geitenkaas. Dat geeft een frisse en romige smaak aan het gerecht. Hou je niet van geitenkaas? Dan kun je deze vervangen door feta, of zelfs helemaal achterwege laten. Verder serveerde ik er vers stokbrood bij om mee te dippen. Heerlijk!
Geslaagd shakshuka recept
Nu wil je misschien nog weten of deze shakshuka een geslaagd experiment was? Absoluut! De kruiden, in combinatie met de groenten en geitenkaas vond ik super. Ik ben geen fan van zachte eieren. Hoewel ik ze er prachtig uit vond zien, maak ik de volgende keer shakshuka zonder ei. Mijn zoontje vond het ei trouwens wel super lekker. Zo zie je maar… smaken verschillen!
Ga nu maar snel de keuken in, want deze heerlijke shakshuka wacht op jou! Eet smakelijk!
Shakshuka met aubergine en geitenkaas
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 theelepel komijnzaad
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 0,5 theelepel chilivlokken
- 1 aubergine
- 3 paprika
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 blokje groente bouillon
- 3 eieren
- 75 gram zachte geitenkaas eventueel vervangen door feta
- 1 stokbrood naar keuze
- olijfolie
- zout
- peper
Optioneel
- verse koriander of peterselie
Instructies
- Was de aubergine, snij in plakken van ongeveer 1 cm dikte en snij vervolgens in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Spreid de aubergine over een snijplank en bestrooi met zout. Laat ongeveer 15 minuten het vocht uit de aubergine trekken en dep vervolgens af met keukenpapier. Heb je geen tijd? Je kunt deze stap overslaan, maar de aubergine smaakt wel echt een stuk lekkerder als het vocht eruit is.
- Schil en snij intussen de ui en knoflook fijn en bak deze in een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg de komijnzaad, paprikapoeder en chillivlokken toe en bak deze mee.
- Was de paprika’s en snij in dunne reepjes. Doe de paprika in de hapjespan en bak mee. Voeg nu de uitgelekte aubergineblokjes toe en bak de groente ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het bouillonblokje en 100 ml water toe. Laat nog 5-10 minuten pruttelen op middenhoog vuur totdat de groente gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak nu 3 kleine holletjes voor de eieren en breek 1 voor 1 de eieren in een holletje. Bestrooi de eieren met wat zout. Doe de deksel op de pan en kook op middenhoog vuur voor ongeveer 5-8 minuten. Hou je meer van hardgekookt ei? Kook de shakshuka dan nog een paar minuten langer.
- Strooi wat verse geitenkaas over het gerecht. Garneer eventueel met peterselie of koriander. Serveer met lekker vers stokbrood.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen vonden dit heerlijk! Ik heb het verkocht als pastasaus met ei en verteld dat je deze pastasaus eet met stokbrood in plaats van pasta.
- Je kunt de aubergine eventueel vervangen door een andere groente, zoals courgette of champignons.Ā
- Houdt jouw kind niet van stukjes? Dan kun je de saus pureren voordat je de gepocheerde eieren toevoegt.Ā
Review