Tagliatelle roomsaus: een guilty pleasure uit mijn studententijd
Tagliatelle roomsaus, ik durf niet te zeggen hoe vaak ik dat gegeten heb in mijn studententijd. Uit een pakje welteverstaan, want daar deed ik toen nog aan. Ik geloof dat het een pakje is van Knorr. Lekker zout en vol smaak. Maar ook vol met e-nummers en andere gekke fratsen. Ik heb het daarom al jaren niet meer gegeten. Totdat ik laatst een flashback had naar mijn studententijd en toen is dit gerecht ineens op mijn ‘to cook’ lijstje gekomen. Het resultaat? Deze heerlijke pasta met broccoli, champignons en een super romige saus!
Hoe maak je tagliatelle roomsaus zonder pakjes en zakjes?
Op mijn kooklijstje stond tagliatelle roomsaus, maar ik had het nog nooit zonder pakje gemaakt. Gek he?! Ik moest zelf even goed gaan nadenken over een makkelijk recept zonder gekke toevoegingen. Het bleek simpeler dan ik aanvankelijk dacht. Met kookroom, Parmezaanse kaas en tijm heb je prachtige smaken bij elkaar!
Vegetarisch pasta recept met veel groente
In het originele recept uit mijn studententijd zat misschien een klein bakje champignons. Veel groente bevatte mijn tagliatelle roomsaus destijds dus niet…Naast de switch van saus uit een pakje naar zelfgemaakte saus, heb ik voor dit recept daarom ook verandering in de hoeveelheid groente gebracht! In dit recept zitten een heleboel champignons en flink wat broccoli verwerkt. Zo kom je mooi aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Een behoorlijk verantwoorde pasta dus!
Meer vegetarische tagliatelle recepten
Tagliatelle is één van mijn favoriete pasta’s. De slierten vind ik heerlijk om te eten en om mijn vork te draaien, net als bij spaghetti. De tagliatelle roomsaus is mijn absolute favoriet onder de tagliatelle recepten. Maar je kunt zoveel meer lekkers maken met tagliatelle. Hieronder geef ik je mijn 4 favoriete recepten met deze heerlijke pastasoort.
Meer vegetarische pasta recepten
Ben jij sowieso een pasta liefhebber? Wat denk je van pasta met vegetarische balletjes, of tortellini met roomsaus? Ik heb ook een heel lekker recept voor vegetarische pasta Bolognese online staan. Of wat denk je van een vegetarische carbonara? Als absolute pastaliefhebber kan ik je deze recepten harstikken aanraden!
Ik heb ook nog een overzicht gemaakt van mijn favoriete vegetarische pasta’s. Volop inspiratie dus voor de lekkerste vegetarische pasta recepten!
Ingredienten voor tagliatelle roomsaus
Haal de volgende ingredienten in huis om deze heerlijke pasta te maken:
- 500 gram verse tagliatelle of 320 gram gedroogde tagliatelle
- 300 gram broccoli
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 650 gram (kastanje) champignons of paddenstoelenmix
- 100-200 ml kookroom naar smaak
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
- 100 gram Parmezaanse kaas
Tagliatelle met broccoli, champignons en roomsaus
Ingrediënten
- 500 gram verse tagliatelle of 320 gram gedroogde tagliatelle
- 300 gram broccoli
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 650 gram kastanje champignon of paddenstoelenmix
- 100-200 ml kookroom naar smaak
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
- 100 gram Parmezaanse kaas
Instructies
- Kook de tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, besprenkel met wat olijfolie zodat het niet aan elkaar gaat plakken en zet even apart.
- Snij de broccoli in kleine roosjes en kook in ruimkokend water in ongeveer 4-5 minuten beetgaar. Giet af en bestrooi met wat zout en peper.
- Snij intussen de ui en knoflook fijn en bak deze in een hapjespan in een flinke scheut olijfolie. Snij de champignons in plakjes en voeg na 2 minuten toe aan de ui. Blijf goed roeren en bak de champignons in ongeveer 5-7 minuten gaar. Breng op smaak met zout, peper en de tijm.
- Voeg nu de kookroom naar smaak en helft van de Parmezaanse kaas toe aan de champignons en roer de broccoli en de tagliatelle door de saus. Breng eventueel nog extra op smaak met zout, peper en tijm. Serveer met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Deze pasta is smullen voor de kids. Roomsaus ziet er niet uit als ‘saus’ en dat scheelt al een discussie aan tafel.Â
- Geen broccolifans in huis? Probeer het eens met bloemkool, courgette, spinazie of sperziebonen of doperwten. Ook heerlijk!
- Je kunt ook de roomsaus pureren met een staafmixer voordat je de pasta toevoegt. Zo krijg je een groente-roomsaus zonder stukjes. Dat voorkomt vaak een hoop discussie.Â
Review