Plantaardige kerstklassieker

Een van de bekendste gerechten tijdens het kerstdiner: Boeuf bourguignon. En dat is niet voor niets, want de smaak is hemels! Ik hoop dat ik de vegetariƫrs en veganisten dit jaar blij kan maken, want ik heb een vegan boeuf bourguignon gemaakt. Deze is gemaakt op basis van oesterzwammen en natuurlijk allerlei heerlijke kruiden.

Vegan stoofpotje voor kerst

Eerder maakte ik al een boeuf bourguignon, maar dan met jackfruit, welke ook verrassend lekker is. Ik ben sowieso gek op stoofpotjes en deze doen het natuurlijk goed tijdens de wintermaanden. En ze staan ook hartstikke gezellig op de kersttafel.

Vegetarische boeuf bourguignon
Vegan boeuf bourguignon oesterzwam kerst

Ingrediƫnten vegan boeuf bourguignon

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 gram wortel
  • 300 gram oesterzwammen
  • 400 gram kastanje champignons
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 6 eetlepels bloem
  • 300 ml rode wijn
  • 500 ml kokend water
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels rozemarijn
  • zout
  • peper
  • 2 blokjes groente bouillon
Vegetarische boeuf bourguignon
Vegan boeuf bourguignon oesterzwam kerst

Vegan boeuf bourguignon meal preppen

Deze boeuf bourguignon vind ik perfect voor het kerstdiner. Je kunt het namelijk heel goed van tevoren klaar maken. Daar word ik wel blij van. Als je alles al hebt voorbereid, dan hoef je tijdens het kerstdiner het stoofpotje alleen nog maar op te warmen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Voor een stoofpotje gebruik ik altijd een gietijzeren pan, deze verdeelt namelijk goed de warmte. Je kan ook kiezen voor een aluminium, koperen of RVS pan, zolang deze maar een dikke bodem heeft. Vergeet vooral ook de vlamverdeler of het sudderplaatje niet; grootmoeders tip!

Meer vegan kerstrecepten

Vegan pompoen Wellington
Pompoen Wellington: een vegan twist op de klassieke Beef Wellington. Met dit lekkere recept tover je een prachtig plantaardig gerecht op je kersttafel. De Wellington is gevuld met pompoen, champignons en spinazie.
Bekijk recept
Hele bloemkool uit de oven
Hele bloemkool uit de oven: een plaatje om te serveren en een genot om te eten. Het staat zo op tafel, want de oven doet het werk!
Bekijk recept
Zelfgemaakte vegan aardappelpuree met zwarte knoflook
Vegan aardappelpuree: de lekkerste aardappelpuree maak je gewoon zelf, zonder pakjes en zakjes. Dat is lekker Ć©n goedkoop. Deze aardappelpuree is extra lekker van smaak door de zwarte knoflook. Een perfect bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept
Vegetarische boeuf bourguignon

Kerstdiner ideeƫn

Ga jij dit jaar een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:

Vegan boeuf bourguignon met oesterzwammen

Vegan boeuf bourguignon: de plantaardige versie van een van de grootste kerstklassiekers. De bourguignon maak je met oesterzammen, wortels en kastanje champignons.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 45 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFrans, Fusion
TrefwoordBoeuf bourguignon, Kerst, Oesterzwammen, Vegan, Vegetarisch
Porties6 personen

Ingrediƫnten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 gram wortel
  • 300 gram oesterzwam
  • 400 gram kastanje champignon
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 6 eetlepels bloem
  • 300 ml rode wijn
  • 500 ml kokend water
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels rozemarijn
  • zout
  • peper
  • 2 blokjes groente bouillon

Instructies

Non boeuf

  • Verwarm de olijfolie in de pan. Snij de ui in grove stukken en snij de knoflook fijn. Bak een paar minuten in de olijfolie.
    Schil de wortel en snij in plakken, bijvoorbeeld met de keukenmachine of een handrasp. Voeg toe aan de ui en bak vijf minuten mee.
  • Snij de oesterzwammen grof en snij de kastanje champignons in parten. Doe in de pan en bak 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de bloem en tomatenpuree erbij en bak een minuut mee. Blus af met de rode wijn en groente bouillon. Doe ook het laurierblad, rozemarijn en tijm erbij en laat 25 minuten doorkoken op middelhoog vuur met deksel op de pan.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en serveer de boeuf bourguignon met aardappelpuree, polenta, rijst of gebakken aardappels.

Kidsproof tips

  • Ik twijfelde of ik dit gerecht wel zou serveren voor mijn kids. Ten eerste zit er wijn in. Dat is natuurlijk niet ideaal voor kinderen, maar goed, het grootste deel is verdampt. Maar verder ziet het er ook niet echt kidsproof uit moet ik eerlijk zeggen. Uiteindelijk besloot ik om het gewoon maar te serveren en de kids er zelf wat van te laten vinden. En wat denk je? Ze vonden het verrukkelijk! Soms is het dus echt onvoorspelbaar wat ze wel en niet lekker vinden.Ā 
  • Je kunt ervoor kiezen om de wijn te vervangen door groente bouillon en 2 eetlepels balsamico azijn, maar dit haalt wel echt de smaak uit het gerecht.Ā