Een van mijn goede voornemens voor 2020 is om vaker vegan te eten. Dit is mijn eerste bewuste vegan recept van dit jaar: vegan broccoli ‘kaassoep’.

Game changers

In de kerstvakantie heb ik de documentaire ‘game changers gezien en dat zette me wel aan het denken. In de docu wordt plantaardig eten aangeprezen en wordt veel nadruk gelegd op de nadelen van dierlijke producten. Plantaardig eten zou je herstelvermogen verbeteren en zou ook prestaties van (top)sporters verbeteren. Er is inmiddels veel gezegd en geschreven over de documentaire. Duidelijk is in elk geval dat het geen compleet verhaal is, maar ondanks dat denk ik dat het geen kwaad kan om vaker bewust plantaardig te eten. Vandaar mijn goede voornemen en vandaar dit recept voor vegan ‘kaassoep’ met broccoli.

Hoe maak je kaassoep zonder kaas?

Kaassoep zonder kaas, dat klinkt natuurlijk gek. Ik geef toe dat ik zelf ook heel erg moet verdiepen in plantaardig koken. Ik ben namelijk gek op kaas en zou dat niet graag opgeven, maar ik wil wel serieus verdiepen in de alternatieven.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Deze kaassoep is gemaakt van cashewnoten (als room) en edelgistvlokken (als kaas). De soep ruikt en smaakt ook echt naar kaas en de cashewnotenroom geeft een super lekkere romige smaak aan de soep. Ik vind het erg verfrissend om op deze manier te koken! Dat ga ik zeker vaker doen!

Veganistische soep groente
Vegan kaassoep met broccoli

Vegan ‘kaassoep’ met broccoli

Wil jij vaker vegan eten, dan is deze 'kaassoep' echt een aanrader. Romig en kaasachtig, zonder zuivel! De soep is makkelijk om te maken en staat zo op tafel. De soep zit vol proteine en vitamine.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Vegan
TrefwoordBietensoep, Kidsproof, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij
  • 500 gram broccoli
  • 1 paprika
  • 200 gram cashewnoten geweld in water, het liefst gedurende een nacht, maar anders minimaal een uur
  • 1 blokje groente bouillon + 750 ml kokend water
  • 300 ml ongezoete amandelmelk
  • 2,5 eetlepel edelgistvlokken nutritional yeast
  • 1 theelepel zout
  • peper

Instructies

  • Als je dat nog niet had gedaan, leg dan de cashewnoten in een schaaltje en vul met water. Laat minimaal een uur, maar liefst een hele nacht wellen.
  • Was de broccoli en snij in roosjes (in een formaat dat in je mond past). Snij de steel van de broccoli in kleine stukjes.
    Snij de ui en bleekselderij fijn.
    Was de paprika en snij in reepjes.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui.
    Voeg de bleekselderij en broccoli steeltjes na 2 minuten toe en bak nog eens 2 minuten mee.
  • Voeg de broccoliroosjes, de paprikareepjes, het bouillonblokje en 750 ml water toe. Kook ongeveer 5 minuten.
  • Giet de cashewnoten af en doe in een blender, met de amandelmelk, de edelgistvlokken en het zout. Pureer tot een gladde massa. Voeg de cashewpuree toe aan de soep.
  • Roer de soep goed door en kook nog een paar minuten totdat de soep mooi gebonden is en de broccoli beetgaar is. Voeg eventueel nog extra zout en peper naar smaak toe.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen vonden deze soep fantastisch. Ze zijn sowieso gek op kaas. De meeste kinderen maak je hier wel blij mee. 
  • Mocht broccoli en paprika een probleem zijn, dan kun je de soep altijd nog pureren. Zo heb je geen stukjes in je soep.