Vegan springrolls

Onlangs ben ik weer helemaal geïnspireerd geraakt om springrolls te maken. Een collega is naast zijn werk op de hogeschool gestart met Springrolls Lent. Iedere zondag maakt hij springrolls op bestelling. In zijn assortiment zat tot voorkort nog geen vegan springroll. Daarom hebben we samen dit recept voor een heerlijke vegan springroll met gerookte tofu ontwikkeld.

Een goed gevulde springroll

Opgerolde rijstvellen gevuld met allerlei lekkere en verse ingrediënten. Van tofu tot garnalen en van rijst tot komkommer, werkelijks alles is mogelijk. Dan heb ik het natuurlijk over springrolls! Dit ultieme Vietnamese hapje wordt naar mijn idee steeds populairder in Nederland. Op Instagram zie ik ze ook vaak voorbij komen. Ik snap het wel, want het is ook ontzettend lekker (en behoorlijk gezond, met al die onbewerkte groente die je erin rolt). Collega foodie Luuk, van Luukskitchen.nl is ook verzot op springrolls. Hij heeft een aantal leuke springroll recepten op zijn website staan, waaronder deze vegetarische variant met mango en avocado.

Eindeloze springroll variatie

De basis van springrolls zijn geweekte rijstvellen. Vanuit de basis kun helemaal los gaan met de vulling! Deze bestaat vaak uit een heleboel (rauwe) groente aangevuld door vlees, vis, tofu of tempeh. Vaak wordt er ook nog iets van rijst of noedels toegevoegd. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus blijf vooral lekker variëren! Eerder maakte ik al deze frisse springrolls met mango.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Een guilt free hapje

Anders dan bij een loempia, hoeven springrolls niet gefrituurd te worden. Springrolls eet je als het ware ‘rauw’, want ze hoeven verder ook niet op een andere manier verwarmd te worden. Dit maakt dat springrolls een stuk gezonder zijn dan loempia’s. Een guilt free reisje naar de Vietnamese keuken!

Transparante rijstvellen

Zodra rijstvellen kort in water zijn geweekt worden ze volledig transparant. Doordat de vellen doorzichtig zijn kun je alle ingrediënten die je erin hebt gestopt zien zitten. Dit vind ik zelf een erg leuk detail. Het zorgt voor een leuke uitdaging om je roll zo mooi en kleurrijk mogelijk te maken. Daarom gebruik ik het liefst ingrediënten die alle kleuren van de regenboog hebben!

Ronde of vierkante rijstvellen voor springrolls?

Oh ja, nog wel even een belangrijke rijstvellen tip. In de supermarkt verkopen ze vaak ronde rijstvellen. Op zich niets mis mee, maar de vierkante vellen zijn echt een stuk makkelijker om mee te rollen. Dus doe jezelf een plezier, en koop de vierkante vellen :). Ik kocht mijn vierkante vellen bij de toko.

Vegetarische loempia met tofu
Vegan springrolls met gerookte tofu

Ingrediënten voor vegan springrolls

Voor deze vegan variant van springrolls bestaat de ingrediëntenlijst voornamelijk uit rauwe groente. Als vervanger voor vlees of vis heb ik gekozen voor gerookte tofu. Deze plantaardige en eiwitrijke vervanger zorgt net weer even voor een andere smaak en structuur. Echt een top toevoeging aan de rolls!

Dit heb je nodig:

  • 75 gram noedels
  • 10 rijstvellen vierkant!
  • 200 gram gerookte tofu
  • 0,5 komkommer
  • 125 gram taugé
  • 0,5 krop sla
  • 75 gram julienne wortel
  • 1 handje verse munt
  • 1/8 rode kool
  • hoisin saus
  • zoetzure chilisaus

Vietnamese lunchinspiratie

Mocht je trek hebben in nog meer lekkers uit de Vietnamese keuken? Op mijn blog heb ik een heerlijk lunchgerecht gedeeld die je daar bij kan helpen! Vietnamese banh mi met tempeh en rauwkost, zeker het proberen waard!

Vegan springrolls met gerookte tofu

Springrolls zijn een plaatje om te zien en zijn ook nog eens erg gezond. Deze vegan springrolls met gerookte tofu kun je zelf thuis maken en zijn een heerlijk gezond voorafje, lunch of snack.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangLunch, Snack, Voorgerecht
KeukenVietnamees
TrefwoordLoempia, Rauwkost, Springroll, Tofu, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch
Porties20 loempia’s

Ingrediënten

  • 75 gram noedels
  • 10 rijstvellen vierkant!
  • 200 gram gerookte tofu
  • 0,5 komkommer
  • 125 gram taugé
  • 0,5 krop sla
  • 75 gram wortel julienne gesneden
  • 1 handje verse munt
  • 1/8 rode kool
  • hoisin saus
  • zoetzure chilisaus

Instructies

  • Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water zodat de noedels goed afkoelen en doe in een schaaltje.
  • Was hiervoor de komkommer en snij in reepjes. Doe in een schaaltje.
    Was de rode kool en snij super fijn. Doe in een schaaltje.
    Was de sla en doe de blaadjes in een schaaltje.
    Doe de wortel in een schaaltje.
    Doe de munt in een schaaltje.
    Snij de tofu in dunne reepjes en doe in een schaaltje.
  • Pak een flinke bak water en leg een grote snijplank klaar.
  • Dompel alle vier de kanten van een rijstvel kort in de bak met water. Leg het vel op de snijplank met een punt naar boven. Maak het middenstuk nog even nat met water met je hand. Dep het overtollige water van het vel af.
  • Leg wat sla vooraan op het rijstvel (hou de punt goed vrij!). Leg hierop een paar reepjes komkommer, wat wortel, rode kool, taugé en wat noedels. Leg de tofu een stukje verderop.
  • Leg de onderste punt over de groente heen en rol totdat je één keer rond bent. Vouw de zijkanten naar binnen. Rol nu door totdat je over de tofu heen bent en het hele vel is opgerold. Herhaal dit met de overige 10 vellen.
  • Serveer met hoisinsaus en/of zoetzure chilisaus.

Kidsproof tips

  • Laat je kind helpen met het maken van de springrolls. Laat hem / haar zelf kiezen welke groente hij erin wil. 
  • Je kunt eventueel ook paprika, tomaat en mais gebruiken. Net wat je kind lekker vindt!
Vegetarische loempia met tofu
Vegan springrolls met gerookte tofu