Lekker bij een kerstdiner
Dit is een heerlijke saus die perfect is bij een kerstdiner. Serveer bijvoorbeeld met een beef wellington, of een kerstkrans van ‘gehaktbrood’ met linzen of met een pastinaakpuree en gebakken paddenstoelen. De saus is is gemaakt met pastinaak, paddenstoelen bouillon en wijn.
Kidsproof versie
De wijn in de saus is flink ingekookt, dus de alcohol is flink verdampt. Mocht je het voor kinderen toch een bezwaar vinden, dan kun je de wijn prima achterwege laten en vervangen door een eetlepel balsamico azijn.
Paddenstoelen-wijnsaus
Deze vegetarische paddenstoelen wijnsaus is onmisbaar bij een kerst diner. Je maakt de saus eenvoudig zelf van wijn, paddenstoelen bouillon en pastinaak.
Portiespersonen
Ingrediƫnten
Paddenstoelen-wijnsaus
- 1 sjalotje
- 30 gram plantaardige boter
- 100 gram pastinaak
- 2 theelepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel bloem
- 250 ml paddenstoelen bouillon
- 50 ml rode wijn
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- 1 eetlepel sojasaus
- 0,5 theelepel mosterd
- 1 laurierblaadje
- 1 takje verse rozemarijn
Instructies
Wijnsaus
- We beginnen met de wijnsaus. Snij 1 sjalotje fijn. Verwarm de vegan boter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter en bak ongeveer 1 minuut.
- Schil de pastinaak en snij in grove stukjes. Voeg de pastinaak, het laurierblad, de suiker en de blaadjes van de rozemarijn toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten.
- Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf roeren.
- Voeg de bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel.
- Verwijder het laurierblad en de rozemarijn uit de saus en pureer de saus met een staafmixer totdat je een mooie egale saus hebt.
Kidsproof tips
- De wijn in de saus kun je eventueel achterwege laten en vervangen door een extra eetlepel balsamico azijn.
Wil je dit recept opslaan? Maak dan snel en gratis een eigen account aan!
Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten
Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.
Review