Wat is het lekkerste herfst recept met pompoen?
Risotto is al jaren één van mijn favoriete gerechten. Ik eet het in allerlei verschillende groente. Risotto met pompoen staat toch wel bovenaan mijn lijstje risotto recepten. Mijn risotto met pompoen is het meest bekeken recept op mijn website in de herfst. En terecht, want is het is een puur bordje comfort food. Daarom deel ik nu mijn nieuwste recept voor pompoen risotto met burrata.
Lekker vegetarisch recept voor pompoen risotto
Risotto is van zichzelf al romig van smaak. Dat komt doordat er door het roeren in de risotto zetmeel vrijkomt. Dit geeft een lekker romige smaak. Daarnaast zit er traditioneel altijd kaas in risotto. Dit maakt de risotto ook extra smeuiig. Is het je nog niet romig genoeg? Pompoen geeft ook wat romigheid aan de risotto. Geroosterde pompoen heeft namelijk een heerlijk zachte structuur.
Pompoen met burrata
Burrata lijkt van de buitenkant op mozzarella. Dat klopt ook, want de buitenste laag van burrata is gemaakt van mozzarella. De binnenkant is alleen nog veel zachter en romiger dan mozzarella. Dat komt doordat de binnenkant van de kaas gemengd is met creme fraiche. Hierdoor druipt de kaas zo lekker als je je mes erin zet. En het zorgt dus voor een nóg romigere smaak. Burrata ismaakt heerlijk in combinatie met pompoen.
Pompoen is een herfst groente
Hoewel pompoen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar zijn in de supermarkt, is pompoen eigenlijk een seizoen groente. Vanaf eind september komen de eerste pompoenen van het land. Ik kan daar echt weken naar uit kijken. Steevast maak ik eind september meteen mijn eerste pompoengerechten. Tot en met december kun je genieten van die heerlijke verse pompoenen van het land. Daarna kun je pompoen dus nog wel kopen in de supermarkt. Met het verstrijken van het pompoenseizoen verdwijnt meestal ook mijn pompoen eetlust. Hoe warmer het wordt, des te minder zin ik heb in pompoen. Wat mij betreft is het dus helemaal prima dat pompoen een seizoensproduct is. Des te langer kan ik uitkijken naar de nieuw geoogste pompoenen in september!
Vegetarische pompoen recepten
Pompoen is een ontzettend veelzijdige groente. Het is heerlijk in risotto, maar je kunt er ook fantastische wraps mee maken. Of een lekkere pasta met gegrilde pompoen. Curry met pompoen is ook altijd een goed idee, of een lekker winters stoofpotje. Deze buddha bowl met gegrilde pompoen kan ik ook van harte aanbevelen.
Meer vegetarische risotto recepten
Mijn halve website staat ongeveer vol met risotto recepten. Dat komt omdat ik nu eenmaal echt een risotto fan ben. Risotto kun je ook ontzettend goed vegetarisch bereiden. Ik heb mijn favoriete vegetarische risotto recepten een tijdje geleden uitgewerkt in een blog. Ben je benieuwd welke 10 risotto’s er bovenaan staan op mijn lijstje? De pompoen risotto staat er uiteraard tussen.
Pompoenrisotto met burrata
Ingrediënten
Gegrilde pompoen
- 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei
- 0,75 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
- zout
- olijfolie
Risotto
- 25 gram roomboter
- 1 ui
- 320 gram risottorijst
- 1 liter groenten bouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas
- zout
- 1 theelepel tijm
- 1 bol burrata
- olijfolie
Instructies
Gegrilde pompoen
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen goed. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Als je de pompoen goed wast, hoef je deze niet te schillen, dit scheelt een hoop werk! Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, chilivlokken en zout. Grill de pompoen in 20 minuten gaar in de oven. De pompoen is goed als ie zacht is.
Risotto
- Snij intussen de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten in 25 gram boter en een scheutje olijfolie in een hapjespan en voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten mee met de ui totdat deze glazig oogt. Blus af met een scheut groente bouillon en blijf goed roeren.
- Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Als de bouillon verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opnemen door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
- Als de risotto gaar is, voeg je de pompoen toe, samen met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met een theelepel tijm, zout en peper. Let de burrata bovenop de risotto. Besprenkel met olijfolie en garneer met de rest van de Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Deze risotto is al super kindvriendelijk, want het is lekker zacht en romig van smaak.
- Laat eventueel de chilipeper achterwege als je kids niet van pittig eten houden.
- Maak de risotto nog kindvriendelijker door de pompoen te pureren nadat je deze hebt gegrild en je risotto krijgt een prachtig oranje kleurtje.
Review