Gezellig samen tafelen

Kerst staat bij bijna iedere familie in het teken van gezellig met elkaar tafelen en genieten van lekker eten. Ik hou van mijn familie en van lekker eten, dus kerst vind ik daarom een hele fijne tijd. Ik probeer mezelf voor kerst niet heel veel extra uit te sloven dan normaal. Ik wil zelf namelijk rustig aan tafel kunnen zitten en genieten van het eten en het gezelschap. Wat voor mij goed werkt, is om gerechten zoveel mogelijk van tevoren te bereiden, te meal preppen.

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner

Bewuste en verspillingsvrije kerst

Wat ik ook belangrijk vind, is om bewust met eten om te gaan. Dat is een van de redenen waarom ik zelf vegetarisch eet. Als vegetariër draag ik mijn steentje bij aan het klimaatprobleem en het minder eten van dierlijke producten is ook nog eens heel erg gezond.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Een andere manier waarop ik bewust met eten probeer om te gaan, is zo min mogelijk eten te verspillen. Door minder eten weg te gooien, draag je ook bij aan het klimaatprobleem en ook nog eens aan je eigen portemonnee. Als iedereen elke dag een beetje verspillingsvrijer wordt, maken we samen een groot verschil. In Nederland is een collectief gestart vanuit bedrijven, organisaties, wetenschappers en overheid, onder de naam Samen tegen voedselverspilling, om samen in actie te komen om voedselverspilling te verminderen. Goed idee toch, om daar met kerst een steentje aan bij te dragen? Ik geef je in deze blog een aantal tips hoe jij heel eenvoudig kunt bijdragen aan een verspillingsvrije kerst.

Verspillingsvrije kerst

Voorkomen is beter dan genezen

Net als voor zoveel dingen geldt, is voorkomen van verspilling effectiever dan het ‘genezen’ van restjes. Ofwel: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe voorkom je nu dat je veel eten overhoudt?

De oplossing hiervoor klinkt misschien als een open deur: denk van tevoren nóg beter na over de hoeveelheid die je klaar maakt. Om de open deur extra toegankelijk te maken heb ik een paar handige tips voor je:

  • Bedenk hoeveel gasten je aan tafel krijgt – stem hier je hoeveelheden op af;
  • Bedenk hoeveel gangen je serveert – hoe meer gangen, hoe kleiner je de porties kunt maken;
  • Maak op basis hiervan een kerstmenu, of kies voor een vooraf samengesteld menu, zoals bijvoorbeeld de vegetarische kerstmenu’s van Circl restaurant;
  • Neem de hoeveelheden uit recepten niet klakkeloos over. Deze hoeveelheden zijn meestal niet afgestemd op een diner met meerdere gangen;
  • Als je de gangen onderling hebt verdeeld, probeer dan af te stemmen over de porties en probeer elkaar niet te ‘overtreffen’ in hoeveelheid eten. Je bent onderdeel van een geheel, dus je hoeft niet in je eentje een volledige maaltijd te serveren;
  • Stem de hoeveelheid van ieder bijgerecht af op het totaal aantal bijgerechten en aantal personen aan tafel. Ga uit van totaal 100-200 gram groente per persoon (in het voorgerecht en hoofdgerecht zit vaak ook al groente verwerkt, dus je hoeft niet je best te doen om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te komen).
Verspillingsvrij vegetarisch kerst

Recepten voor restjes

Heb je dan toch restjes over? Geen nood aan de man. Je kunt restjes prima een paar dagen bewaren. Bewaar je restjes in een afgesloten bewaarbak in de koelkast op 4 graden en je kunt nog zeker twee dagen van je restjes genieten.

Restjes kun je prima ombouwen tot volwaardige maaltijden voor de dagen na kerst. Daag jezelf uit om de twee dagen na kerst te koken met de kerstrestjes. Dit scheelt ook weer een keer boodschappen doen!

De makkelijkste recepttip is natuurlijk om het kersteten gewoon opnieuw op te warmen of op te bakken en de volgende dag of de dag erna lekker te eten. Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar wil je iets anders doen met je restjes, dan heb ik hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet met type gerechten die zich heel goed lenen om restjes te verwerken.

Omelet

Groente bijgerechten zijn ideaal om te verwerken in een omelet. Met 2 eieren en 2 eetlepels melk per persoon heb je de perfecte omelet basis. Voeg hier wat groente restjes aan toe en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat herbes de provence of Italiaanse kruiden.

Op foxilicious.nl staat ook een heel lekker recept voor foe yong hai. Dit recept is heel handig voor restjes. Gebruik de kerst groente restjes als groente bij de omelet.

Vegetarische foe yong hai zonder pakjes en zakjes
De gezonde versie van de afhaal Chinees foe yong hai. Een heerlijke vegetarische omelet met roerbak groente en zoetzure saus. Maak deze foe yong hai eenvoudig zelf, zonder pakjes en zakjes!
Bekijk recept

Quiche

De lekkerste quiche is de quiche die spontaan ontstaat door de restjes die je in huis hebt. Met een paar plakjes bladerdeeg, wat kaas (bijvoorbeeld de restjes van je kaasplankje), ei en restjes groente maak je heel eenvoudig de lekkerste hartige taart!

Kijk voor inspiratie eens naar deze hartige taart en voel je vrij om naar hartenlust creatief te zijn met je restjes!

Vegetarische hartige taart met broccoli en paprika
Een quiche is altijd een goed idee. Makkelijk om te maken en veel variatiemogelijkheden. Deze vegetarische hartige taart met broccoli, paprika en feta is een super smaakvol gerecht.
Bekijk recept

Soep

Geen zin om je uit te sloven met je restjes? Maak dan heel eenvoudig een soep van je groente restjes. Ik maakte al eerder een speciaal recept voor soep van restjes. Ook mijn gevulde Italiaanse groentesoep is perfect om restjes groente in te verwerken!

Soep van groente restjes
Heb je restjes groente in je groentela liggen waar je niks mee kan en die je het liefst zou weggooien? Zonde! Binnen 10 minuten tover je heerlijke soep op tafel. Niet alleen gezond, maar ook heel goed voor het milieu! Probeer het ook eens!
Bekijk recept
Gevulde Italiaanse groentesoep
Deze Italiaanse maaltijdsoep maak je in een handomdraai en is ideaal om restjes groente in te verwerken. Snel klaar en super smaakvol!
Bekijk recept

Salade

(Maalijd)salades lenen zich ook perfect om restjes op te maken. Grill je groenten nog eens in de oven of pan en meng ze door een salade. Maak er een lekkere dressing bij en je hebt een super lekkere en gezonde restjes maaltijd! Maak bijvoorbeeld gebruik van het basis salade recept hieronder en voeg je eigen groente restjes toe.

‘Nienke salade’
Deze salade eet ik ‘s zomers bijna elke dag als bijgerecht. Mijn all time favorite salade; de Nienke salade. De Nienke salade is makkelijk te maken en zit vol vitamines met sla, tomaat, appel! De appel is trouwens echt het geheime ingrediënt in deze salade. Dat voegt een extra bite en frisheid toe, waardoor het net wat anders is! 
Bekijk recept

Pastasaus of ander prutje

Mijn moeder maakt altijd een pastasaus van gourmet restjes. Meteen na het gourmetten bakte ze de restjes in een pan, deed er wat tomatenblokjes en kruiden bij en voilá; een volwaardige nieuwe maaltijd! Een pasta met rode saus kan altijd! Of probeer eens mijn vegetarische pasta carbonara met jouw eigen gegrilde restjes groente!

Vegetarische pasta carbonara met gegrilde groente
Pasta carbonara, maar dan vegetarisch. Het kan echt en het is nog lekker ook! Deze pasta carbonara is een 'gezonde' variant, zonder slagroom, maar met Griekse yoghurt. De gegrilde groente zorgen voor een heerlijke gezonde twist op deze Italiaanse klassieker! Ook perfect voor kids!
Bekijk recept

Meer tips

Op www.verspillingsvrij.nl staan nog meer tips over hoe je zelf meer verspillingsvrij door het leven kunt gaan. Mijn tip hierbij is: probeer het gewoon eens. Ik ben zelf ook geen heilige. Bij mij verdwijnt er heus ook weleens wat in de groencontainer, maar ik probeer er wel echt op te letten om zo min mogelijk te verspillen.

Fijne verspillingsvrije kerst!

Liefs, Nienke