Maaltijdsalades zijn een geweldige optie voor snelle en voedzame maaltijden, vooral als je een druk leven hebt. Met een slimme meal prep-strategie kun je met minimale inspanning en tijd 4x een verschillende vegan maaltijdsalade samenstellen. Perfect voor een warme zomerweek waarin je geen zin hebt om uitgebreid te koken en wel lekker en voedzaam wilt eten.

In dit artikel deel ik hoe je met één keer meal preppen vier heerlijke maaltijdsalades maakt. Met verschillende basis koolhydraatbronnen, smakelijke dressings en je favoriete toppings kun je genieten van gevarieerde en voedzame maaltijden gedurende de week. Dit werkt ook als je 2 of 3 salades wilt maken en 1x wilt meal preppen. De principes zijn hetzelfde. Laten we aan de slag gaan!

Vegan maaltijdsalade met gevarieerde toppings

Koolhydraatbron als basis voor een voedzame vegan maaltijdsalade

De basis voor een voedzame vegan maaltijdsalade is de koolhydraatbron. Je wil voldoende energie binnen krijgen, zodat je je lichaam voedt om weer fit te zijn voor de volgende dag. Daarom neem ik altijd een koolhdyraatbron als basis voor mijn maaltijdsalade. Ik koos voor zilvervliesrijst, volkoren noedels, volkoren pasta en quinoa. Andere opties zijn: couscous, bulgur, gegrild brood, (zoete) aardappel, parelgort, boekweit en linzen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Maaltijdsalade toppings: Welke groente gebruik je in een maaltijdsalade?

Vervolgens kies ik een aantal (groente) toppings voor de maaltijdsalades. Ik vind het zelf altijd lekker om minimaal 5 soorten groente in mijn maaltijdsalade te hebben. Het kan natuurlijk ook met minder (dat scheelt weer snijwerk). Ik ga altijd uit van minimaal 250 gram groente pp. Dat kun je ook prima doen met 2-3 soorten groente.

Als je 4 maaltijdsalades wilt voorbereiden, is het lekker als je niet iedere dag dezelfde groentes eet. Kies daarom voor 5-10 groente toppings, zodat je wat variatie hebt tussen je salades.

Mijn toppings waren: mango, knapperige tofu, bosui, radijs, paprika, courgette, komkommer, groene kool, cherrytomaat, rode kool, edamame bonen, taugé, avocado, cashewnoten en sperziebonen. Voel je vrij om te experimenteren met andere groente, fruit, noten en eiwitbronnen.

voedzame vegetarische maaltijdsalades
toppings voor een maaltijdsalade

Maaltijdsalade dressings als smaakmaker

Maak je salades af met een heerlijke smaakvolle dressing. Bereid je meerdere salades in 1x? Dan is het lekker om 2 dressings voor te bereiden. Zo heb je iedere dag toch een compleet andere salade. ik maakte een groene tuinkruiden dressing en een Aziatische sojapindadressing.

Meal Prep voorbereiding

Om het proces van het maken van vegan maaltijdsalades efficiënt te laten verlopen, beginnen we met een grondige voorbereiding. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Snijd alle groenten van tevoren en bewaar ze in afsluitbare bakjes in de koelkast. Denk aan mango, knapperige tofu, bosui, radijs, paprika, courgette, groene kool, cherrytomaat, rode kool, edamame bonen, taugé, avocado, cashewnoten en sperziebonen.
  2. Bereid de vier verschillende basis koolhydraatbronnen voor – pasta, quinoa, noedels en rijst. Kook ze volgens de instructies en bewaar ze in afsluitbare bakjes in de koelkast.
  3. Maak twee smaakvolle dressings voor je salades: een groene tuinkruiden dressing en een Aziatische sojapindadressing. Bewaar ze ook in afsluitbare bakjes in de koelkast.

Dagelijkse samenstelling van je maaltijdsalade

Elke dag kun je eenvoudig een heerlijke maaltijdsalade samenstellen door de volgende stappen te volgen:

  1. Kies een basis koolhydraatbron uit de koelkast, zoals pasta, quinoa, noedels of rijst. Meet een geschikte portie af en voeg het toe aan je saladekom.
  2. Voeg minimaal vijf groente toppings toe uit de voorbereide bakjes in de koelkast. Experimenteer met combinaties die je lekker vindt en creëer zo je eigen unieke smaakervaring.
  3. Selecteer een dressing naar keuze, zoals de groene tuinkruiden dressing of de Aziatische sojapindadressing. Voeg een smakelijke hoeveelheid dressing toe aan je saladekom en meng goed.

Verschillende receptcombinaties

Iedere dag maak je dus je eigen maaltijdsalade en experimenteer je met verschillende toppings en dressings. Je kunt oneindig veel combinaties maken. Ben je benieuwd welke combinaties ik heb gemaakt? Lees het in de receptblogs die ik heb gemaakt bij deze maaltijdsalades.

Vegan quinoa salade met veel groente
Ontdek een smakelijke pasta maaltijdsalade boordevol groenten! Een gezonde en veelzijdige optie, perfect voor vegetariërs en vegans. Probeer dit eenvoudige recept vandaag nog!
Bekijk recept
Vegan pastasalade met veel groente
Ontdek een smakelijke pasta maaltijdsalade boordevol groenten! Een gezonde en veelzijdige optie, perfect voor vegetariërs en vegans. Probeer dit eenvoudige recept vandaag nog!
Bekijk recept
Vegan poke bowl veel groente
Ontdek een heerlijke en kleurrijke vegan poke bowl, een gezonde maaltijdsalade vol groenten. Geniet van deze smaakvolle en voedzame optie. Probeer het vandaag nog!
Bekijk recept
Vegan noedelsalade met veel groente
Zin in een lekkere, frisse en gezonde Aziatische maaltijdsalade? Bekijk dan snel hoe je deze noedelsalade maakt.
Bekijk recept

Gezonde maaltijdsalades voor meal preppers

Met slechts één keer meal preppen kun je gedurende de week genieten van 4 verschillende en voedzame vegan maaltijdsalades. Door de voorbereiding van groenten, koolhydraatbronnen en dressings, en door dagelijks je eigen toppings te kiezen, creëer je eenvoudig smakelijke en gezonde maaltijden. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek je favoriete smaken. Begin vandaag nog met het meal preppen van deze heerlijke salades en geniet van de gemakkelijkste manier om gezond en gevarieerd te eten!