Fris andijvie stamppot recept
Andijvie stamppot vind ik één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een frisse stamppot. Deze andijvie stamppot met kaas zal je zeker verrassen!
Een van mijn favo andijvie recepten, is stamppot rauwe andijvie met azijn. Azijn? Ja, azijn! Daar wordt het heerlijk fris van. Ik vind het heerlijk om te experimenteren en zo ontstond het recept dat ik hier deel.
De klassieke andijvie stamppot wordt gemaakt met spekjes. Door de toevoeging van ui en azijn geef je de stamppot al dusdanig veel smaak, dat je de spekjes helemaal niet mist. Serveer de stamppot met tofu- en kaasblokjes en je hebt een super complete vegetarische maaltijd.
Wanneer is andijvie in het seizoen?
Andijvie is een groente die bijna het hele jaar door goed verkrijgbaar is in Nederland, namelijk van maart t/m december. Een echte lente en zomer, zomer en herfst groente dus.
Hoe maak je andijvie stamppot kidsproof?
Ik vind het zelf heel lekker om de andijvie nog een klein beetje knapperig te houden. Ik voeg de groente pas aan het eind toe aan de puree, zo wordt de andijvie niet te zacht. Hou jij juist van wat zachtere andijvie? Voeg deze dan wat eerder toe aan de puree. Dat werkt voor kinderen vaak ook het beste.
Meer vegetarische andijvie recepten
Gek op andijvie? Probeer dan ook eens een van deze andijvie recepten, of kijk op mijn speciale andijvie pagina.
Andijvie stamppot tofu en kaas
Ingrediënten
- 1,5 kg aardappel
- 1 blokje groenten bouillon
- 500 gram andijvie
- 150 ml melk
- 100 gram jong belegen kaas in blokjes
- zout
- peper
- olijfolie
- 1 ui
- 180 gram gerookte tofu of vegetarische spekjes
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar.
- Snij intussen de ui super fijn. Bak de ui in een scheut olijfolie in een koekenpan. Snij de tofu in blokjes of reepjes. Voeg de tofu toe en bak in ongeveer 5-10 minuten krokant.
- Als je verse andijvie hebt, snij deze dan in dunne repen en was en droog de andijvie.
- Giet de aardappels af, voeg de melk toe en pureer de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de andijvie, tofu en kaasblokjes toe, vlak voordat je de stamppot gaat serveren. (NB. hou je van zachte andijvie door je stamppot, roer de andijvie wat langer door de puree heen, dan wordt het vanzelf zacht).
Kidsproof tips
- Kinderen vinden zachte andijvie vaak lekkerder dan knapperige andijvie. Roer de andijvie voor kids daarom wat langer door de puree heen, dan wordt het wat zachter.
Wanneer is andijvie in het seizoen?
Andijvie is het hele jaar door in Nederland te verkrijgen. De Nederlandse andijvie komt van maart t/m december van het land. De beste seizoenen voor andijvie zijn dus de lente, zomer en herfst.
Hoe maak je vegetarische andijvie stamppot?
Andijvie stamppot kun je op heel veel manieren lekker vegetarisch bereiden. De klassieke andijvie stamppot wordt vaak gegeten met spekjes. Je kunt spekjes vervangen door vegetarische spekjes, of stukjes gerookte tofu. Maar je kunt ook andijvie stamppot eten met bijvoorbeeld kaasblokjes.
Review