Asperge seizoen

Het asperge seizoen is weer in volle gang. Tot 24 juni mogen we nog even genieten van het witte goud. Ieder jaar vind ik het toch weer bijzonder als de asperges in het seizoen zijn! Ik ken geen andere seizoensgroente die iedereen zo bewust beleeft.

Witte asperges met botersaus en ei
Dit is een heerlijk vegetarisch recept met witte asperges. Deze witte asperges maak je met een hele simpele botersaus en gekruimelde hardgekookt ei. Simpel, maar lekker. Het perfecte voorbeeld van less is more.
Bekijk recept
Vegetarische aspergesoep van aspergeschillen
Gooi je aspergeschillen niet weg, maar maak er een lekkere soep van! Deze aspergesoep is een perfect no waste gerecht. Je maakt de soep van de schillen en kontjes van de asperges. Een heerlijke vegetarische soep van witte asperges.
Bekijk recept
Tagliatelle met groene asperge, courgette en pecorino
Deze ‘s zomerse pasta met groene groente is super makkelijk om te maken. De pasta is gevuld met groene asperges, courgette en doperwten. Geen pastasaus, maar heerlijke pure smaken van olijfolie, knoflook en pecorino kaas. Een perfect vegetarisch zomer gerecht!
Bekijk recept

Risotto met witte asperge

Op de fiets naar de aspergeboer toe, had ik al in mijn hoofd uitgetekend wat ik met de asperges wilde koken. Ik had super veel zin in een vegetarische asperge risotto! Op mijn website staat al een recept voor risotto met groene asperges, maar een risotto met witte asperges ontbrak nog. Bij asperges hoort natuurlijk ei. Om het extra feestelijk te maken, heb ik er gepocheerde eieren bij gemaakt. Het recept dat ik in mijn hoofd had zitten, bleek ontzettend geslaagd!

Aspergerisotto
Asperge risotto met gepocheerd ei

Hoe maak je een gepocheerd ei?

Een gepocheerd eitje maakt deze vegetarische asperge risotto helemaal af! Maar ik geef toe, een gepocheerd eitje heb je niet zomaar op je bord liggen. Het is een specifieke kooktechniek en je moet er even moeite voor doen. Gelukkig staat internet vol met handige tips en filmpjes over hoe je het handigst eieren kunt pocheren. Er zijn grofweg twee gangbare manieren. Ten eerste de klassieke manier, waarbij je een draaikolk maakt in een pannetje en daar het ei in laat garen. Betty van Betty’s kitchen heeft er een handige video voor gemaakt. En dan heb je nog de moderne manier om een ei te pocheren in een stuk vershoudfolie in een pan. Ook daar heb ik een handig instructiefilmpje bij gevonden, van Culy. Ik heb beide manieren geprobeerd en voor mij werkte de moderne manier het beste.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ben je trouwens geen fan van eieren waarbij het eigeel nog zo zacht is? Pocheer je ei dan gewoon een paar minuten langer. Je krijgt niet het mooie effect van het lopende eigeel, maar het staat alsnog leuk op je bord!

Meer vegetarische risotto recepten

Heb je nog meer zin in recepten met risotto? Check dan HIER mijn pagina waar ik mijn 10 favoriete vegetarische risotto recepten met je deel!

Asperge risotto met gepocheerd ei

Als je van asperges houdt, dan is deze risotto een absolute aanrader. Het gepocheerde eitje bovenop maakt het echt restaurantwaardig.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordAsperge, Aspergeseizoen, Gepocheerd ei, Risotto, Vegetarisch, Witte asperges
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo asperge wit
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 50 gram roomboter
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 320 gram risotto rijst
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter kookvocht van asperge of groente bouillon
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 1 klein handje verse peterselie of bieslook

Instructies

  • Was de asperges en schil ze. Verwijder ongeveer 2-3 cm van de onderkant van de steel. Doe de schillen en de onderkanten van de asperges in een pan en schenk er een liter water bij en 2 blokjes groente bouillon. Breng aan de kook. Dit kookvocht gebruiken we later als bouillon. Maak je liever soep van je aspergeschillen? Gebruik dan alleen groentebouillon, zonder de aspergeschillen en onderkantjes.
  • Leg de asperges in een pan, schenk water erbij totdat de asperges net onder water liggen. Breng het water aan de kook en kook vervolgens in ongeveer 5-8 minuten de asperges gaar (afhankelijk van de dikte van de asperges).
    Leg 8 tot 12 asperges apart, deze leg je straks bovenop de risotto ter garnering. Snij de rest van de asperges in stukken van ongeveer 1,5-2 cm lang.
  • Verwarm intussen de helft van de roomboter in een hapjespan. Voeg ook 2 eetlepels olijfolie toe.
    Schil de ui en snij in kleine stukjes. Doe de ui in de pan en bak een paar minuten. Voeg vervolgens de risottorijst toe bak een paar minuten mee tot de rijst glazig is. Blus af met de witte wijn.
  • Voeg een flinke scheut aspergekookvocht toe en roer goed door. Als het kookvocht bijna verdampt is, voeg je weer een nieuwe scheut aspergevocht toe. Ga hiermee door totdat de risottorijst bijna gaar is.
    Voeg nu de kleine aspergestukken toe en roer door de risotto. Voeg nog één keer een scheutje kookvocht toe en laat inkoken.
    Roer de Parmezaanse kaas en de rest van de roomboter door de risotto. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en laat de risotto even rusten.
  • Als de risotto bijna gaar is, kun je de eieren pocheren. Ik leg hier de makkelijke methode uit. Kijk ook even het filmpje van Culy voor meer uitleg. Voor de klassieke methode verwijs ik naar dit filmpje in de tekst hierboven.
    Zet een pan met kokend water op het vuur. Doe een boterhamzakje of stukje vershoudfolie in een klein bakje. Vet het zakje in met olijfolie. Kluts hierin een ei en knoop het zakje dicht. Doe hetzelfde met de rest van de eieren.
    Leg de zakjes in de pan met kokend water. Laat de eieren ongeveer 3,5 minuut koken op laag vuur. Haal de eieren uit de pan en knip elk zakje open. Je kunt het gepocheerde ei er nu makkelijk uithalen.
  • Verdeel de asperges over de borden. Leg op ieder bord 2 hele asperges en een gepocheerd ei. Garneer eventueel met wat verse peterselie of bieslook.

Kidsproof tips

  • Niet ieder kind is fan van asperge. Voor onze kids had ik een aparte risotto gemaakt, maar toen bleken ze de asperges toch ineens heel lekker te vinden. Het kan raar lopen ;). 
  • Houdt jouw kind niet van asperge, maak dan de risotto volgens het recept klaar, totdat je de aspergestukjes toevoegt. Neem een beetje risotto uit de pan voor de kids. Leuk deze risotto op met groente waarvan je weet dat je kind ze lust. Bijvoorbeeld stukjes cherrytomaat, paprika of mais. Zo heb je heel makkelijk een kidsproof variatie!
Asperge risotto met gepocheerd ei