Vegetarische fajita’s

Ik ben gek op de Tex Mex keuken. Onze kids vinden het ook heerlijk, dus bij ons staat er bijna iedere week wel een lekkere en gezellige Tex Mex maaltijd op tafel. Toen ik een mailtje kreeg van Santa Maria met de vraag of ik met hen wilde samenwerken hoefde ik dus niet lang te twijfelen! Ik ging direct aan de slag en maakte dit heerlijke recept voor vegetarische fajita’s met pulled jackfruit!

Tex Mex Verrasbox

Ik kreeg een Tex Mex Verrasbox thuis gestuurd van Santa Maria en besloot om mijn gezin te verrassen met een lekker Tex Mex gerecht. In de verrasbox zaten tortilla’s, fajita kruiden, nacho’s, salsa en een dip voor guacamole en ranch.

Zelf guacamole maken
Wil je zelf guacamole maken? Dat is helemaal niet moeilijk! In 5 minuten maak je zelf de lekkerste guacamole. Lekker bij een Mexicaanse maaltijd, als dip bij wat nacho’s of op brood. Wil je weten hoe je de guacamole maakt? Check snel het makkelijke recept!
Bekijk recept
Mexicaanse tomatensalsa
Mexicaanse tomatensalsa is de ideale dip bij nacho’s en is ook heerlijk op een wrap. Je maakt de salsa in 5 minuten zelf. Check het recept op www.foxilicious.nl
Bekijk recept
Santa maria verrassingsbox
De inhoud van de Tex Mex Verrasbox

Pulled jackfruit in plaats van pulled chicken of pulled pork

Op Instagram zie ik vaak prachtige recepten voorbij komen met pulled chicken en pulled pork. Door het vlees te ‘pullen’ krijg je een mooie draadjesstructuur. Wist je dat je dezelfde draadjesstructuur ook kunt krijgen door jackfruit te gebruiken? Jackfruit is een fruitsoort uit Azië. Het is neutraal van smaak en daardoor kun je het gemakkelijk naar eigen smaak kruiden. De jackfruit krijgt bij het bakken en vlezige structuur. Ideaal dus om pulled jackfruit mee te maken!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ik maakte al eerder heerlijke vegetarische recepten met jackfruit. Mijn vega kip kerrie met jackfruit is bijvoorbeeld echt een aanrader. Of wat denk je van boeuf bourguignon van jackfruit? Een echte kerst klassieker! Ik heb ook eens rendang van jackfruit gemaakt. Dat was ook ontzettend lekker!

Vegan Indonesische rendang van jackfruit
Indonesische rendang zonder vlees, met jackfruit. Deze rendang is het perfecte vegan alternatief voor de traditionele Indonesische rendang. Lekker met sajoer boontjes of andere groente en rijst.
Bekijk recept
Vegetarische boeuf bourguignon met jackfruit
Dit recept is het perfecte vegetarische alternatief voor de Franse klassieker boeuf bourguignon. De (non) boeuf is gemaakt met de vleesvervanger jackfruit. Jackfruit neemt de structuur van draadjesvlees.
Bekijk recept
Rijst met kerrie, sperziebonen en jackfruit
Deze vega variant op rijst met kip kerrie is echt een aanrader! Ik gebruikte jackfruit, een perfecte vleesvervanger. Deze heeft een vlezige structuur en neemt de smaak van de kruiden goed op.
Bekijk recept

Hoe kun je jackfruit pullen?

Jackfruit kun je tegenwoordig in de meeste supermarkten kopen. Het zit in blik. Voordat je jackfruit kunt gebruiken, moet je de vruchten goed afspoelen onder de kraan. Vervolgens kun je de harde binnenkant van de jackfruit afsnijden. Daarna kun je de jackfruit met je handen om 2 vorken uit elkaar trekken. Nu heb je pulled jackfruit!

Wraps met jackfruit mais en kidneybonen
Vegetarische fajita’s met pulled jackfruit en snijbonen

Ingrediënten voor vegetarische fajita’s met pulled jackfruit

Ik gebruikte de volgende ingrediënten voor deze vegetarische fajita’s:

  • Tortilla’s van Santa Maria
  • jackfruit
  • mais
  • paprika
  • snijbonen
  • kidney bonen
  • avocado
  • crème fraîche
  • verse koriander
  • ui
  • Fajita Seasoning Mix van Santa Maria
  • olijfolie
  • zout
  • peper
Wraps met jackfruit mais en kidneybonen

Wraps of fajita? Het verschil tussen taco’s, fajita, enchilada, burrito en quesadilla

De Tex Mex keuken heeft allerlei verschillende bereidingen van tortilla’s (wraps). Als Europeanen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Vandaar even een handig overzichtje van het verschil tussen alle Tex Mex tortilla varianten.

Tortilla (of op zo’n Nederlands: wraps)

Tortilla’s zijn de basis van vrijwel ieder TexMex gerecht. Het zijn een soort pannenkoekjes, gemaakt van tarwe- of maismeel. Het zijn die dingen die wij in Nederland vaak wraps noemen.

Taco

Taco’s zijn gefrituurde of gedroogde tortilla’s. De taco’s die je in de Nederlandse supermarkt vindt zijn gefrituurd en hard en hebben de vorm van een schelp. Deze schelp kun je vullen. Er bestaan ook zachte taco’s. Deze zijn in Nederland minder goed te verkrijgen, maar kun je bijvoorbeeld wel eten in een Tex Mex restaurant.

Fajita

Een fajita is een opgevouwen tortilla. Je vouwt de tortilla in een envelopvorm. Hierdoor valt de vulling er aan de onderkant niet uit. Heel erg handig vind ik zelf! Fajita’s vind ik echt een feestje, omdat je allemaal verschillende schaaltjes met toppings op tafel kunt serveren. Iedereen kan zijn eigen fajita vullen en opvouwen. Onze kids vinden dit fantastisch.

Enchilada

Als je een tortilla vult en oprolt en in de oven gratineert, heb je een enchilada. Enchilada’s vul je naar eigen smaak. Je legt ze in een ovenschaal en giet er pittige tomatensaus over. Gratineer met wat kaas en grill in de oven! Mijn favoriete enchilada’s, zijn mijn zoete aardappel enchilada’s.

Burrito

Een burrito is gevulde en opgevouwde tortilla. Burrito’s worden traditioneel gevuld met rijst, bonen, vlees en groente. Je rolt ze op door 2 kanten naar binenn te vouwen en vervolgens te rollen. Hierdoor kan er niets uitvallen. Burrito’s zijn ideaal om mee te nemen bij een picknick of als lunch op het werk.

Quesadilla

Quesadilla’s zijn een van mijn fav snacks. Ze bestaan uit 2 tortilla’s op elkaar en daartussen vulling naar keuze. Enige verplichte vulling is kaas, vandaar de naam quesadilla. Bak de tortilla’s aan beide kanten en snij vervolgens in pizzapunten. Bekijk hier mijn favoriete vegetarische quesadilla vullingen.

Hoe maak je fajita’s?

Om de vegetarische fajita’s te maken, besmeer je de tortilla met de crème fraîche en beleg je de tortilla met jackfruit, kidney bonen, snijbonen, paprika, mais en avocado. Vouw de onderkant een stukje naar binnen en vouw vervolgens de zijkanten naar binnen. Een fajita is dus als het ware een soort envelop. Zo kun je heerlijk genieten van de fajita, zonder te knoeien!

Vegetarische fajita’s met pulled jackfruit en snijbonen

Dit is een heerlijk verrassende vegetarische Tex Mex maaltijd met pulled jackfruit en snijbonen. Maak de fajita's compleet en vul ze met kidneybonen, mais, paprika, avocado en crème fraîche. Dit is een feestje op tafel!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenMexicaans, Texmex
TrefwoordAvocado, Fajita, Pulled jackfruit, Snijbonen, Wrap
Porties4 personen

Ingrediënten

Pulled jackfruit

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 300 gram jackfruit uitlekgewicht;1 blik
  • 0,5 zakje fajita kruiden

Overige ingrediënten

  • 2 paprika
  • 300 gram snijboon
  • 2 theelepels limoensap
  • 1 flinke hand verse koriander
  • 200 gram crème fraîche
  • 1 avocado
  • 265 gram kidney boon uitlekgewicht; 1 blik van 400 gram
  • 140 gram mais uitlekgewicht; 1 blikje van 150 gram
  • zout
  • peper
  • 8 tortilla's ik gebruikt altijd Tortilla's van Santa Maria

Optioneel, om erbij te serveren

  • nacho chips
  • tacosaus

Instructies

Pulled jackfruit

  • Giet de jackfruit af en spoel goed af met water.
    Snij het binnenste driehoekje eraf. Trek de jackfruit nu met je vingers uit elkaar. Het worden nu 'draadjes'.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de ui fijn.
    Doe de jackfruit en ui in de pan. Voeg na 2 minuten de Fajita Seasoning Mix toe. Roer goed door en bak 5-8 minuten. Haal de jackfruit uit de pan en doe in een schaaltje. Maak de pan schoon.

Overige toppings

  • Was de paprika's en snij in blokjes. Verwarm nog een scheut olijfolie in de hapjespan en bak hierin de paprika voor ongeveer 5 minuten. Doe de gebakken paprika's in een schaaltje.
  • Was de snijbonen en snij in schuine dunne ringen. Heb je voorgesneden snijbonen, dan kun je deze stap over slaan. Kook de snijbonen 4 minuten en giet daarna af en spoel af met koud water. Zo blijft de mooie felgroene kleur behouden. Doe de gekookte snijbonen in een schaaltje.
  • Hak de verse koriander fijn en roer door de creme fraiche. Breng op smaak met zout en peper en 2 theelepels limoensap.
  • Snij de avocado doormidden. Haal de pit eruit met een lepel en lepel het vruchtvlees uit de schil. Prak de avocado. Doe in een schaaltje en breng op smaak met wat olijfolie, zout en peper.
  • Giet de kidneybonen en de mais af en doe in schaaltjes.

Fajita's vullen en opvouwen

  • Verwarm de tortilla's één voor één in een droge pan, of verwarm ze kort in de magnetron.
  • Pak een tortilla en bestrijk deze met een klodder crème fraîche. Verdeel hierop wat jackfruit, kidney bonen, mais, paprika, snijbonen en avocado. Vouw de onderkant van de wrap een stukje naar boven en vouw nu beide zijkanten naar binnen. Eet smakelijk!

Optioneel om te serveren

  • Wil je het Tex Mex feestje nog meer compleet maken? Serveer er dan wat nacho chips en salsa bij!

Kidsproof tips

  • De meeste kinderen zijn gek op wraps. 
  • Maak een monkey platter van allemaal verschillende schaaltjes met toppings voor de wraps. Laat je kind zelf kiezen wat hij op z’n wrap wil. Ik moedig ze aan om in elk geval 3 verschillende toppings op de wrap te doen. Zo is texmex echt een feestje voor kinderen!