Quinotto: risotto, maar dan met quinoa
Quinotto, wat is dat precies? Dat zal ik je eens vertellen! Quinotto is een heerlijk alternatief op de welbekende risotto. Een risotto, maar dan met quinoa. Dit recept voor vegetarische quinotto met spinazie en geitenkaas is dan ook een variatie op een recept dat ik eerder heb gemaakt. Deze romige risotto met spinazie en geitenkaas.
Recept voor vegetarische quinotto
Wil je ook eens een ‘gezondere’ risotto variant proberen? Dan is dit recept voor vegetarische quinotto echt een uitkomst! Voor dit recept gebruik ik dus quinoa in plaats van risotto rijst. Quinoa bevat meer vezels en eiwitten en is daarmee een voedzamere keuze. Met één portie quinotto met spinazie en geitenkaas zit je al gauw aan 20 gram eiwitten. Dit is top voor een vegetarische maaltijd zoals deze!
Je kunt de risotto 1 op 1 ververvangen door quinoa. Wat je ook kunt doen, is een combinatie van quinoa en risotto maken, 50-50% dus. De bereiding hiervoor blijft hetzelfde.
Alternatieven op risotto
Eerder maakte ik alternatieven op risotto met orzo. Een super lekkere pastasoort die je ook zeker eens moet proberen! Het is pasta in de vorm van een rijstkorrel en daarmee een perfecte vervanger voor risotto! Net zoals quinoa, is de bereidingstijd van orzo korter dan die van risotto. Ideaal voor een drukkere (doordeweekse) dag!
Dit recept voor orzotto met champignons en dit recept voor eénpans orzo (orzotto) met courgette zijn bijvoorbeeld absolute aanraders!
Meer vegetarische risotto recepten
Smaakt dit recept naar meer? Dan heb ik nog een aantal heerlijke vegetarische risotto recepten voor je! Ook heb ik een lijstje gemaakt met 10x de lekkerste vegetarische risotto’s op een rijtje.
Quinotto met Spinazie en geitenkaas
De combinatie van spinazie en geitenkaas is altijd een succes! Zo ook in deze quinotto. Er gaat flink wat verse spinazie in dit gerecht, 400 gram om precies te zijn. Deze bak je samen met wat knoflook en een uitje. Hierna maal je het fijn in een blender tot er een gladde saus ontstaat.
Om wat extra bit te creëren voeg ik bleekselderij aan dit quinotto recept toe. Dit past perfect bij de rest van het gerecht en geeft een fris tintje. Als de quinoa met bleekselderij eenmaal gaar is, voeg je de spinaziesaus toe samen met de geitenkaas. Dit maakt je quinotto heerlijke smeuïg en zacht van smaak.
Garneer met Parmezaanse kaas en opgebakken pijnboompitjes en je hebt een heerlijke vegetarische maaltijd!
Quinotto met spinazie en geitenkaas
Ingrediënten
- 50 gram roomboter
- olijfolie
- 2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram spinazie
- 2 stengels van een bleekselderij
- 320 gram quinoa of de helft risottorijst en de helft quinoa
- 2 blokjes groente bouillon
- 1 liter kokend water
- 250 gram sperzieboon
- 100 gram zachte geitenkaas
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 1 handje pijnboompitten
- 0,5 citroen
- zout
- peper
- nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de pijnboompitten kort in een hapjespan en zet apart in een bakje.
- Snij 1 ui en de teentjes knoflook en bak deze kort in 25 gram boter en een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe aan het uimengsel en roer goed door. Bak de spinazie tot deze mooi is geslonken. Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper.Doe de spinazie in de blender en maal fijn.
- Snij de de andere ui en de bleekselderij fijn. Bak deze ongeveer 2 minuten in 25 gram boter en voeg dan de quinoa toe. Roer goed door en bak de quinoa ongeveer 1-2 minuten totdat deze glazig oogt. Blus af met een flinke scheut groentenbouillon en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
- Als je bouillon verdampt is, giet je wat nieuwe bouillon bij de quinoa totdat deze net onder water staat. Roer de quinoa goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de quinoa. Als de quinoa weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de quinoa gaar is. Dit duurt meestal zo'n 15-25 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je quinoa gaar is.
- Dop intussen de sperziebonen en snij doormidden. Blancheer de boontjes in een pan met kokend water, ongeveer 5 minuten. Giet de boontjes daarna af en spoel de boontjes goed af met koud water. Zet de boontjes even apart.
- Voeg nu de spinazie en de geitenkaas toe aan de quinotto. Rasp de schil van een halve citroen over je quinotto. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
Kidsproof tips
- Deze risotto is al erg kindvriendelijk doordat de spinazie is gepureerd. Hierdoor heb je geen ‘stukjes’. Je kunt de stukjes nog verder minimaliseren door de bleekselderij achterwege te laten.
- Houdt jouw kind niet van geitenkaas? Vervang dit dan door creme fraiche, ricotta of mascarpone.
Review