Mini okonomiyaki: pannenkoekjes met verstopte groente

Okonomiyaki is een echte trend op internet. Deze Japanse groente pannenkoekjes veroveren de hele wereld. Eerder maakte ik mijn eigen vegetarische okonomiyaki recept. Dit keer maakte ik er mini pannenkoekjes van. Hoewel de basis van het recept hetzelfde is, ziet het er toch heel anders uit!

Groente pannenkoekjes
Mini vegetarische okonomiyaki

Recept voor vegetarische mini okonomiyaki

De originele Japanse okonomiyaki is niet vegetarisch. In Japan wordt veel vis wordt gegeten en dat zit traditioneel ook verwerkt in okonomiyaki. Daarnaast wordt de saus traditioneel gemaakt met worcestersaus. Daar zit vissaus in en is daardoor dus ook niet vegetarisch. Daarom maakte ik zowel de pannenkoekjes, als de saus vegetarisch!

Frittata, tortilla of omelet, latke, rosti, fritters en okonomiyaki

Bijna iedere grote wereldse keuken heeft wel een eigen omelet variant. In Spanje hebben ze Spaanse tortilla’s op basis van ei, aardappel en ui. Daarnaast heb je de frittata in Italië; een omelet met groente. En zo heeft Japan dus de okonomiyaki. Als je de mini variant maakt van deze wereldse klassiekers, heb je rosti, latkes en fritters. Eigenlijk zijn dit dus allemaal mini omeletjes of pannenkoeken.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Frittata met courgette, tuinerwt en feta
Frittata is de Italiaans omelet, gevuld met allerlei lekkere groente. Deze frittata is één van mijn favorieten. Courgette, tuinerwten en feta zijn de smaakmakers van deze omelet. De citroen zorgt ervoor dat het lekker fris is. Ik eet deze frittata het liefst koud. Hij is ook perfect om mee te nemen als lunch.
Bekijk recept
Spruitjes fritters
Deze groente pannenkoekjes met spruitjes zijn echt een aanrader. Maak ze bijvoorbeeld als vegetarisch bijgerecht met kerst.
Bekijk recept
Pastinaak latkes
Latkes, of fritters zijn helemaal hip. Het zijn een soort groenten pannenkoekjes en een super lekkere manier om groente te verwerken in je maaltijd. Ik maakte deze pastinaak latkes: een heerlijk vegetarisch bijgerecht. 
Bekijk recept
Groente pannenkoek
Okonomiyaki: Japanse groente pannenkoek

Mini okonomiyaki: kidsproof groente pannenkoekjes

Deze groente pannenkoekjes zijn ook ideaal voor kinderen. De groente zitten namelijk verstopt en de pannenkoekjes zien er heel kleurrijk uit. Rasp de groente zo klein mogelijk, zodat de stukjes zo min mogelijk opvallen.

Mini okonomiyaki op ieder moment van de dag

Je kunt deze pannenkoekjes serveren als lunch, maar ook als hoofdgerecht. Bovendien kun je er een lekkere salade bij serveren. Ze zijn ook ideaal om mee te nemen in de lunchtrommel naar werk of school.

Ingrediënten voor mini okonomiyaki’s

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, lijkt het misschien veel werk, maar schijn bedriegt! Zowel de pannenkoeken als de saus staan binnen 20 minuten op tafel! Eet smakelijk!

Voor de pannenkoeken

  • 500 gram kool witte kool, spitskool of groene kool
  • 75 gram geraspte wortels
  • 1 prei
  • 2 bosuitjes
  • 4 eieren
  • 1 eiwit
  • 120 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 175 ml groentenbouillon
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Voor de saus

  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepels suiker
  • 1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt
  • 50 gram creme fraiche
Groente pannenkoek
Okonomiyaki: Japanse groente pannenkoek

Mini vegetarische Japanse Okonomiyaki

Okonomiyaki is een Japanse groente pannenkoek. Traditioneel gemaakt met vis en vlees, maar dit recept is helemaal vegetarisch. Met dit recept maak je de lekkerste mini okonomiyaki. Deze super snelle Japanse groenten pannenkoek is de ideale lunch of diner. In de pannenkoek zit veel groenten verstopt. Het sausje maakt het helemaal af!
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
KeukenJapans
TrefwoordJapans, Kidsproof, Kool, Okonomiyaki, Omelet, Pannenkoek, Vegetarisch
Porties10 pannenkoekjes

Ingrediënten

Voor de pannenkoeken

  • 500 gram kool witte kool, spitskool of groene kool
  • 75 gram wortel
  • 1 prei
  • 2 bosui
  • 4 eieren
  • 1 eiwit
  • 120 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 175 ml groentenbouillon
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Voor de saus

  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepels suiker
  • 1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt
  • 50 gram creme fraiche

Optioneel

  • 2 theelepels maizena (als het nodig is om de saus te verdikken)

Om te garneren

  • 1 bosui

Instructies

  • Schil de wortel en maak de kool, prei en bosui schoon. Rasp de groenten grof. Ik gebruik hier de food processor van de keukenmachine voor, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Meng de bloem en bakpoeder met de eieren en het eiwit en roer met een garde of in de keukenmachine tot een glad beslag. Voeg de (afgekoelde!) bouillon toe aan het beslag en roer goed door. Breng goed op smaak met zout en peper. Voeg nu de geraspte groenten en de gebakken uitjes toe aan het beslag en roer goed door.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en schenk een beetje pannenkoek beslag in de pan. Ik kon 4 pannenkoekjes tegelijk bakken in mijn pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Keer de pannenkoekjes na 3 minuten om.
  • Bereid intussen de saus. Doe alle sausingrediënten, behalve de creme fraiche in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg nu de creme fraiche toe en roer goed door, totdat de creme fraiche mooi met de saus is gemengd. Is je saus nog erg dun? Verdik deze dan met wat maizena. Maak in dat geval een papje van maizena en een paar druppels water in een bakje. Voeg dit toe aan de saus en roer goed door.   
  • Serveer de pannenkoekjes met de saus, wat bosui ringetjes en gebakken uitjes.

Kidsproof tips

  • Okonomiyaki vind ik ideaal met kinderen. Er zit een hoop groenten in en die eten ze op zonder dat ze het door hebben. 
  • Kinderen vinden het vaak lekker om honing op de pannenkoekjes te doen, ipv de rode saus.
  • Je kunt eventueel de groenten nog fijner raspen, of zelfs pureren om nog minder kans te hebben op een groentenklacht ;).