Babi pangang van de Chinees
Babi pangang is denk ik één van de meest bekende gerechten die je bij een Chinees-Indonesich restaurant in Nederland kunt eten. Vroeger was ik er gek op. De saus is lichtzoet van smaak, dat gaat er wel lekker in. Maar ja, babi betekent varkensvlees en dus is babi pangang niet vegetarisch. En hoewel ik het leuk vind om vleesklassiekers, zoals bijvoorbeeld boeuf bourguignon, beet wellington, rendang vegetarisch te maken, had ik voor babi pangang nog geen perfecte vega variant gevonden. Tot voorkort! Want inmiddels ziet mijn wereld er anders uit. Dit is namelijk het perfecte recept voor vegan babi pangang!
Familierecept
Het recept heb ik gemaakt op basis van een recept dat mijn moeder vroeger vaak maakte. Ik heb het recept een Foxilicious draai gegeven en dat pakte goed uit: meer groente, minder suiker.
Als vleesvervanger koos ik voor erwtensnippers. Dit is meteen de kern van het recept.
Wat zijn erwtensnippers
Afgelopen jaar heb ik voor het eerst erwtensnippers gegeten. Ik kreeg namelijk een paar zakjes opgestuurd van Peas Maker. En ik was meteen laaiend enthousiast. Erwten snippers zijn stukjes gedroogde erwten. Je zitten vol met eiwitten en je kunt ze in de voorraadkast bewaren. En het allerbeste van de erwtensnippers: Ze nemen de smaak op van het gerecht waar je ze in verwerkt. Daarnaast hebben ze een vlezige structuur. Kortom: dit is wat mij betreft dé ideale vleesvervanger. Ik maakte er eerder een courgetteburger mee, een Aziatisch kipgerecht en ‘chicken’ tonight zoetzuur.
Erwtensnippers kun je online kopen via KoRo en via de website van Peas Maker. Bij KoRo krijg je trouwens korting met de code FOXI.
Erwtensnippers marineren
Erwtensnippers koop je gedroogd. Je kunt de snippers heel eenvoudig wellen in kokend water. Dit duurt maar 5 minuten. Daarna zijn de erwtensnippers klaar om te marineren. Je marineert de snippers in ui, verse gember, knoflook, zonnebloemolie, ketjap en citroensap.
Ingrediënten voor vegan babi pangang
Voor deze babi pangang haal je de volgende ingrediënten in huis:
Marinade
- 2 cm verse gember
- 0,5 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels ketjap
- 0,5 eetlepel citroensap
- 125 gram erwten snippers Ik koop ze bij KoRo of Peas Maker
Saus
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 1 cm verse gember
- 500 gram cherrytomaten
- 140 gram tomatenpuree
- 140 ml water
- 1 theelepel mosterd
- 3 eetlepels atjar tjampoer
- 2 eetlepels basterd suiker
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel gembersiroop
Optioneel, om erbij te serveren
- zilvervliesrijst gekookt
- sperziebonen gekookt
- taugé
- atjar tjampoer
Meer vegan Aziatische recepten
Ben je gek op Aziatische gerechten? Probeer dan ook eens een van onderstaande vegan recepten.
Vegan babi pangang met erwtensnippers
Ingrediënten
Marinade
- 0,5 ui
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels ketjap
- 0,5 eetlepel citroensap
- 125 gram erwten snippers Ik koop ze bij KoRo of Peas Maker
Saus
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 1 cm gember
- 500 gram cherrytomaten
- 140 gram tomatenpuree
- 140 ml water
- 1 theelepel mosterd
- 3 eetlepels atjar tjampoer
- 2 eetlepels basterd suiker
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel gembersiroop
Optioneel, om erbij te serveren
- zilvervliesrijst gekookt
- sperzieboon gekookt
- taugé
- atjar tjampoer
Instructies
Marineren
- Laat de erwtensnippers 5 minuten wellen in kokend water. Giet af.
- Schil de ui, gember en knoflook en snij fijn. Doe in een bakje, samen met de zonnebloemolie, ketjap, citroensap en de gewelde erwten snippers. Roer goed door en laat 15 minuten marineren, zodat de smaken goed in de snippers trekken.
Saus
- Schil de ui en gember en snij fijn. Verwarm de zonneboemolie in een hapjespan. Voeg de ui en gember toe en bak 2 minuten.
- Was de cherrytomaten en snij doormidden. Doe in de pan.
- Voeg ook de tomatenpuree, atjar, mosterd, basterd suiker, ketjap, citroensap, gembersiroop en water toe. Doe de gemarineerde erwtensnippers, inclusief de marinade erbij. Roer goed door en laat 15 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur.
Optioneel, om erbij te serveren
- Kook intussen de rijst en boontjes.
- Serveer met rijst, boontjes, wat atjar en taugé.
Kidsproof tips
- Dit is een kindvriendelijk gerechtje. De saus is namelijk lekker zoet en daar zijn kinderen vaak dol op.
- Je kunt de saus eventueel pureren voordat je de erwtensnippers toevoegt. Dan heb je een gladde saus met erwtensnippers.
- De erwtensnippers zelf is een kwestie van proeven. Mijn kids vinden het lekker, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle kinderen.
Review