De lekkerste vegan boerenkoolsalade
Wist je dat je heerlijke salades kunt maken met boerenkool? Deze vegan boerenkoolsalade met mango en sriracha dressing is mijn favoriet! Waarom? Ten eerste: de mango zorgt voor een frisse touch. Ten tweede: tempeh maakt het lekker krokant. Tot slot: de sriracha mayo zorgt voor wat spice. Wat wil je nog meer?
Wanneer is boerenkool in het seizoen?
Boerenkool is in het seizoen van half september tot half maart. In die periode is het erg duurzaam (ook voor je portemonnee!) om boerenkool te kopen. Het komt dan vers van het land.
Hoe maak je sriracha mayo zelf?
Sriracha is een van oorsprong Thaise pittige saus. Het wordt gemaakt van een pasta van chili peper, azijn, knoflook, suiker en zout. Je kunt het tegenwoordig in bijna iedere supermarkt kopen. En met sriracha saus kun je dus heel eenvoudig zelf sriracha mayo maken. Het is super simpel. Je mengt 4 eetlepels (vegan) mayo, met 1 eetlepel srirachasaus en 1 eetlepel citroensap. That’s it! Het is een ideale dipsaus en smaakt dus ook geweldig als dressing in een salade of een bowl.
Ingrediënten voor boerenkoolsalade
Haal de volgende ingrediënten in huis voor een bijgerecht voor 4 personen:
- 1 handje pijnboompitten
- 200 gram boerenkool
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- peper
- 100 gram tempeh
- zonnebloemolie
- 250 gram diepvries mango of 1 verse mango
- 1 handje verse koriander
- 0,25 komkommer
- 4 stengels bosui
Vegan sriracha mayo
- 4 eetlepels vegan mayonaise
- 1 eetlepel sriracha saus
- 1 eetlepel citroensap
Meer vegetarische recepten met boerenkool
Ben jij ook gek op boerenkool, maar wil je niet altijd een klassieke boerenkool maken? Probeer dan eens een van onderstaande boerenkool recepten.
Boerenkool salade met mango, tempeh en sriracha mayonaise
Ingrediënten
- 1 handje pijnboompitten
- 200 gram boerenkool
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- peper
- 100 gram tempeh
- zonnebloemolie
- 250 gram mango diepvries, of 1 verse mango
- 1 handje verse koriander
- 0,25 komkommer
- 4 stengels bosui
Vegan sriracha mayo
- 4 eetlepels vegan mayonaise
- 1 eetlepel sriracha saus
- 1 eetlepel citroensap
Instructies
- Bak de pijnboompitten kort in een koekenpan totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart.
- Doe een flinke laag zonnebloemolie in de pan. Zorg dat de bodem goed bedekt is. Verwarm de olie tot het flink heet is.
- Snij intussen de tempeh in dunne reepjes. Hoe dunner, hoe knapperiger je ze kunt bakken.
- Bak de tempeh in de olie. Roer goed door zodat het aan beide kanten mooi goudbruin is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal de tempeh uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Doe de boerenkool in een salade schaal. Besprenkel met citroensap en bestrooi met wat zout en peper. Roer goed door.
- Voeg de mango blokjes toe. Snij de bosui in ringen en voeg toe. Hak de koriander fijn en voeg toe. Voeg de tempeh en de pijnboompitten toe.
- Roer de sriracha saus en de citroensap door de vegan mayonaise. Schenk de sriracha mayo over de boerenkool salade.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen maak je hier niet blij mee. Rauwe boerenkool gaat toch net even te ver. Je kunt eventueel wel een rauwkost bakje voor je kind maken met de mango, komkommer en tempeh. Een kleine aanpassing voor een vrolijk gezicht.Â
Review