Lekker vegan risotto recept
Risotto is een heerlijke Italiaanse rijstmaaltijd die je in veel verschillende varianten kunt maken. De klassieke risotto wordt gemaakt met rundvleesbouillon, maar tegenwoordig zijn er ook veel veganistische varianten verkrijgbaar. In dit blog recept delen we een recept voor een vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie.
Hoe breng je vegan risotto op smaak?
Deze vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie is een heerlijke vegetarische maaltijd die je snel en gemakkelijk kunt maken. De risotto krijgt umami door een zelfgemaakte puree van zongedroogde tomaten. En hij is lekker romig door wat plantaardige room.
Extra tips bij deze risotto
- Voor extra umami smaak kun je een zelfgemaakte puree van zongedroogde tomaten toevoegen.
- Je kunt de risotto ook serveren met geraspte kaas, zoals vegan parmezaan.
- Voor een vegetarische variant kun je de spinazie vervangen door andere groenten, zoals champignons of broccoli.
Meer lekkere vegan risotto recepten
Ben je ook gek op risotto, maar kun je nog geen goede vegan risotto recepten vinden? Probeer dan ook eens een van deze plantaardige risotto recepten.
Vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 320 gram risotto
- 1 liter groente bouillon
- 1000 gram cherrytomaat
- 150 gram spinazie vers
- 190 gram zongedroogde tomaat
- 1 theelepel tijm gedroogd of vers
- 1 theelepel oregano gedroogd of vers
- 75 ml plantaardige kookroom ik gebruik light sojaroom
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op grillstand en zet een grote ovenschaal klaar. Verwarm de helft van de olijfolie in een hapjespan.
- Snij de ui fijn en bak 2 minuten in de olijfolie. Voeg de risottorijst toe bak 1 minuut mee op middenhoog vuur. Blus de risotto af met een scheut groentebouillon.
- Voeg een flinke scheut bouillon toe als de bouillon is ingekookt. Laat de bouillon weer inkoken en voeg vervolgens een nieuwe scheut bouillon toe. Herhaal dit proces totdat de risottorijst al dente is en de bouillon is ingekookt. Is je bouillon op, maar je risotto nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon bij.
- Tijdens het bereiden van de risotto, grillen we de tomaten in de oven. Was de cherrytomaat en doe in de ovenschaal. Sprenkel de rest van de olijfolie over de tomaat en zet de schaal in de oven. Grill ongeveer 10-15 minuten in de oven op grillstand totdat de tomaatjes mooi gegrild zijn.
- Doe de zongedroogde tomaat, inclusief de helft van de olie uit het potje van de zongedroogde tomaat in een blender. Voeg de tijm en oregano toe en pureer tot een gladde puree.
- Haal de risotto van het vuur. Roer de tomaten door de risotto. Schep de helft van de zongedroogde tomatenpuree op de risotto en schenk de kookroom erbij. Roer de spinazie erdoor en laat deze slinken. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
- Serveer op een mooi bord en garneer ieder bord met een schepje zongedroogde tomatenpuree.
Kidsproof tips
- Als je graag risotto wilt eten met je kind, is dit een van je beste opties. Gegrilde tomaten smaken lekker zoet en de meeste kinderen lusten graag tomaten.Â
- Je kunt de spinazie achtwege laten of in een los bakje op tafel zetten.Â
- De zongedroogde tomatenpuree kun je ook los op tafel serveren.Â
- Om de risotto extra kidsproof te maken, kun je de tomaten pureren nadat ze uit de oven komen. Zo heb je een risotto zonder stukjes. De smaak blijft hetzelfde!
Review