Spruitjes: een klassieker
Spruitjes zijn een klassieke wintergroente die al eeuwenlang op ons bord verschijnt. Ze zijn lekker, gezond en veelzijdig. Maar toch zijn er veel mensen die spruitjes niet lekker vinden. Dat komt vaak doordat spruitjes een beetje bitter kunnen smaken. Dit recept voor romige spruitjes met paddenstoelen
Hoe maak je spruitjes lekker?
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om spruitjes lekkerder te maken. Ten eerste is het belangrijk om de spruitjes goed schoon te maken. Spoel ze goed af onder de kraan en verwijder de bruine buitenste bladeren.
Ten tweede kun je spruitjes op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze koken, stomen, bakken of grillen. Koken is de snelste manier, maar spruitjes verliezen dan wel wat van hun smaak. Stomen is een gezonde manier om spruitjes te bereiden, maar het duurt wel even. Bakken of grillen is een goede manier om de smaak van spruitjes te versterken.
Hoe maak je spruitjes schoon?
Om spruitjes schoon te maken, spoel je ze eerst goed af onder de kraan. Verwijder vervolgens de buitenste bladeren met een aardappelschilmesje. Je kunt de spruitjes ook halveren of in kwarten snijden. Dan zijn ze iets sneller gaar.
Zijn spruitjes gezond?
Spruitjes zijn een gezonde groente die veel voedingsstoffen bevat. Ze zijn een goede bron van vitamine C, vitamine K, vezels en kalium. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem en vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en kalium is belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam.
Wanneer zijn spruitjes in het seizoen?
Spruitjes zijn een wintergroente. Ze zijn van september tot en met maart in het seizoen. De ideale maanden dus om te genieten van deze heerlijke groente!
Meer vega recepten met spruitjes
Kun je nog meer spruitjes inspiratie gebruiken? Bekijk dan een van de recepten hieronder, of kijk op mijn speciale spruitjes pagina!
Romige spruitjes met paddenstoelen
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 3 eetlepel olijfolie
- zout
- peper
- 30 gram (vegan) boter
- 200 gram paddenstoelenmix
- 100 ml droge witte wijn
- 1 mespuntje gedroogde tijm
- 250 ml (plantaardige) kookroom
- 2 eetlepel gebakken uitjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Maak de spruitjes schoon en snijd doormidden. Leg in het midden van de bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. 'Schudt' met de 4 uiteinden van het bakpapier zodat alle spruitjes bedekt zijn met olie. Bak in ongeveer 25 minuten gaar in de oven.
- Verwarm intussen de boter in een koekenpan.
- Snij de paddenstoelen grof en voeg toe aan de boter, samen met de gedroogde tijm. Bak 5 minuten.
- Blus de paddenstoelen met de witte wijn. Laat 5 minuten pruttelen. Roer af en toe door.
- Voeg de kookroom toe en laat weer 5 minuten inkoken.
- Voeg de gebakken spruitjes toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Garneer met gebakken uitjes.
Kidsproof tips
- Houdt jouw kind niet van spruitjes? Laat het toch even proeven en geef daarna anders wat rauwkost. Zo heeft je kind het toch geproefd en krijgt het genoeg groente binnen.
- Je kunt de paddenstoelen ook vervangen door gewone champignons, of paprika.
- Ik maak dit gerecht vaak voor mijn man en mij en dan serveer ik voor de kinderen een andere groente. Bijvoorbeeld broccoli.Â
Review