Lekker vegetarisch recept met orzo

Orzo, een kleine pastasoort die op rijst lijkt, is een veelzijdig ingrediënt dat perfect is voor het maken van verrukkelijke maaltijden. In combinatie met knapperige spruitjes en smeltende Epoisse kaas, ontstaat er een heerlijk gerecht. In deze blog deel ik het recept voor romige orzo met spruitjes en Epoisse kaas.

Hoe smaakt Epoisse kaas?

De Epoisse kaas is een ster in dit recept en voegt een intense umamismaak toe aan de romige saus. Epoisse kaas is een gewassenkorstkaas uit de Bourgogne-regio in Frankrijk. Het is een zachte kaas met rode korst en intens van geur en smaak.

Hoe kun je Epoisse kaas vervangen?

Hou je niet van sterke Franse kazen? Dan kun je de Epoisse in dit recept vervangen door een mildere kaas. Denk aan brie, camembert, zachte geitenkaas of zelfs ‘gewone’ geraspte kaas.

5 onmisbare vegetarische recepten

Wil je vaker vegetarisch eten en kun je wel wat hulp gebruiken?

✓ e-book met 5 vega recepten

Makkelijk om te maken

✓ Voor slechts 2,99

vegetarische recepten

Ingredienten voor orzo met spruitjes en epoisse

Dit lekkere orzo recept is ontzettend makkelijk om te maken. Je hebt maar een paar ingredienten nodig. Haal het volgende in huis voor orzo met spruitjes voor 2 personen:

  • 160 gram (volkoren) orzo
  • 500 gram spruitjes
  • 250 gram champignon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout
  • peper
  • 100 gram Epoisse kaas
Vegetarisch recept met orzo en spruitjes
Orzo met gebakken spruitjes en epoisse kaas

Hoe kun je orzo meal preppen?

Een van de voordelen van dit recept is dat het ook geschikt is voor meal preppen. Je kunt de orzo met spruitjes en Epoisse kaas gemakkelijk van tevoren bereiden en in porties verdelen om later op te warmen. Ideaal voor drukke dagen wanneer je geen tijd hebt om uitgebreid te koken, maar toch wilt genieten van een smaakvolle en vullende maaltijd.

Bewaren van pasta

Je kunt het gerecht in zijn geheel bereiden. De Epoisse kaas voeg je alleen nog niet toe. Bewaar het gerecht in een afsluitbare bak in de koelkast.

Opwarmen van pasta

Doe de orzo met spruitjes in een hapjespan, met een scheutje water. Verwarm de pasta op middelhoog vuur totdat het goed warm is. Voeg dan de helft van de kaas toe en je bent klaar om de pasta te serveren.

Meer vegetarische recepten met orzo

Ook zo gek op orzo? Probeer dan ook eens deze heerlijke orzo recepten, of kijk op mijn pasta pagina voor meer lekkere vega(n) recepten met pasta.

Vegan orzo salade met mosterd vinaigrette
Orzo salade is een heerlijke voedzame en vullende maaltijdsalade. Deze orzo is gevuld met tomaat, paprika en avocado en op smaak gebracht met een lekkere zelfgemaakte mosterd vinaigrette. Een lekkere plantaardige salade voor de zomer.
Bekijk recept
Makkelijke en snelle eenpans orzo met spinazie en champignons
Deze eenpans orzo met spinazie en champignons is dé ideale maaltijd als je zin hebt in pasta, comfort food, snel klaar en toch gezond. Je hebt maar één pan nodig en daarna kun je genieten van een heerlijke vegetarische pasta.
Bekijk recept
Vegetarische eenpansmaaltijd met orzo, tomaten en burrata
Zin in een makkelijke en lekkere maaltijd? Maak dan deze orzo met cherrytomaat en burrata. Een heerlijke vegetarische maaltijd waar je maar één pan voor nodig hebt. En nog eens super kidsproof ook!
Bekijk recept
Vegetarisch recept met orzo en spruitjes

Orzo met spruitjes en epoisse kaas

Orzo is een veelzijdige pastasoort dat perfect is voor het maken van verrukkelijke maaltijden. In combinatie met gebakken spruitjes en smeltende epoisse kaas ontstaat er een heerlijk gerecht.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion, Hollands, Italiaans
Trefwoord: Orzo, Spruitjes, Vegetarisch
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 160 gram (volkoren) orzo
  • 500 gram spruit
  • 250 gram champignon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout
  • peper
  • 100 gram epoisse kaas

Instructies

  • Maak de spruitjes schoon en snij doormidden. Blancheer de spruitjes 3 minuten in kokend water en spoel ze daarna af met ijskoud water. Zet apart.
  • Kook intussen de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak deze 2 minuten in de olie.
  • Snij de champignons in partjes en bak ze in de olie. Voeg na 5 minuten de spruitjes toe en bak deze nog 5 minuten mee.
    Breng op smaak met zout, peper en tijm.
  • Snij de epoisse kaas in plakjes.
    Roer de orzo en de helft van de epoisse door de groente.
    Serveer de pastaschotel in pastaborden en verdeel de rest van de plakjes epoisse over de borden. Eet smakeijk!

Kidsproof tips

  • Dit is misschien niet het meest kindvriendelijke gerecht. Epoisse kaas is best pittig en spruitjes zijn ook niet altijd de beste kindervriend. 
  • Houdt jouw kind wel van spruitjes, maar vind je de epoisse te pittig? Vervang deze dan door geraspte kaas. 
  • Houdt jouw kind ook niet van spruitjes? Grill dan dan een bakje cherrytomaatjes in de oven. Hou een beetje van de gekookte orzo apart en roer de gegrilde tomaatjes erdoor. Serveer met wat geraspte kaas. Dit is een makkelijke manier om je kind toch orzo met groente te laten eten. 

Voedingswaarde

Calorieën: 500kcalKoolhydraten: 99gEiwitten: 24gVet: 4gVerzadigd vet: 1gMeervoudig onverzadigd vet: 1gEnkelvoudig onverzadigd vet: 1gZout: 87mgKalium: 1749mgVezels: 15gSuiker: 18gVitamin A: 1887IUVitamine C: 223mgCalcium: 160mgIron: 6mg

* Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees meer in mijn disclaimer

Vegetarisch recept met orzo en spruitjes
Orzo met gebakken spruitjes en epoisse kaas

FAQ over dit recept met orzo en spruitjes

Wat is orzo?

Orzo is een pastasoort die eruit ziet als rijst. Het is een kleine pastasoort en wordt vaak gebruikt in de Mediterraanse keuken. Het wordt gemaakt van tarwe en water. Orzo wordt veel gebruikt in soepen, salades, ovenschotels en stoofschotels. Het is tegenwoordig goed verkrijgbaar in de supermarkt en toko’s. In sommige supermarkten ook een volkoren variant verkrijgbaar.

Kan ik orzo vervangen door een andere pastasoort?

Zeker! Je kunt orzo ook vervangen door een andere kleine pastasoort, zoals bijvoorbeeld macaroni. Een grotere pasta kan ook. Let er op dat de kooktijd van grotere pastasoorten iets langer is dan van orzo.

Kan ik orzo meal preppen?

Orzo kun je heel goed meal preppen. Kook de pasta en bewaar het in een afsluitbare bak in de koelkast. Verwarm de pasta in een hapjespan met een klein scheutje water op middelhoog vuur, totdat het warm genoeg is. Je kunt de pasta ook opwarmen in de magnetron, maar daar ben ik zelf iets minder fan van.

Hoe smaakt Epoisse kaas?

Epoisse kaas is een zachte gewassen roodkorstkaas uit de Bourgogne in Frankrijk. Het staat bekend om zijn intense geur en smaak. Epoisse wordt gemaakt van koemelk. Het is een zachte kaas.

Kan ik Epoisse vervangen door een andere kaas?

Als je niet van intense kaas houdt, of geen Epoisse kunt vinden bij jouw kaasboer, dan kun je de Epoisse zeker vervangen. Dit kan door brie, camembert, zachte geitenkaas, of ‘gewone’ geraspte kaas.

Kan ik dit gerecht ook veganistisch maken?

Dit recept met orzo en spruitjes kun je vegan maken door de Epoisse achterwege te laten. Roer in plaats van de Epoisse 1 eetlepel edelgistvlokken en 1 eetlepel haver fraiche (of vegan kookroom) toe aan het gerecht.