Lekker vegetarisch recept voor mais risotto
Mais is een van de lievelingsgroenten van mijn zoontje en risotto houdt hij ook erg van. Kortom: daar moest een succesreceptje voor gemaakt worden. Deze mais risotto is super romig van smaak. De combinatie met champignons is werkelijk heerlijk. Ik ben kritisch als het aankomt op risotto, maar deze ga ik zeker vaker maken! Oh ja en nog meer goed nieuws: hij staat binnen 30 minuten op tafel!
Ingredienten voor vegetarische mais risotto
Haal de volgende ingredienten in huis voor de lekkerste mais risotto voor 4 personen:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 300 gram mais uit blik
- 2 maiskolven vers, of voorverpakt
- 100 ml droge witte wijn
- 320 gram risottorijst
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 2 blokjes groente bouillon + 1 liter kokend water
- 250 gram champignons
- 1 theelepel rozemarijn gedroogd
- zout
- peper
Meer vegetarische risotto recepten
Ben je ook gek op risotto? Probeer dan eens eeven van mijn andere risotto recepten.
De lekkerste pompoenrisotto
Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Bekijk recept
Knolselderij risotto met blauwe kaas
Ben je op zoek naar een lekker winters risotto recept? Dan moet je deze knolselderij risotto zeker proberen! De knolselderij zit verstopt tussen de risottorijst en geeft een lekker nootachtige smaak aan de risotto. Heerlijk in in combinatie me de blauwe kaas!
Bekijk recept
Vegan pesto risotto met sperziebonen
Vegan pesto risotto. Dit is een super lekker en makkelijk recept voor een bordje comfort food. Deze risotto is vegan door de vegan pesto en vegan kaas. Je kunt het recept ook vegetarisch maken. Vervang de vegan pesto en kaas dan door gewone pesto en kaas.
Bekijk recept
Romige mais risotto met champignons
Deze maisrisotto is een super verrassend vegetarisch risotto recept. Het is heerlijk romig en zoet en heeft een lekkere bite. Je maakt het eenvoudig zelf met maiskolven, mais uit blik en risottorijst. Ook perfect om met kinderen te eten.
Portiespersonen
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 300 gram mais uit blik
- 2 mais kolven; vers, of voorverpakt
- 100 ml droge witte wijn
- 320 gram risottorijst
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 2 blokjes groente bouillon + 1 liter kokend water
- 250 gram champignon
- 1 theelepel rozemarijn gedroogd
- zout
- peper
Instructies
- Als je verse maiskolven hebt, kook deze dan eerst gaar in een pan of stoomoven. In de stoomoven duurt dit ongeveer 60 minuten. In de pan gaat het iets sneller.
- Doe het blikje mais in een blender, samen met het water dat je nodig hebt voor de bouillon. Blend het geheel tot het een glad geheel is. Doe het maiswater in een pan, samen met de bouillonblokjes en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook zet je het vuur uit.
- Verwarm een hapjespan met de helft van de olijfolie.Snipper intussen de ui en bak deze 2 minuten in de olie. Voeg de risottorijst toe aan de uitjes en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
- En dan nu je maisbouillon! Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
- Zet een koekenpan op het vuur en verwarm met de rest van de olijfolie. Snij de champignons in plakjes. Bak de champignons gaar in de olijfolie. Breng op smaak met de rozemarijn en zout en peper. Zet apart
- Grill eventueel de maiskolven in een grillpan of grillijzer. Dit hoeft niet, maar het ziet er altijd erg mooi uit. Snij vervolgens de maiskorrels van je maiskolven.
- Roer de kaas en de champignons door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de mais van de maiskolven en wat Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Deze risotto eten mijn kinderen erg graag. Mais is lekker zoet en risotto is lekker romig van smaak. Smullen dus.Â
- Houdt jouw kind niet van stukjes? Gebruik dan geen maiskolven en een dubbele hoeveelheid mais uit blik. Pureer de mais tot een egale saus en roer dit door de risotto als het bijna gaar is. Zo heb je een lekkere maisrisotto zonder stukjes. Â
Wil je dit recept opslaan? Maak dan snel en gratis een eigen account aan!
Extra kidsproof tips:
- Lust jouw kind geen mais en/of champignon? Probeer dan een andere groente. Spinazie, gegrilde paprika, champignon, pompoen, mais; het kan allemaal!
- Je kunt de groenten ook pureren voordat je ze bij de risotto doet. Zo zijn de groenten onzichtbaar en krijgt de risotto een leuk kleurtje.
- De stap met de witte wijn kun je achterwege laten als je dat geen prettig idee vindt voor je kids. De alcohol verdampt bijna volledig door het koken, maar er blijft altijd nog 5-10% alcohol aanwezig in de risotto. In plaats van witte wijn gebruik je wat extra bouillon, smaakt nog steeds heerlijk!
- Voor een extra romige risotto, voeg je 100 ml creme fraiche toe bij de laatste stap.
Review