Fris andijvie stamppot recept

Andijvie stamppot vind ik één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een frisse stamppot. Deze andijvie stamppot met kaas zal je zeker verrassen!

Een van mijn favo andijvie recepten, is stamppot rauwe andijvie met azijn. Azijn? Ja, azijn! Daar wordt het heerlijk fris van. Ik vind het heerlijk om te experimenteren en zo ontstond het recept dat ik hier deel.

De klassieke andijvie stamppot wordt gemaakt met spekjes. Door de toevoeging van ui en azijn geef je de stamppot al dusdanig veel smaak, dat je de spekjes helemaal niet mist. Serveer de stamppot met tofu- en kaasblokjes en je hebt een super complete vegetarische maaltijd.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Wanneer is andijvie in het seizoen?

Andijvie is een groente die bijna het hele jaar door goed verkrijgbaar is in Nederland, namelijk van maart t/m december. Een echte lente en zomer, zomer en herfst groente dus.

Hoe maak je andijvie stamppot kidsproof?

Ik vind het zelf heel lekker om de andijvie nog een klein beetje knapperig te houden. Ik voeg de groente pas aan het eind toe aan de puree, zo wordt de andijvie niet te zacht. Hou jij juist van wat zachtere andijvie? Voeg deze dan wat eerder toe aan de puree. Dat werkt voor kinderen vaak ook het beste.

Andijvie stamppot
Vegetarische andijvie stamppot met kaas en tofu spekjes

Meer vegetarische andijvie recepten

Gek op andijvie? Probeer dan ook eens een van deze andijvie recepten, of kijk op mijn speciale andijvie pagina.

Andijvie stamppot met vegetarische balletjes en een twist van mijn oma
Andijvie stamppot is één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een frisse lente stamppot. Perfect voor de lente en zomer! Check hier het lekkerste recept voor grootmoeders andijviestamppot met vegetarische balletjes.
Bekijk recept
Andijvie stamppot met appel en vegetarisch gehakt
Zin in een lekkere frisse andijvie stamppot? Dan moet je deze stamppot met vegetarisch gehakt en appel snel eens maken!
Bekijk recept
Nachoschotel met andijvie, kidney bonen en groente
Vegetarische nachoschotel? Ben je op zoek naar TexMex comfortfood met een gezonde twist? Dan is deze nachoschotel voor jou. De andijvie zorgt voor extra groente en knapperigheid. De schotel is verder gevuld met kidneybonen, mais, tomaat, paprika, kaas en natuurlijk nacho's. Ultiem comfortfood dat je lekker met je vingers mag eten.
Bekijk recept

Andijvie stamppot tofu en kaas

Andijvie stamppot vind ik één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een lichte en frisse stamppot. Deze stamppot is een volwaardige vegetarische maaltijd, met tofu en kaasblokjes.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordAndijvie, Andijviestamppot, Kaas, Tofu, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappel
  • 1 blokje groenten bouillon
  • 500 gram andijvie
  • 150 ml melk
  • 100 gram jong belegen kaas in blokjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 180 gram gerookte tofu of vegetarische spekjes

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar. 
  • Snij intussen de ui super fijn. Bak de ui in een scheut olijfolie in een koekenpan.
    Snij de tofu in blokjes of reepjes. Voeg de tofu toe en bak in ongeveer 5-10 minuten krokant.
  • Als je verse andijvie hebt, snij deze dan in dunne repen en was en droog de andijvie. 
  • Giet de aardappels af, voeg de melk toe en pureer de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de andijvie, tofu en kaasblokjes toe, vlak voordat je de stamppot gaat serveren.
    (NB. hou je van zachte andijvie door je stamppot, roer de andijvie wat langer door de puree heen, dan wordt het vanzelf zacht). 

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden zachte andijvie vaak lekkerder dan knapperige andijvie. Roer de andijvie voor kids daarom wat langer door de puree heen, dan wordt het wat zachter. 

Wanneer is andijvie in het seizoen?

Andijvie is het hele jaar door in Nederland te verkrijgen. De Nederlandse andijvie komt van maart t/m december van het land. De beste seizoenen voor andijvie zijn dus de lente, zomer en herfst.

Hoe maak je vegetarische andijvie stamppot?

Andijvie stamppot kun je op heel veel manieren lekker vegetarisch bereiden. De klassieke andijvie stamppot wordt vaak gegeten met spekjes. Je kunt spekjes vervangen door vegetarische spekjes, of stukjes gerookte tofu. Maar je kunt ook andijvie stamppot eten met bijvoorbeeld kaasblokjes.