Makkelijk recept voor bieten stamppot
Bieten zijn eigenlijk het hele jaar goed verkrijgbaar in Nederland. De originele oogst periode is van juni tot en met oktober, maar er bestaan ook winterbieten. Zo kun je het hele jaar door verse bieten eten. Voorverpakte bieten liggen trouwens altijd in de supermarkt. Ze zijn niet duur en vaak nog biologisch ook. Ik maakte er deze heerlijke bieten stamppot mee. Een heerlijke vegetarische stamppot!
Wanneer zijn bieten in het seizoen?
Bieten zijn tegenwoordig het hele jaar in het seizoen. Er zijn namelijk vier oogst momenten. De zeer vroege teelt in mei en juni, de vroege teelt in juni en juli, de zomerteelt in augustus en september en de herfstteelt in oktober en november. Bieten kun je gekoeld vrij lang bewaren.
Ingredienten voor bieten stamppot
Voor deze bieten stamppot heb je de volgende ingredienten nodig:
- 1 kilo aardappels kruimig
- 2 blokjes groenten bouillon
- 3 eetlepels azijn
- 150 ml melk
- 800 gram biet * vers of voorgekookt
- 60 gram walnoten
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
- olijfolie
- honing
Vegetarische recepten met biet
Ben jij een echte bietenfan? Probeer dan ook eens mijn bietensalade of bietenrisotto. Of kijk eens op deze pagina, waar ik al mijn recepten met biet voor je onder elkaar heb gezet!
Bieten stamppot met geitenkaas
Ingrediënten
- 1 kilo aardappel kruimig
- 2 blokjes groenten bouillon
- 3 eetlepels azijn
- 150 ml melk
- 800 gram biet * vers of voorgekookt
- 60 gram walnoten
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
- olijfolie
- honing
Instructies
- * gebruik je rauwe biet? Schil de bieten en was ze goed af. Snij in blokjes en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar en volg daarna het recept. Gebruik je voorverpakte bietjes, volg dan het recept hieronder.
- Schil de aardappels en snij in stukjes. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar in een pan met kokend water en een blokje groentebouillon. Giet de aardappels af en pureer met de azijn, melk en 3/4 van de geitenkaas.
- Verwarm de oven voor op grillstand en zet een kleine ovenschaal klaar.
- Doe de rest van de geitenkaas in een ovenschaal en leg de walnoten ernaast. Besprenkel beide met olijfolie, wat honing en tijm. Grill een paar minuten in de oven zodat de geitenkaas lekker zacht en licht krokant wordt.
- Snij intussen de bieten in blokjes en meng door de aardappels. Breng op smaak met zout, peper en tijm.
- Serveer de stamppot met de geitenkaas en walnoten uit de oven.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen vinden deze stamppot om te smullen.
- Je kunt de bieten eventueel pureren met een klein beetje water, zo haal je de stukjes uit de stamppot.
Review