Groente fermenteren: wat is het?

Fermenteren is een eeuwenoude conserveringstechniek waarbij voedsel wordt gefermenteerd door micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. Deze micro-organismen zetten de suikers in het voedsel om in melkzuur, wat zorgt voor de zure smaak en de lange houdbaarheid van gefermenteerde producten.

Waarom zou je groente fermenteren?

Er zijn veel redenen om groente te fermenteren:

  • Gezondheidsvoordelen: Gefermenteerde groente zijn een bron van probiotica, oftewel gezonde bacteriën. Deze probiotica hebben een positieve invloed op de darmflora, wat belangrijk is voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de algehele gezondheid.
  • Verhoogde voedingswaarde: De fermentatie maakt de voedingsstoffen in de groenten beter opneembaar voor het lichaam.
  • Langere houdbaarheid: Gefermenteerde groenten kunnen maandenlang bewaard worden in de koelkast.
  • Smaakvolle variatie: Fermenteren geeft groenten een unieke, zure smaak die je keuken een nieuwe dimensie geeft.
  • Anti-verspilling: Door groente te fermenteren kun je voorkomen dat je ze weg moet gooien. Heel handig dus om restjes groente te verwerken in een fermentatie!

Waarom zijn gefermenteerde groente gezond?

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Gefermenteerde groente zijn een ware krachtpatser voor je gezondheid. Door het fermentatieproces worden de groenten verrijkt met probiotica, oftewel gezonde bacteriën. Deze probiotica hebben een positieve invloed op je darmflora, wat belangrijk is voor je spijsvertering, je immuunsysteem en je algehele gezondheid.

Naast probiotica bevatten gefermenteerde groente ook meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan rauwe groenten. De fermentatie maakt de voedingsstoffen in de groenten beter opneembaar voor je lichaam.

Welke groente kun je allemaal fermenteren?

Bijna alle groenten zijn geschikt om te fermenteren. Populaire keuzes zijn rode kool, witte kool, wortel, biet, komkommer, paprika en bloemkool. Je kunt ook experimenteren met minder bekende groenten, zoals knolselderij, pastinaak of raapjes. Bladgroente zijn minder ideaal voor fermentatie.

Hoe werkt fermentatie van groente?

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën, de suikers in de groenten omzetten in melkzuur. Dit melkzuur zorgt voor de zure smaak en de lange houdbaarheid van gefermenteerde groente.

Wil je hier meer over leren? Dan raad ik je aan om een fermentatie workshop te volgen. Ik heb dat zelf ook gedaan bij Basic Theory.

Groente fermenteren in 10 stappen

  1. Kies de juiste groente
  2. Was alles grondig
  3. Snijd de groente
  4. Voeg zout toe
  5. Voeg eventueel kruiden en specerijen toe als smaakmakers
  6. Kneed de groente totdat er voldoende vocht vrij komt
  7. Doe de groente in een pot, samen met het vrijgekomen vocht van de groente
  8. Sluit de pot af
  9. Laat de fermentatie op kamertemperatuur staan voor 3-10 dagen
  10. Bewaar de gefermenteerde groente hierna maandenlang in de koelkast
Zelf groente fermenteren
Gefermenteerde rode kool en rode biet

Hoe zorg je dat de fermentatie niet mislukt?

Er zijn een paar belangrijke tips om te zorgen dat je fermentatie succesvol verloopt:

  • Gebruik schone materialen: Was al je materialen (potten, messen, snijplanken) grondig met warm water en zeep.
  • Voeg voldoende zout toe: Zout helpt om de groei van schadelijke bacteriën te remmen en zorgt voor de juiste smaak. De vuistregel hierbij is 2% zout op de hoeveelheid groente.
  • Zorg dat de groenten onder water staan: Dit voorkomt dat er schimmels op de groenten groeien.
  • Laat de fermentatie op een warme plek staan: De ideale temperatuur is tussen 18 en 22 graden Celsius.
  • Wees geduldig: Het fermentatieproces kan enkele dagen tot weken duren. Je kunt het gerust tussendoor proeven, maar doe dat met een schone vork, zodat er geen verkeerde bacterien bij de fermentatie komen.

Waarom is het belangrijk om een schone werkplek te hebben bij fermenteren?

Tijdens het fermenteren komen er van nature gisten en bacteriën op de groenten. Als je niet hygiënisch werkt, kunnen er schadelijke bacteriën in de fermentatie terechtkomen. Dit kan de fermentatie bederven of zelfs leiden tot voedselvergiftiging.

Waarom gebruik je zout bij fermentatie?

Zout wordt bij fermentatie gebruikt om drie redenen:

  • Het remt de groei van schadelijke bacteriën.
  • Het zorgt voor de juiste smaak.
  • Het helpt om de groenten te conserveren.

Blijft de fermentatie zo zout?

Nee, de natrium wordt door de microben gebruikt als voedingsstof. Na de fermentatie is de zoute smaak weg.

Hoe lang moet je de groente kneden voordat je het kunt laten fermenteren?

Je moet de groenten kneden totdat er vocht vrijkomt. Dit kan, afhankelijk van het soort groente, 5 tot 10 minuten duren.

Hoe lang duurt het voordat groente gefermenteerd zijn?

De fermentatietijd hangt af van de temperatuur, de gebruikte groenten en de gewenste smaak. De meeste groenten zijn binnen 3 tot 7 dagen gefermenteerd.

Hoe lang kun je gefermenteerde groente bewaren?

Gefermenteerde groenten kun je maandenlang bewaren in de koelkast.

Fermentatie recepten

Hieronder vind je een aantal heerlijke fermentatie recepten.

Groente fermenteren: rode biet en rode kool
Wil je weten hoe je zelf groente kunt fermenteren? Klik dan snel verder! In deze blog help ik je met het fermenteren van rode biet met rode kool. Super lekker op toast met hummus, of in een salade.
Bekijk recept
Zelf groente fermenteren
Zelf kombucha maken: een gids voor thuisbrouwers
Ben jij gek op kombucha? Wist je dat het eigenlijk heel eenvoudig is om zelf kombucha te maken? Met thee, suiker en een kombucha zwam / scoby maak je zelf de lekkerste kombucha.
Bekijk recept
Makkelijke vegetarische kimchi
Bekijk hier het recept voor mijn makkelijke vegetarische kimchi. Kimchi is een Koreaans recept voor gefermenteerde kool. Fermenteren kost tijd. Dit recept is weliswaar makkelijk, maar je hebt alsnog een paar dagen tijd nodig om te fermenteren. Deze kimchi is vegetarisch, dus zonder vissaus.
Bekijk recept
Zelf zuurkool maken
Zelf zuurkool maken is super lekker en helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen een weekje geduld nodig voordat het klaar is. In deze blog lees je hoe je zuurkool zelf kunt maken door witte kool te fermenteren.
Bekijk recept