Mijn kennismaking met fermenteren

In mijn zoektocht naar gezonde en duurzame voeding, stuitte ik een paar jaar geleden op fermenteren. Ik maakte voor het eerst in mijn leven Kimchi en dat vond ik super leuk om te doen en vooral heel erg lekker!

Niet veel later deed ik een fermentatie workshop bij Basic Theory. Zij zijn dé kenners als het gaat om fermenteren van groente in Nederland. Ik werd dusdanig enthousiast van de workhop, dat ik sindsdien thuis ben blijven fermenteren. In deze blog deel ik het recept voor gefermenteerde rode kool en rode biet (een variatie op de Purple Powers van Basic Theory) (#nospon).

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groente

Gefermenteerde groente zijn een ware krachtpatser voor je gezondheid. Door het fermentatieproces worden de groenten verrijkt met probiotica, oftewel gezonde bacteriën. Deze probiotica hebben een positieve invloed op je darmflora, wat belangrijk is voor je spijsvertering, je immuunsysteem en je algehele gezondheid.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Naast probiotica bevatten gefermenteerde groente ook meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan rauwe groenten. De fermentatie maakt de voedingsstoffen in de groenten beter opneembaar voor je lichaam.

Waarom is fermenteren duurzaam?

Fermenteren is een eeuwenoude conserveringstechniek die op verschillende manieren bijdraagt aan een duurzamere wereld:

1. Voedselverspilling tegengaan:

 • Fermenteren verlengt de houdbaarheid van groenten en fruit aanzienlijk. Door fermenteren kunnen we voedselverspilling tegengaan en optimaal gebruik maken van de oogst.
 • Reststromen en ongestandaardiseerde producten die normaal gesproken weggegooid worden, kunnen door fermenteren tot waardevolle producten worden getransformeerd.

2. Lokale en seizoensgebonden voeding:

 • Door fermenteren kunnen we lokale en seizoensgebonden producten langer bewaren en consumeren buiten het seizoen. Dit verkleint de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met transport en opslag van voedsel.

3. Minder energieverbruik:

 • Fermenteren vereist in vergelijking met andere conserveringstechnieken, zoals pasteurisatie of invriezen, minder energie. De fermentatieprocessen verlopen op kamertemperatuur of met milde verwarming.

Hoe werkt fermentatie van groente?

Fermenteren is een conserveringstechniek waarbij voedsel wordt gefermenteerd door micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. Deze micro-organismen zetten de suikers in het voedsel om in melkzuur, wat zorgt voor de zure smaak en de lange houdbaarheid van gefermenteerde producten.

Hoe zorg je dat de fermentatie niet mislukt?

In mijn verdiepende blog over fermenteren van groente geef ik je alle tips die je nodig hebt om met fermentatie aan de slag te gaan. Lees deze blog goed door voordat je gaat fermenteren. Dat scheelt je misschien een mislukte fermentatie :). In deze blog vind je ook antwoord op vragen als: waarom moet er zoveel zout bij een fermentatie en waarom moet je werkplek schoon zijn bij fermenteren?

  Hoe fermenteer je rode kool en rode biet?

  Rode kool en rode biet zijn twee perfecte groenten om te fermenteren. Ze hebben een stevige structuur en bevatten veel natuurlijke suikers, waardoor ze goed fermenteren.

  Het fermenteren van rode kool en rode biet werkt hetzelfde als het fermenteren van andere groente. In de basis volg je onderstaande stappen. In de receptkaart onderaan deze blog staan de stappen uitgebreid stap voor stap uitgewerkt.

  1. Was alles grondig
  2. Snijd de rode kool, rode biet en rode ui
  3. Voeg zout toe
  4. Voeg mosterd en tijm toe als smaakmakers
  5. Kneed de rode kool en rode biet totdat er voldoende vocht vrij komt
  6. Doe de kool en biet in een pot, samen met het vrijgekomen vocht van de groente
  7. Sluit de pot af
  8. Laat de fermentatie op kamertemperatuur staan voor 3-10 dagen
  9. Bewaar de gefermenteerde groente hierna maandenlang in de koelkast

  Groente fermenteren: rode biet en rode kool

  Wil je weten hoe je zelf groente kunt fermenteren? Klik dan snel verder! In deze blog help ik je met het fermenteren van rode biet met rode kool. Super lekker op toast met hummus, of in een salade.
  Nog geen beoordeling
  Voorbereidingstijd: 15 minuten
  Fermentatietijd: 7 dagen
  Totale tijd: 7 dagen 15 minuten
  TrefwoordFermentatie, Fermenteren, Vegan
  Porties600 gram

  Keukengerei

  • plastic snijplank
  • rasp of food processor
  • mes
  • pot van 800 ml inhoud met deksel

  Ingrediënten

  • 250 gram biet vers
  • 300-350 gram rode kool
  • 0,5 rode ui
  • 12 gram zeezout
  • 2 theelepel mosterd
  • 1 theelepel tijm gedroogd

  Instructies

  • Was al je materialen grondig met warm water en zeep. Vergeet je handen niet te wassen :).
  • Haal de buitenste 2 bladen van de rode kool en hou deze apart.
  • Was de rode biet en de rode kool.
   Rasp de rode biet en snijd de rode kool in dunne reepjes. Snij de rode ui in halve ringen.
  • Doe de groente in een kom. Voeg de mosterd, zout en tijm toe.
  • Was je handen nog eens goed en kneed het geheel goed door. Blijf kneden totdat je de groente kunt uitknijpen en het vocht in een flinke straal naar beneden loopt.
  • Doe de groente in een pot. Duw de groente bij iedere schep even goed aan, zodat er geen lucht bij kan komen en de groente ‘onder water’ staat.
   Houdt ongeveer 2 vingers ruimte over tussen de groente en de bovenkant van de pot. Zorg dat alle groente onder water staat.
   Bedek de groente met 1 of 2 vellen rode kool, zodat de groente helemaal is afgedekt. Deze bladen moeten ook onder water liggen. Zorg dat er geen lucht zit tussen je fermentatie en de bladen.
  • Doe de deksel op de pot en zet je fermentatie weg.
  • Open de deksel iedere dag een keer om ‘te boeren’. Proef na 7 dagen met een schone vork of je fermentatie klaar is.
   Als het nog erg zout smaakt, dan mag je het nog een paar dagen langer laten staan.
   Smaakt het goed? Zet het dan in de koelkast.
   Gefermenteerde rode kool en rode biet kun je maandenlang bewaren in de koelkast als je groente 'onder water' blijft staan.
  • Serveer op toast met hummus, door een salade, of als bijgerecht. of gewoon lekker als hapje tussendoor.