Kimchi is een Koreaans bijgerecht. Het is een gefermenteerd gerecht. Meestal wordt kimchi van Chinese kool gemaakt. Fermenteren is niet moeilijk, maar het kost wel tijd. In dit recept leg ik je uit hoe je zelf de lekkerste vegetarische kimchi maakt.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is een proces waarbij bacterien, schimmels en gisteren worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Het klinkt misschien als iets heel luxe, of uitzonderlijks, maar fermenteren gebeurt bijvoorbeeld ook bij het produceren van yoghurt, kaas, sojasaus, azijn, brood, tempƩ, zuurkool en bier.

Fermenteren is een manier om eten langer te bewaren. Schimmels, bacterien of gisten zorgen er bij fermentatie voor dat stoffen worden omgezet waardoor de geur, smaak, uiterlijk of zuurgraad van het product verandert. Door de warmte en vocht groeien micro-organismen. Hierdoor worden enzymen aangemaakt, die zorgen voor de verandering van het product en de houdbaarheid ervan.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Waarom zou je fermenteren?

Fermenteren schijnt goed te zijn voor je gezondheid. Er wordt gezegd dat het goed is voor je immuunsysteem en goed voor je darmflora. Daarnaast zijn gefermenteerde producten in veel gevallen erg lekker.

Wat heb je nodig voor fermenteren?

Het belangrijkste ingrediƫnt voor fermenteren is tijd. Het fermentatieproces is een natuurlijk proces dat nu eenmaal tijd kost. Voor het maken van kimchi moet je rekenen op ongeveer 3 dagen.

Daarnaast heb je een schone pot met deksel nodig, groente, water, kruiden en zout.

Hoe maak je kimchi?

Kimchi maak je door Chinese kool (of een andere koolsoort) grof te snijden en te wassen. Leg de kool in een bak en vul met water totdat de kool net onder water ligt. Voeg flink wat zoet toe (150 gram) en laat een paar uur met rust. Het vocht trekt nu uit de kool waardoor het beter smaken absorbeert.

Vervolgens maak je een kruidenpasta van appel, gember, knoflook en Koreaanse peperpoeder. Deze peperpoeder is ook wel bekend onder de naam gochugara. Gochugara koop je bij de toko. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een mix van cayennepeper en paprikapoeder.

Giet de kool af en spoel goed af zodat het zout eraf spoelt. Doe terug in de kom en smeer de kool nu in met de kruidenpasta. Doe de kool in een schone pot en druk goed aan. Schenk er water op totdat de kool net onder water staat. Doe de deksel op de pot en nu is het een kwestie van wachten.

Laat iedere 12 uur de deksel even van de pot om te ‘boeren’. Doe de deksel er daarna weer op. Zorg dat de kool onder water blijft staan. Na 2-3 dagen is de kimchi goed. Doe de kimchi in de koelkast en je kunt het lekker eten!

Kimchi is als je het goed in de koelkast bewaart, zeker een maand houdbaar.

Makkelijke vegetarische kimchi

Bekijk hier het recept voor mijn makkelijke vegetarische kimchi. Kimchi is een Koreaans recept voor gefermenteerde kool. Fermenteren kost tijd. Dit recept is weliswaar makkelijk, maar je hebt alsnog een paar dagen tijd nodig om te fermenteren. Deze kimchi is vegetarisch, dus zonder vissaus.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 2 uur 15 minuten
Fermenteren: 3 dagen
Totale tijd: 3 dagen 2 uur 15 minuten
GangBijgerecht
KeukenKoreaans
TrefwoordBloemkool, Chinese kool, Fermenteren, Kimchi, Vegetarisch
Porties20 porties

Ingrediƫnten

  • 2 Chinese kolen
  • 150 gram zout
  • 3 liter lauw water
  • 1 prei
  • 4 bosui

Kimchi pasta

  • 2 kleine appel
  • 1 ui
  • 6-8 cm gember
  • 6 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels Koreanse rode peperpoeder (gochugara) eventueel te vervangen door 2 eetlepels cayenne peper, 1 eetlepel milde paprikapoeder en 1 eetlepel gerookte paprikapoeder

Instructies

  • Snij de kool in de lengte in vieren. Verwijder de harde onderkant en snij de kool in grove stukken van ongeveer 5-8 cm.
    Was de kool en doe in een grote pan of bak.
  • Los het zout op in 500 ml lauw water. Giet het zoute water over de kool. Giet hierna de overige 2,5 liter water erbij. Als het goed is staat de kool nu onder water. Laat de kool minimaal 2 uur (mag ook een hele nacht zijn) staan. Schep af en toe om. Het vocht trekt nu uit de kool.
  • Giet de kool af en bewaar 250 ml van het vocht voor later. Spoel de kool goed af.

Kimchi pasta maken

  • Schil de appel, ui, knoflook en gember en snij in grove stukken. Doe in een food processor of blender met 50 ml water en pureer tot een egale massa.
  • Roer de chilipeper door het mengsel.

Mengen

  • Was de bosui en prei en snij in ringen.
  • Doe de kool in een grote schaal. Voeg de bosui en prei toe. Roer nu de kimchi pasta erdoor. Meng goed met je handen zodat de pasta op elk stukje kool zit.
  • Doe de kimchi in (schone!) glazen flessen of weck pot(ten). Doe wat zoutwater erbij totdat de kimchi mooi onder water staat. Dek de pot af met een deksel.

Fermenteren

  • Laat de kimchi op kamertemperatuur staan. Laat de kimchi iedere 12 uur even 'boeren' door de deksel op te lichten. Zo gaat de druk er even af. Vergeet je dit, dan heb je kans dat de pot ontploft door de druk. Zorg dat de kool steeds onder water blijft, druk eventueel nog even aan. Als de kool boven water komt, kan het gaan schimmelen.
    De kimchi heeft zeker 48 uur nodig om te fermenteren. Roer een keer door na 24 uur. Er kunnen wat bubbels ontstaan, dat hoort bij het fermentatieproces.
  • Proef de kimchi af en toe. De kimchi is goed na 2 tot 3, maar je kunt het ook nog wat langer laten fermenteren. Als je tevreden bent met de smaak, zet je de kimchi in de koelkast. Nu stopt het fermentatieproces.
    Sluit nu de pot, zodat je de kimchi goed kunt bewaren. Doordat de kimchi gefermenteerd is, kun je deze zeker een maand bewaren, mits goed afgesloten en mits de kimchi goed onder 'water' blijft.

Kidsproof tips

  • Ik zou kimchi niet per sĆ© als kidsproof bestempelen. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen :).Ā