Mini okonomiyaki: pannenkoekjes met verstopte groente
Okonomiyaki is een echte trend op internet. Deze Japanse groente pannenkoekjes veroveren de hele wereld. Eerder maakte ik mijn eigen vegetarische okonomiyaki recept. Dit keer maakte ik er mini pannenkoekjes van. Hoewel de basis van het recept hetzelfde is, ziet het er toch heel anders uit!
Recept voor vegetarische mini okonomiyaki
De originele Japanse okonomiyaki is niet vegetarisch. In Japan wordt veel vis wordt gegeten en dat zit traditioneel ook verwerkt in okonomiyaki. Daarnaast wordt de saus traditioneel gemaakt met worcestersaus. Daar zit vissaus in en is daardoor dus ook niet vegetarisch. Daarom maakte ik zowel de pannenkoekjes, als de saus vegetarisch!
Frittata, tortilla of omelet, latke, rosti, fritters en okonomiyaki
Bijna iedere grote wereldse keuken heeft wel een eigen omelet variant. In Spanje hebben ze Spaanse tortilla’s op basis van ei, aardappel en ui. Daarnaast heb je de frittata in Italië; een omelet met groente. En zo heeft Japan dus de okonomiyaki. Als je de mini variant maakt van deze wereldse klassiekers, heb je rosti, latkes en fritters. Eigenlijk zijn dit dus allemaal mini omeletjes of pannenkoeken.
Mini okonomiyaki: kidsproof groente pannenkoekjes
Deze groente pannenkoekjes zijn ook ideaal voor kinderen. De groente zitten namelijk verstopt en de pannenkoekjes zien er heel kleurrijk uit. Rasp de groente zo klein mogelijk, zodat de stukjes zo min mogelijk opvallen.
Mini okonomiyaki op ieder moment van de dag
Je kunt deze pannenkoekjes serveren als lunch, maar ook als hoofdgerecht. Bovendien kun je er een lekkere salade bij serveren. Ze zijn ook ideaal om mee te nemen in de lunchtrommel naar werk of school.
Ingrediënten voor mini okonomiyaki’s
Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, lijkt het misschien veel werk, maar schijn bedriegt! Zowel de pannenkoeken als de saus staan binnen 20 minuten op tafel! Eet smakelijk!
Voor de pannenkoeken
- 500 gram kool witte kool, spitskool of groene kool
- 75 gram geraspte wortels
- 1 prei
- 2 bosuitjes
- 4 eieren
- 1 eiwit
- 120 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 175 ml groentenbouillon
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- zout
- peper
- olijfolie
Voor de saus
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 1,5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepels suiker
- 1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt
- 50 gram creme fraiche
Mini vegetarische Japanse Okonomiyaki
Ingrediënten
Voor de pannenkoeken
- 500 gram kool witte kool, spitskool of groene kool
- 75 gram wortel
- 1 prei
- 2 bosui
- 4 eieren
- 1 eiwit
- 120 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 175 ml groentenbouillon
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- zout
- peper
- olijfolie
Voor de saus
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 1,5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepels suiker
- 1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt
- 50 gram creme fraiche
Optioneel
- 2 theelepels maizena (als het nodig is om de saus te verdikken)
Om te garneren
- 1 bosui
Instructies
- Schil de wortel en maak de kool, prei en bosui schoon. Rasp de groenten grof. Ik gebruik hier de food processor van de keukenmachine voor, maar het kan ook met een handrasp.
- Meng de bloem en bakpoeder met de eieren en het eiwit en roer met een garde of in de keukenmachine tot een glad beslag. Voeg de (afgekoelde!) bouillon toe aan het beslag en roer goed door. Breng goed op smaak met zout en peper. Voeg nu de geraspte groenten en de gebakken uitjes toe aan het beslag en roer goed door.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en schenk een beetje pannenkoek beslag in de pan. Ik kon 4 pannenkoekjes tegelijk bakken in mijn pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Keer de pannenkoekjes na 3 minuten om.
- Bereid intussen de saus. Doe alle sausingrediënten, behalve de creme fraiche in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg nu de creme fraiche toe en roer goed door, totdat de creme fraiche mooi met de saus is gemengd. Is je saus nog erg dun? Verdik deze dan met wat maizena. Maak in dat geval een papje van maizena en een paar druppels water in een bakje. Voeg dit toe aan de saus en roer goed door.
- Serveer de pannenkoekjes met de saus, wat bosui ringetjes en gebakken uitjes.
Kidsproof tips
- Okonomiyaki vind ik ideaal met kinderen. Er zit een hoop groenten in en die eten ze op zonder dat ze het door hebben.
- Kinderen vinden het vaak lekker om honing op de pannenkoekjes te doen, ipv de rode saus.
- Je kunt eventueel de groenten nog fijner raspen, of zelfs pureren om nog minder kans te hebben op een groentenklacht ;).
Review