Lekker recept voor vegan orzo salade
In de zomer eet ik heel graag maaltijdsalades. Ik ben gek op orzo en dat gebruik ik dan ook graag als koolhydraatbron in maaltijdsalades. Deze orzo salade is gevuld met paprika, bosui, cherrytomaat, avocado en (vegan) feta. Je kunt natuurlijk ook andere toppings kiezen in je salade. Voel je vrij om lekker te experimenteren.
Wat is orzo?
Orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Het lijkt een beetje op een risotto rijstkorrel, maar het is toch echt een pastasoort. Orzo wordt veel gebruikt in de Mediterraanse keuken. Ik ben er gek op, want orzo is super veelzijdig. Je kunt het gebruiken in maaltijdsalades, maar bijvoorbeeld ook in een soep, als alternatief voor vermicelli. Het is ook heel lekker als alternatief voor risottorijst. Dan krijg je een orzotto.
Hoe maak je een orzo salade kidsproof?
De meeste kinderen zijn niet zo gek op salades. Er zit altijd wel iets in wat ze niet lekker vinden. Een specifieke groente of juist de dressing. Mijn tip om maaltijdsalades te eten met kinderen, is om alle ingredienten in losse bakjes te serveren. Zorg dat er altijd iets bij zit wat je kind lust. Bijvoorbeeld tomaat, komkommer of paprika. Laat iedereen zelf zijn salade samenstellen op het bord. Zo heeft je kind regie over zijn eten.
Hoe maak je vegan mosterd vinaigrette?
Een vegan mosterd vinaigrette is super simpel om te maken. Je hebt namelijk maar een paar ingredienten nodig
- 0,5-1 eetlepel Dijon mosterd naar smaak
- 0,5-1 eetlepel citroensap naar smaak
- 0,5 eetlepel azijn
- 50 ml olijfolie
- zout
- peper
Meng alle ingredienten en proef zelf of je nog wat extra mosterd of citroensap wilt toevoegen. Dat is natuurlijk smaakgebonden.
Meer lekkere vega maaltijdsalades
Ben jij gek op maaltijdsalades? Probeer dan ook eens een van deze lekkere en voedzame vega(n) salades:
Vegan orzo salade met mosterd vinaigrette
Ingrediƫnten
- 160 gram orzo
- 1 blokje groente bouillon
- 1 paprika
- 2 stengels bosui
- 250 gram cherrytomaat
- 1 avocado
- 100 gram (vegan) feta
Mosterd vinaigrette
- 0,5-1 eetlepel Dijon mosterd naar smaak
- 0,5-1 eetlepel citroensap naar smaak
- 0,5 eetlepel azijn
- 50 ml olijfolie
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- eetbare bloemen
Instructies
- Kook de orzo gaar in een pan met kokend water, met een blokje groente bouillon. Giet af, besprenkel met een scheutje olijfolie en zet apart.
- Was de paprika, tomaat en bosui.Snij de paprika in blokjes.Snij de tomaat in partjes of plakjes. Snij de bosui in dunne ringen. Schil de avocado en snij in stukjes.
- Doe de orzo in een schaal en voeg alle groente toe. Kruimel de (vegan) feta erover.
- Doe de ingrediƫnten voor de mosterd vinaigrette (mosterd, citroensap, azijn, olijfolie, zout en peper) in een schaaltje of een afsluitbaar potje. Roer of schudt goed door.
- Schenk de dressing over de orzosalade en roer goed door. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Deze salade kun je ook met kinderen eten. Serveer alle ingredienten in losse schaaltjes. Houdt ook de dressing apart en laat je kind zelf kiezen welke toppings hij in zijn salade wil.Ā
Review