De lekkerste vegan boerenkoolsalade

Wist je dat je heerlijke salades kunt maken met boerenkool? Deze vegan boerenkoolsalade met mango en sriracha dressing is mijn favoriet! Waarom? Ten eerste: de mango zorgt voor een frisse touch. Ten tweede: tempeh maakt het lekker krokant. Tot slot: de sriracha mayo zorgt voor wat spice. Wat wil je nog meer?

Wanneer is boerenkool in het seizoen?

Boerenkool is in het seizoen van half september tot half maart. In die periode is het erg duurzaam (ook voor je portemonnee!) om boerenkool te kopen. Het komt dan vers van het land.

Hoe maak je sriracha mayo zelf?

Sriracha is een van oorsprong Thaise pittige saus. Het wordt gemaakt van een pasta van chili peper, azijn, knoflook, suiker en zout. Je kunt het tegenwoordig in bijna iedere supermarkt kopen. En met sriracha saus kun je dus heel eenvoudig zelf sriracha mayo maken. Het is super simpel. Je mengt 4 eetlepels (vegan) mayo, met 1 eetlepel srirachasaus en 1 eetlepel citroensap. That’s it! Het is een ideale dipsaus en smaakt dus ook geweldig als dressing in een salade of een bowl.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Recept voor vegan boerenkool salade
Boerenkool salade met mango, tempeh en sriracha mayo

Ingrediënten voor boerenkoolsalade

Haal de volgende ingrediënten in huis voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1 handje pijnboompitten
  • 200 gram boerenkool
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout
  • peper
  • 100 gram tempeh
  • zonnebloemolie
  • 250 gram diepvries mango of 1 verse mango
  • 1 handje verse koriander
  • 0,25 komkommer
  • 4 stengels bosui

Vegan sriracha mayo

  • 4 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha saus
  • 1 eetlepel citroensap

Meer vegetarische recepten met boerenkool

Ben jij ook gek op boerenkool, maar wil je niet altijd een klassieke boerenkool maken? Probeer dan eens een van onderstaande boerenkool recepten.

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Boerenkoolchips
Deze winter heb ik geëxperimenteerd met boerenkool en ik maakte daarom ook boerenkoolchips. Boerenkoolchips maak je van verse boerenkool die je bij de groentenboer koopt, of zoals ik in een groententas hebt zitten. Het is ontzettend makkelijk! Je snijd de boerenkool in grove stukken, legt ze op een bakplaat met bakpapier, bestrooit ze met olijfolie, zout en komijnzaad en bakt ze 8 minuten in de oven. That’s it! Makkelijk toch? 
Bekijk recept
Boerenkoolpesto
Wil je eens iets anders proberen met boerenkool dan de traditionele boerenkool stamppot? Maak dan deze pesto van boerenkool. Makkelijk en lekker! Je kunt er een pasta pesto van maken, gebruiken als dipsaus, of als groentespread op brood. Een lekker vegetarisch recept!
Bekijk recept

Boerenkool salade met mango, tempeh en sriracha mayonaise

Dit is een heerlijk frispittige boerenkoolsalade. Met stukjes (diepvries) mango, knapperige tempeh en vegan sriracha mayonaise.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
KeukenFusion
TrefwoordBoerenkool, Boerenkool salade, Plantaardig, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 handje pijnboompitten
  • 200 gram boerenkool
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout
  • peper
  • 100 gram tempeh
  • zonnebloemolie
  • 250 gram mango diepvries, of 1 verse mango
  • 1 handje verse koriander
  • 0,25 komkommer
  • 4 stengels bosui

Vegan sriracha mayo

  • 4 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha saus
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Bak de pijnboompitten kort in een koekenpan totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart.
  • Doe een flinke laag zonnebloemolie in de pan. Zorg dat de bodem goed bedekt is. Verwarm de olie tot het flink heet is.
  • Snij intussen de tempeh in dunne reepjes. Hoe dunner, hoe knapperiger je ze kunt bakken.
  • Bak de tempeh in de olie. Roer goed door zodat het aan beide kanten mooi goudbruin is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal de tempeh uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Doe de boerenkool in een salade schaal. Besprenkel met citroensap en bestrooi met wat zout en peper. Roer goed door.
  • Voeg de mango blokjes toe.
    Snij de bosui in ringen en voeg toe.
    Hak de koriander fijn en voeg toe.
    Voeg de tempeh en de pijnboompitten toe.
  • Roer de sriracha saus en de citroensap door de vegan mayonaise. Schenk de sriracha mayo over de boerenkool salade.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen maak je hier niet blij mee. Rauwe boerenkool gaat toch net even te ver. Je kunt eventueel wel een rauwkost bakje voor je kind maken met de mango, komkommer en tempeh. Een kleine aanpassing voor een vrolijk gezicht.Â