Lekker en gezond vegan recept met bonen en rijst
Ben je op zoek naar een heerlijk en voedzaam gerecht dat ook nog eens goed is voor de planeet? Maak dan deze bonen met rijst! Dit klassieke gerecht is een perfecte combinatie van eiwitten, vezels en complexe koolhydraten, en zit boordevol vitaminen en mineralen.
Makkelijk vegan recept
In deze blog deel ik een eenvoudig recept voor bonen met rijst, dat je in een handomdraai op tafel zet. Ik neem je ook mee in de gezondheidsvoordelen van dit gerecht.
Rijst met bonen: een eeuwenoud gezond gerecht
Bonen en rijst zijn al eeuwenlang basisvoedsel over de hele wereld. Niet alleen vanwege hun lange houdbaarheid en veelzijdigheid, maar ook door hun voedingswaarden. Rijk aan eiwitten, vezels en essentiële mineralen, vormen ze de perfecte basis voor een gezonde maaltijd. Dit recept van vegan bonen met rijst is niet alleen een ode aan deze voedzame ingrediënten, maar ook een stap naar een bewuster en duurzamer eetpatroon.
Hoe maak je bonenschotel met rijst?
Het mooie van dit gerecht, vind ik, is dat het super makkelijk is om te maken, heel gezond is en duurzaam (want; vegan). De basis bestaat uit zilvervliesrijst, een gezonde keuze vanwege de vezels, vitaminen en mineralen. De mix van witte bonen, linzen en kidneybonen zorgt voor een eiwitrijk gerecht. De groenten zoals boerenkool, paprika en courgette zorgen voor extra kleur en voedingsstoffen.
Hoe breng je bonen op smaak?
De specerijen – komijnzaad, korianderzaad, kerriepoeder en paprikapoeder – geven het gerecht een heerlijke, warme smaak.
Meer lekkere vegetarische recepten met rijst
Wil je vaker lekker vegetarisch of plantaardig eten met rijst? Maak dan ook eens een van de recepten hieronder, of bekijk mijn speciale pagina met vega recepten met rijst.
Bonen met rijst en knapperige boerenkool
Ingrediënten
- 250 gram zilvervliesrijst
- 4 eetlepel olijfolie
- 150 gram boerenkool
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika
- 1 courgette
- 1 theelepel komijnzaad gemalen
- 1 theelepel korianderzaad gemalen
- 0,5 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 400 gram witte bonen uit blik
- 400 gram linzen uit blik
- 400 gram kidneybonen uit blik
- 1 blokje groente bouillon
- 2 eetlepel tomatenpuree
- 150 ml water
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de helft van de olijfolie in een hapjespan. Roerbak hierin de boerenkool voor ongeveer 3 minuten. Haal uit de pan en zet apart.
- Verwarm de andere helft van de olijfolie in de hapjespan.
- Snijd de ui en knoflook fijn en bak in de olie voor ongeveer 2 minuten.
- Was de paprika en courgette en snijd in blokjes. Doe ze in de pan en bak 5 minuten.
- Voeg de korianderzaad, komijnzaad, kerriepoeder en paprikapoeder toe en bak nog eens een minuut.
- Giet de blikken met peulvruchten af onder de kraan. Doe de witte bonen, linzen en kidneybonen toe in de pan.Voeg ook de tomatenpuree, bouillonblokje en het water toe. Roer goed door en laat 4 minuten zachtjes pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Serveer de bonen met rijst en gebakken boerenkool.
Kidsproof tips
- Even eerlijk: mijn kinderen stonden niet te applaudiseren toen ik de pan op tafel zette, maar ze hebben er heerlijk van gegeten!
- Het is best een toegankelijke maaltijd voor kinderen namelijk.
- Je kunt de peulvruchten eventueel los van elkaar verwarmen en apart op tafel serveren. Dan kan je kind zelf kiezen welke bonen hij/ zij wil eten. Zo geef je je kind een keuze. Dat helpt vaak goed.Â
Review