Vegetarische butter chicken

Eerder maakte ik een curry met bloemkool en deze wereldse bloemkool tandoori. Een vega variant op de bekende kip tandoori. Dit bracht mij op het idee om weer eens een bekend gerecht met vlees in een vegetarisch jasje te steken. En met succes! Dit recept voor een vegetarische butter chicken kwam er uit voort. Een romig en smaakvol Indiaas gerecht om je vingers bij af te likken!

Vegetarische curry met bloemkool
Deze vega bloemkool curry ik lekker, gezond en snel klaar! Vol van smaak en zonder gekke pakjes en zakjes. Deze curry staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept
Bloemkool tandoori
Deze vegetarische tandoori met bloemkool is een super smaakvol Indiaas gerecht. De tandoori marinade wordt gemaakt op basis van Griekse yoghurt en Indiase kruiden en specerijen. Dit recept is makkelijk om te maken.
Bekijk recept

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de lekkerste bloemkoolgerechten? Check dan vooral even de volgende link: alle recepten met bloemkool! Van een super romige bloemkool lasagne tot de lekkerste Texmex gerechten, zoals deze wraps met gegrilde bloemkool, avocado en chipotlesaus. It’s all there!

Indiase bloemkool curry
Vegetarische butter chicken curry met bloemkool

Butter chicken curry

Butter chicken is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Zoals de naam het eigenlijk al verklapt, wordt dit gerecht oorspronkelijk gemaakt met kip. Het principe is dat de kip dusdanig lekker gemarineerd en gegaard wordt in een tomaat- botersausje, dat deze ‘botermals’ wordt. Als vegetariër leek het mij een leuke uitdaging om een variant op dit heerlijke gerecht te bedenken. Eentje zónder vlees en bomvol smaak! De voor de hand liggende optie is natuurlijk om voor vegetarische kipstukjes te kiezen in plaats van ‘echte kip’. Ik zocht iets meer uitdaging en heb een andere vervanger voor de kip gevonden, namelijk bloemkool!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische bloemkool curry

De bloemkool speelt in deze curry absoluut de hoofdrol. Je snijdt deze in roosjes. Om de smaak van de bloemkool beter naar boven te laten komen, bak je de roosjes allereerst 5 minuutjes in een pan. Hierna voeg je pas de currysaus toe. Dit laat je voor ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Zo kan de bloemkool rustig verder garen en alle smaken in zich opnemen. Het resultaat? Een heerlijke romige vegetarische curry met een lekkere bite van de bloemkool! Serveer met rijst en/of naanbrood en je hebt een geweldige Indiase vega maaltijd op tafel staan!

Naanbrood met slechts 3 ingrediënten
Wist je dat naanbrood heel makkelijk is om zelf te maken? Je hebt slechts 3 ingredienten nodig en deze heb je vaak wel in huis. 
Bekijk recept

Linzen voor extra eiwitten

Wil jij graag extra eiwitten aan je maaltijd toevoegen? Voeg dan eventueel een blik van 400 gram linzen toe. Linzen zijn lekker voedzaam, eiwitrijk en vormen de ideale plantaardige vleesvervanger! Spoel ze wel eerst even af. Voeg ze vlak voordat de curry klaar is toe en laat nog ongeveer 3 minuten mee pruttelen.

Vegan butter chicken curry met bloemkool

Wist je dat je deze butter chicken curry met bloemkool zelfs helemaal vegan kunt maken? Ja echt! Het enige niet-plantaardige ingrediënt in deze curry is de boter. Hierin bak je een uitje en wat knoflook aan. Maar hey, tegenwoordig heeft vrijwel elke supermarkt plantaardige boters in het assortiment! Dus wil jij graag een volledige vegan curry maken? Dan kun je de boter simpelweg vervangen door een vegan alternatief, zoals de boter van Flora.

Indiase bloemkool curry
Vegetarische butter chicken curry met bloemkool

Hoe maak je een curry pasta zonder pakjes en zakjes?

Een zelfgemaakte currysaus maken lastig? Echt niet! Met een aantal basis ingrediënten maak je de allerlekkerste curry pasta’s eenvoudig zelf. Ik raad je zeker aan om de kruiden in huis te halen, want deze zorgen ervoor dat Indiase gerechten zoals deze een authentiek lekker smaak krijgen. Hierdoor waan je je als het ware in India, intens genieten!

Benodigdheden curry pasta:

  • 75 gram cashewnoten ongezouten
  • 200 ml water
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel komijn gemalen
  • 2 cm verse gember geschild
  • 140 gram tomaten puree
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespuntje chilipoeder

De basis voor de lekkerste vegetarische curry’s

Veel van deze ingrediënten vormen de basis voor andere heerlijke curry’s. O.a. deze tofu korma vegetarische Indiase curry, deze Indiase curry met veel groente en deze populaire curry met ei.
Op zoek naar een bijzondere twist? Dan kan ik je deze vegan curry met banaan zeker aanrader! Een top zero waste recept waar je gegarandeerd van zult smullen.

Kortom, genoeg lekkere recepten waarbij je jouw kruidenpotjes uit het keukenkastje kan halen!

Kidsproof curry recept

Op zoek naar een gerecht waar zowel jong en oud van kunnen genieten? Dan is dit recept voor butter chicken curry met bloemkool zeker een aanrader! Het is een super creamy comfort food maaltijd waar het hele gezin van gaat smullen. Door de kokosmelk is het gerecht romig en zacht van smaak. Dit maakt het een super kidsproof gerecht! Daarnaast is het kruidenmengsel voor de pasta mild van smaak. Mocht je de pasta hier en daar aan willen passen naar eigen wens? Dat kan! Wil je bijvoorbeeld liever geen chilipoeder in de pasta? Voel je vrij om deze achterwege te laten!

Butter chicken curry met bloemkool

Hét recept voor vegetarische butter chicken, hier is ie dan! Je maakt de curry eenvoudig zelf, zonder pakjes en zakjes. De bloemkool geeft een lekkere bite aan het geheel. Serveer de curry met rijst of naanbrood en je hebt een heerlijke Indiase vega maaltijd!
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenIndiaas
TrefwoordButter chicken, Chicken tonight zonder pakjes en zakjes, Curry, Kidsproof, Plantaardig, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Curry pasta

  • 75 gram cashewnoten ongezouten
  • 200 ml water
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • 1 theelepel komijn gemalen
  • 1 theelepel zout
  • 2 cm gember geschild
  • 140 gram tomaten puree

Boter curry

  • 1 flinke bloemkool
  • 25 gram boter of een vegan alternatief
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui

Om mee te serveren

  • gekookte rijst en/of naanbrood

Instructies

  • Doe alle ingredienten voor de curry pasta (de cashewnoten, het water, de kokosmelk, garam masala, chilipoeder, komijn, zout, gember, en tomaten puree) in een blender of keukenmaler. Pureer tot een egale pasta.
  • Verwarm de boter in een hapjespan.
    Schil de ui en knoflook en snij fijn.
    Bak de ui en knoflook in de boter voor ongeveer 3 minuten. Pas op dat het niet verbrandt.
  • Was de bloemkool en snij in hapklare roosjes. Doe de bloemkool in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg de currypasta toe en laat 10 minuten pruttelen totdat de bloemkool mooi beetgaar is.
  • Serveer met gekookte rijst en/of gebakken naan brood.

Kidsproof tips

  • Dit is een super kidsproof curry. Lekker romig en zacht van smaak. 
  • Is bloemkool geen favoriet bij jullie thuis? Deze curry is ook lekker met sperziebonen, broccoli, paprika, courgette of champignon. Kortom; voel je vrij om te variëren.