Recept voor vegetarische hutspot
Deze hutspot is een heerlijk vegetarische stamppot voor de winter. Hutspot wordt traditioneel gemaakt met wortel, ui en aardappel. De groente bouillon, kruidnagel, boter en nootmuskaat zorgen voor een heerlijke rijke smaak. Dit is een recept voor heerlijk traditionele hutspot. Wil je net even wat anders? Probeer dan mijn hutspot met zoete aardappel en pastinaak. Die is ook geweldig lekker!
Hutspot bij Leids ontzet
In Leiden wordt op 3 oktober ieder jaar hutspot gegeten. Dit is een traditie, ter nagedachtenis aan het Leids ontzet, in 1574. Ik kom zelf uit de omgeving van Leiden, dus deze traditie is bij mij met de paplepel in gegoten.
Hoe maak je stamppot vegan?
In stamppot zit vaak zuivel verwerkt. Meestal in de vorm van kaas, melk en boter. Deze kun je prima vervangen door plantaardige alternatieven. Zo kun je heerlijk genieten van een vegan Hollandse pot.
Vegetarische jus zelf maken bij stamppot
Bij Hutspot is het heel lekker om jus te serveren. Tegenwoordig kun je vegetarische jus gewoon in de supermarkt kopen. Maar wist je dat het heel makkelijk is om vega jus zelf te maken? Je maakt de jus door (plantaardige) boter te bakken in een pan, een beetje bloem toe te voegen en dat kort te bakken. Blus vervolgens af met een scheutje koude groente bouillon. Roer goed door en voeg eventueel extra bouillon toe om de jus dunner te maken.
Ingrediënten voor vega hutspot
Haal de volgende ingrediënten in huis voor 4 personen:
- 500 gram wortel / peen
- 250 gram uien
- 1250 gram aardappelen
- 2 blokjes groente bouillon
- 3 kruidnagels
- 50 gram (vegan) boter
- 0,5 theelepel nootmuskaat
- zout
- peper
- 400 gram vegetarische gehaktballetjes
- vegetarische jus
Meer vegetarische stamppot recepten
Wil je vaker vegetarisch eten? Bekijk dan ook eens deze vega stamppot recepten.
Traditionele hutspot met vegetarische balletjes
Ingrediënten
- 500 gram wortel
- 250 gram ui
- 1250 gram aardappel
- 2 blokjes groente bouillon
- 3 kruidnagels
- 50 gram (vegan) boter
- 0,5 theelepel nootmuskaat
- zout
- peper
- 400 gram vegetarische gehaktballetjes
- vegetarische jus
Instructies
- Schil de wortel en aardappel en rasp ze vervolgens (doe ik in de keukenmachine) of snijd ze in stukjes.Snij de ui in ringen.
- Doe de ui samen met de aardappel en wortel in een pan met ruimkokend water. Voeg de bouillonblokjes en kruidnagel toe en kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar.Giet de groenten af en bewaar een beetje kookvocht. Verwijder de kruidnagel.
- Stamp de groenten nu tot een mooie stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de stamppot smeuïger te maken. Breng op smaak met wat (vegan) boter, zout en peper. Serveer met vegetarische balletjes en vegetarische jus.
- PS. Wist je dat je vegetarische jus heel makkelijk zelf kunt maken? Maak een roux van (vegan) boter, een beetje bloem en giet af met wat water en een stukje verkruimeld bouillonblokje.
Kidsproof tips
- Kinderen vinden hutspot vaak lekkerder als je de stamppot met de stafmixer pureert. Zo is het net wat minder grof.
Review