Traditionele hutspot met vegetarische balletjes

          Recept voor vegan hutspot

Recept voor vegetarische hutspot

Deze hutspot is een heerlijk vegetarische stamppot voor de winter. Hutspot wordt traditioneel gemaakt met wortel, ui en aardappel. De groente bouillon, kruidnagel, boter en nootmuskaat zorgen voor een heerlijke rijke smaak. Dit is een recept voor heerlijk traditionele hutspot. Wil je net even wat anders? Probeer dan mijn hutspot met zoete aardappel en pastinaak. Die is ook geweldig lekker!

Hutspot bij Leids ontzet

In Leiden wordt op 3 oktober ieder jaar hutspot gegeten. Dit is een traditie, ter nagedachtenis aan het Leids ontzet, in 1574. Ik kom zelf uit de omgeving van Leiden, dus deze traditie is bij mij met de paplepel in gegoten.

Hoe maak je stamppot vegan?

In stamppot zit vaak zuivel verwerkt. Meestal in de vorm van kaas, melk en boter. Deze kun je prima vervangen door plantaardige alternatieven. Zo kun je heerlijk genieten van een vegan Hollandse pot.

Recept voor vegan hutspot
Traditionele hutspot met vegetarische balletjes

Vegetarische jus zelf maken bij stamppot

Bij Hutspot is het heel lekker om jus te serveren. Tegenwoordig kun je vegetarische jus gewoon in de supermarkt kopen. Maar wist je dat het heel makkelijk is om vega jus zelf te maken? Je maakt de jus door (plantaardige) boter te bakken in een pan, een beetje bloem toe te voegen en dat kort te bakken. Blus vervolgens af met een scheutje koude groente bouillon. Roer goed door en voeg eventueel extra bouillon toe om de jus dunner te maken.

Ingrediënten voor vega hutspot

Haal de volgende ingrediënten in huis voor 4 personen:

  • 500 gram wortel / peen
  • 250 gram uien
  • 1250 gram aardappelen
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 3 kruidnagels
  • 50 gram (vegan) boter
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 400 gram vegetarische gehaktballetjes
  • vegetarische jus

Meer vegetarische stamppot recepten

Wil je vaker vegetarisch eten? Bekijk dan ook eens deze vega stamppotten.

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Stamppot met spruitjes en zoete aardappel
Dit is een lekker gezond 's winterse stamppot met zoete aardappel en spruitjes. Een lichte comfort food maaltijd. Deze stamppot is super makkelijk om te maken en staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept
Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Deze vegetarische bloemkool pastinaak stamppot is een heerlijk bordje oer-Hollands comfort food. De vegetarische gehaktballen en de vega jus maken het helemaal af. Een heerlijk verfijnd stamppotje om je tafelgenoten mee te verrassen.
Bekijk recept
Recept voor vegan hutspot

Traditionele hutspot met vegetarische balletjes

Hutspot is een stamppot gemaakt van aardappel, wortel en ui. Je maakt hutspot heel eenvoudig zelf. Met vegetarische balletjes erbij heb je een lekkere vegetarische hutspot.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: 3 oktober, Hutspot, Kidsproof, Leids ontzet, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 553kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 500 gram wortel / peen
  • 250 gram uien
  • 1250 gram aardappelen
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 3 kruidnagels
  • 50 gram (vegan) boter
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 400 gram vegetarische gehaktballetjes
  • vegetarische jus

Instructies

  • Schil de wortel en aardappel en rasp ze vervolgens (doe ik in de keukenmachine) of snijd ze in stukjes.
    Snij de ui in ringen.
  • Doe de ui samen met de aardappel en wortel in een pan met ruimkokend water. Voeg de bouillonblokjes en kruidnagel toe en kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar.
    Giet de groenten af en bewaar een beetje kookvocht. Verwijder de kruidnagel.
  • Stamp de groenten nu tot een mooie stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de stamppot smeuïger te maken. Breng op smaak met wat (vegan) boter, zout en peper. Serveer met vegetarische balletjes en vegetarische jus.
  • PS. Wist je dat je vegetarische jus heel makkelijk zelf kunt maken? Maak een roux van (vegan) boter, een beetje bloem en giet af met wat water en een stukje verkruimeld bouillonblokje.

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden hutspot vaak lekkerder als je de stamppot met de stafmixer pureert. Zo is het net wat minder grof.

Voedingswaarde

Zout: 678mg | Calcium: 143mg | Vitamine C: 74mg | Vitamin A: 21368IU | Suiker: 12g | Vezels: 15g | Kalium: 2035mg | Calorieën: 553kcal | Trans Fat: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Meervoudig onverzadigd vet: 6g | Verzadigd vet: 3g | Vet: 15g | Eiwitten: 26g | Koolhydraten: 82g | Iron: 5mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Pin it Print
Recept voor quinoa salade vegan Vegan quinoa salade met spruitjes en knapperige tofu
Japanse aduki bonen salade met gemberdressing Aziatisch bijgerecht salade vegan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling