Indiase dahl: vegan linzen curry
Indiase curry, ik ben er gek op! Indiase dahl, ofwel linzen curry, is één van mijn favorieten! Het is zo lekker romig van smaak en tegelijkertijd ook heerlijk voedzaam en zacht door de linzen. De Indiase kruiden worden heel goed opgenomen in linzen en dat maakt dit gerecht echt super lekker. Daarnaast is het natuurlijk een top gerecht als je op zoek bent naar een heerlijke vegetarische maaltijd uit de Aziatische keuken!
Restaurantwaardige linzencurry
Ik heb lang gedacht dat ik de dahl en paneer zelf nooit zo zou kunnen maken als het Indiaas restaurant. Toch probeer ik het af en toe. Voor de paneer heb ik inmiddels een heerlijk recept gemaakt en vandaag presenteer ik nu ook met trots het recept voor mijn recept voor dahl!
Een curry met ingrediënten uit je keukenkast
Een echte lekkere currypasta maak je zelf en koop je niet in een potje in de supermarkt. Het zelf maken is weleens moeilijk. Er zitten namelijk vaak ‘vreemde’ ingrediënten in die je niet zomaar bij de supermarkt kunt kopen. Ik ga dus altijd op zoek naar curry recepten waar je geen hele ingewikkelde ingredienten voor nodig hebt. Of naar ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen en makkelijk kunt bewaren.
Hoe kun je curry pasta zelf maken?
Met deze dahl is dat ook weer gelukt. Met kokosmelk, rode linzen, komijn, kurkuma en garam masala maak je de lekkerste curry! Het enige ‘vreemde’ ingredient op het lijstje, is de ghee. Dit is geklaarde boter die vaak wordt gebruikt in Indiase gerechten. Ghee koop je tegenwoordig in de supermarkt, maar als je het niet in huis hebt, kun je de ghee eventueel vervangen door zonnebloemolie, arachideolie of roomboter.
Meer vegetarische curry recepten
Ik ben ontzettend fan van makkelijke curry’s. Mijn website staat er inmiddels vol mee! Dus smaakt deze dahl naar meer? of zoek je juist naar iets anders? Ik heb nog genoeg inspiratie voor je:
Indiase dahl
Ingrediënten
- 30 gram (vegan) ghee (geklaarde boter) of 1 eetlepel zonnebloemolie + 1 eetlepel (vegan) boter
- 1 mespunt chilivlokken
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1,5 cm gember
- 1 tomaat
- 0,5 theelepel komijnzaad
- 0,5 theelepel kurkuma
- 0,25 theelepel garam masala
- 250 gram rode linzen
- 0,75 theelepel zout
- 200 ml kokosmelk
Optioneel, om erbij te serveren
- 400 gram broccoli of bimi
- 200 gram rijst
- naan
Instructies
- Verwarm de ghee of olie in een hapjespan. Snij de ui, knoflook en gember fijn en voeg toe aan de boter. Bak ongeveer 1 minuut totdat de knoflook lekker gaat geuren, maar nog niet bruin kleurt.
- Snij de tomaat in kleine blokjes en doe in de pan samen met de chilivlokken, komijnzaad, kurkuma en de garam masala. Bak ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de linzen en zout toe. Voeg ook 650 ml water en de kokosmelk toe en laat de linzen gaar koken in ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan. Verwijder de deksel na 10 minuten en kook nog 10 minuten door. Als het goed is dikt de saus nu lekker in.
- De dahl is klaar als het een papachtige substantie heeft. Sommige linzen zijn kapot en anderen hebben nog een lichte bite. Serveer met rijst en/of naanbrood en eventueel verse koriander.
Optioneel
- Serveer met rijst, naan en broccoli
Kidsproof tips
- Curry klinkt misschien niet als het meest kindvriendelijke gerecht, maar de ervaring leert dat kinderen vaak gek zijn op curry! Deze dahl wordt bij ons thuis heel goed gegeten! De curry is vrij mild van smaak en lekker romig door de kokosmelk. Dit vinden de meeste kids heerlijk!
Wat is dahl?
Dahl (ook wel daal, dal of dhal genoemd is een Indiaas curry gerecht. Dahl wordt meestal gemaakt van gedroogde linzen. Door de linzen te koken met specerijen zoals garam masala en kurkuma, krijg je een heerlijk Indiase stoof. Serveer dahl als soep, of als curry met rijst en bijvoorbeeld naan.
Hoe bereid je dahl?
Dahl wordt meestal gemaakt met gedroogde linzen. Als je rode of gele linzen gebruikt, hoef je de linzen vooraf niet te wellen en is de kooktijd iets korter dan wanneer je bruine of groene linzen gebruikt.
De linzen kook je in kokosmelk en specerijen zoals garam masala en kurkuma. De kooktijd voor dahl is ongeveer 30 minuten.
Is dahl vegan of vegetarisch?
Dahl kan zowel vegan, als vegetarisch worden bereidt. De dahl in mijn recept is vegan. Gebruik je gewone ghee, in plaats van vegan ghee, dan is de dahl vegetarisch.
Review