Vegetarische linzen curry
Indiase curry, ik ben er gek op! Indiase dahl, ofwel linzen curry, is één van mijn favorieten! Het is zo lekker romig van smaak en tegelijkertijd ook heerlijk voedzaam en zacht door de linzen. De Indiase kruiden worden heel goed opgenomen in linzen en dat maakt dit gerecht echt super lekker. Daarnaast is het natuurlijk een top gerecht als je op zoek bent naar een heerlijke vegetarische maaltijd!
Als mijn vriend kookt….
Op vrijdagen is Eric thuis met de kinderen en ben ik aan het werk. Ik ben gewend om iedere dag te koken. Ik vind het heerlijk om te doen, voor mij is dat echt ontspanning. Tegelijkertijd heb ik er daardoor wel voor gezorgd dat Eric lui is geworden en zelf nooit kookt. En dat is een groot nadeel, want als de nood aan de man is en Eric moet koken dan kun je dus niet rekenen op een lekker maaltje. Hij doet z’n best hoor, maar hij kan er echt helemaal niks van. Hij weet de gekste dingen met elkaar te combineren, of een ah recept te verpesten. Geen idee hoe ie het doet… Maar goed, op vrijdagen komt het wel eens voor dat ik geen tijd heb om te koken en dan stelt Eric voor dat hij ‘kookt’. Inmiddels weet ik wat hij hiermee bedoelt, namelijk: afhalen. Er zit een super lekker Indiaas restaurant in de stad en daar gaat Eric dan naar toe. We bestellen daar standaard Dahl Kosiri en Paneer Makhani. En ik moet zeggen: Eric kan goed koken ;).
Restaurantwaardige linzencurry
Ik heb lang gedacht dat ik de dahl en paneer zelf nooit zo zou kunnen maken als het Indiaas restaurant. Toch probeer ik het af en toe. Voor de paneer heb ik inmiddels een heerlijk recept gemaakt en vandaag presenteer ik nu ook met trots het recept voor mijn recept voor dahl!
Een curry met ingrediënten uit je keukenkast
Een echte lekkere currypasta maak je zelf en koop je niet in een potje in de supermarkt. Het zelf maken is weleens moeilijk. Er zitten namelijk vaak ‘vreemde’ ingrediënten in die je niet zomaar bij de supermarkt kunt kopen. Ik ga dus altijd op zoek naar curry recepten waar je geen hele ingewikkelde ingredienten voor nodig hebt. Of naar ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen en makkelijk kunt bewaren.
Currypasta zelf maken
Met deze dahl is dat ook weer gelukt. Met kokosmelk, rode linzen, komijn, kurkuma en garam masala maak je de lekkerste curry! Het enige ‘vreemde’ ingredient op het lijstje, is de ghee. Dit is geklaarde boter die vaak wordt gebruikt in Indiase gerechten. Ghee koop je tegenwoordig in de supermarkt, maar als je het niet in huis hebt, kun je de ghee eventueel vervangen door zonnebloemolie, arachideolie of roomboter.
Meer vegetarische curry recepten
Ik ben ontzettend fan van makkelijke curry’s. Mijn website staat er inmiddels vol mee! Dus smaakt deze dahl naar meer? of zoek je juist naar iets anders? Ik heb nog genoeg inspiratie voor je:
Ingrediënten
- 30 gram ghee (geklaarde boter) of 1 eetlepel zonnebloemolie + 1 eetlepel roomboter
- 1 mespunt chilivlokken
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1,5 cm verse gember
- 1 tomaat
- 0,5 theelepel komijnzaad
- 0,5 theelepel kurkuma
- 0,25 theelepel garam masala
- 250 gram rode linzen
- 0,75 theelepel zout
- 200 ml kokosmelk
Instructies
- Verwarm de ghee of olie in een hapjespan. Snij de ui, knoflook en gember fijn en voeg toe aan de boter. Bak ongeveer 1 minuut totdat de knoflook lekker gaat geuren, maar nog niet bruin kleurt.
- Snij de tomaat in kleine blokjes en doe in de pan samen met de chilivlokken, komijnzaad, kurkuma en de garam masala. Bak ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de linzen en zout toe. Voeg ook 650 ml water en de kokosmelk toe en laat de linzen gaar koken in ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan. Verwijder de deksel na 10 minuten en kook nog 10 minuten door. Als het goed is dikt de saus nu lekker in.
- De dahl is klaar als het een papachtige substantie heeft. Sommige linzen zijn kapot en anderen hebben nog een lichte bite. Serveer met rijst en/of naanbrood en eventueel verse koriander.
Kidsproof tips
- Curry klinkt misschien niet als het meest kindvriendelijke gerecht, maar de ervaring leert dat kinderen vaak gek zijn op curry! Deze dahl wordt bij ons thuis heel goed gegeten! De curry is vrij mild van smaak en lekker romig door de kokosmelk. Dit vinden de meeste kids heerlijk!
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Kim says:
Ik ben heel benieuwd naar dit recept! Nu al zin om te koken als ik thuis ben van vakantie ????
Nu lekker vaak uit eten en de salades vab je website aan het proberen ????
admin says:
Haha nou ik kan niet wachten tot je thuis bent :). En wat leuk dat foxilicious ook mee mag op vakantie!