Indiase dahl: vegan linzen curry

Indiase curry, ik ben er gek op! Indiase dahl, ofwel linzen curry, is één van mijn favorieten! Het is zo lekker romig van smaak en tegelijkertijd ook heerlijk voedzaam en zacht door de linzen. De Indiase kruiden worden heel goed opgenomen in linzen en dat maakt dit gerecht echt super lekker. Daarnaast is het natuurlijk een top gerecht als je op zoek bent naar een heerlijke vegetarische maaltijd uit de Aziatische keuken!

Vegetarische linzen curry
Indiase dahl vegan linzen curry

Restaurantwaardige linzencurry

Ik heb lang gedacht dat ik de dahl en paneer zelf nooit zo zou kunnen maken als het Indiaas restaurant. Toch probeer ik het af en toe. Voor de paneer heb ik inmiddels een heerlijk recept gemaakt en vandaag presenteer ik nu ook met trots het recept voor mijn recept voor dahl!

Paneer korma curry
Deze heerlijke curry maak je zonder pakjes en zakjes. Korma is een milde, toegankelijke curry. Deze korma is gemaakt met paneer, een Indiase kaas. Paneer kun je tegenwoordig in de Nederlandse supermarkt kopen. Een makkelijk gerecht als je eens een verrassende curry op tafel wilt zetten.
Bekijk recept
Palak paneer
Palak paneer of saag paneer is een curry met spinazie en Indiase paneerkaas. Deze palak paneer maak je zonder pakjes en zakjes en staat snel op tafel. Dit recept voor vegetarische curry met paneer is ideaal comfort food voor het hele gezin. Zowel volwassenen, als kinderen maak je hier blij mee. 
Bekijk recept

Een curry met ingrediënten uit je keukenkast

Een echte lekkere currypasta maak je zelf en koop je niet in een potje in de supermarkt. Het zelf maken is weleens moeilijk. Er zitten namelijk vaak ‘vreemde’ ingrediënten in die je niet zomaar bij de supermarkt kunt kopen. Ik ga dus altijd op zoek naar curry recepten waar je geen hele ingewikkelde ingredienten voor nodig hebt. Of naar ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen en makkelijk kunt bewaren.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe kun je curry pasta zelf maken?

Met deze dahl is dat ook weer gelukt. Met kokosmelk, rode linzen, komijn, kurkuma en garam masala maak je de lekkerste curry! Het enige ‘vreemde’ ingredient op het lijstje, is de ghee. Dit is geklaarde boter die vaak wordt gebruikt in Indiase gerechten. Ghee koop je tegenwoordig in de supermarkt, maar als je het niet in huis hebt, kun je de ghee eventueel vervangen door zonnebloemolie, arachideolie of roomboter.

Meer vegetarische curry recepten

Ik ben ontzettend fan van makkelijke curry’s. Mijn website staat er inmiddels vol mee! Dus smaakt deze dahl naar meer? of zoek je juist naar iets anders? Ik heb nog genoeg inspiratie voor je:

Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry's die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry's. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept
Tofu korma vegetarische Indiase curry
Ben je op zoek naar een lekkere eiwitrijke vegetarische curry zonder pakjes en zakjes? Deze tofu korma is het helemaal! Je maakt de curry vrij eenvoudig zelf.
Bekijk recept
Super snelle vegan Indiase curry met veel groente
Curry zonder pakjes en zakjes! Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je hebt alleen wat kruiden nodig en daarna kan een kind de was doen. Deze vegetarische curry leent zich uitstekend om wat groenten op te maken. Zo doe je ook nog eens mee aan #nowaste.
Bekijk recept

Indiase dahl

Dahl is een van mijn favoriete Indiase gerechten. Ik heb tijden gedacht dat ik dahl nooit zo lekker kon maken als in een Indiaas restaurant, maar ik heb mezelf nu het tegendeel bewezen. Deze dahl is heerlijk lekker romig van smaak! Dahl is een super lekker vegetarisch gerecht. De rode linzen maken het voedzaam en brengen ook de nodige eiwitten mee. Perfect dus voor een dag zonder vlees!
3.67 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenIndiaas
TrefwoordCurry, Dahl, Indiaas, Rode linzen, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 30 gram (vegan) ghee (geklaarde boter) of 1 eetlepel zonnebloemolie + 1 eetlepel (vegan) boter
  • 1 mespunt chilivlokken
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1,5 cm gember
  • 1 tomaat
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 0,25 theelepel garam masala
  • 250 gram rode linzen
  • 0,75 theelepel zout
  • 200 ml kokosmelk

Optioneel, om erbij te serveren

  • 400 gram broccoli of bimi
  • 200 gram rijst
  • naan

Instructies

  • Verwarm de ghee of olie in een hapjespan. Snij de ui, knoflook en gember fijn en voeg toe aan de boter. Bak ongeveer 1 minuut totdat de knoflook lekker gaat geuren, maar nog niet bruin kleurt.
  • Snij de tomaat in kleine blokjes en doe in de pan samen met de chilivlokken, komijnzaad, kurkuma en de garam masala. Bak ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de linzen en zout toe. Voeg ook 650 ml water en de kokosmelk toe en laat de linzen gaar koken in ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan. Verwijder de deksel na 10 minuten en kook nog 10 minuten door. Als het goed is dikt de saus nu lekker in.
  • De dahl is klaar als het een papachtige substantie heeft. Sommige linzen zijn kapot en anderen hebben nog een lichte bite. Serveer met rijst en/of naanbrood en eventueel verse koriander.

Optioneel

  • Serveer met rijst, naan en broccoli

Kidsproof tips

  • Curry klinkt misschien niet als het meest kindvriendelijke gerecht, maar de ervaring leert dat kinderen vaak gek zijn op curry! Deze dahl wordt bij ons thuis heel goed gegeten! De curry is vrij mild van smaak en lekker romig door de kokosmelk. Dit vinden de meeste kids heerlijk!
Vegetarische linzen curry
Indiase dahl vegan linzen curry

Wat is dahl?

Dahl (ook wel daal, dal of dhal genoemd is een Indiaas curry gerecht. Dahl wordt meestal gemaakt van gedroogde linzen. Door de linzen te koken met specerijen zoals garam masala en kurkuma, krijg je een heerlijk Indiase stoof. Serveer dahl als soep, of als curry met rijst en bijvoorbeeld naan.

Hoe bereid je dahl?

Dahl wordt meestal gemaakt met gedroogde linzen. Als je rode of gele linzen gebruikt, hoef je de linzen vooraf niet te wellen en is de kooktijd iets korter dan wanneer je bruine of groene linzen gebruikt.

De linzen kook je in kokosmelk en specerijen zoals garam masala en kurkuma. De kooktijd voor dahl is ongeveer 30 minuten.

Is dahl vegan of vegetarisch?

Dahl kan zowel vegan, als vegetarisch worden bereidt. De dahl in mijn recept is vegan. Gebruik je gewone ghee, in plaats van vegan ghee, dan is de dahl vegetarisch.