Orzo in een eenpansgerecht maakt mij heel erg blij! Eenpansgerechten vind ik sowieso op en top comfort food. Ideaal als je niet zoveel zin hebt om te koken (of om de afwas te doen). Ook is deze maaltijd makkelijk klaar te maken als je niet zoveel tijd hebt. Bijvoorbeeld als je kinderen hebt die van school/opvang/sportclub komen. Of een combinatie van dit alles. Daarom heb ik deze heerlijke en snelle eenpans orzo gemaakt en het recept voor jullie uitgewerkt.
Orzo met spinazie en champignons
Thuis eten we heel graag orzo, de kinderen zijn er ook gek op. Het zal je dus niet verbazen dat ik al heel wat recepten op mijn website heb staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ovenschotel met broccoli? Of een ander heerlijk eenpansgerecht met tomaten en burrata? Deze keer heb ik gekozen voor de combinatie van spinazie en champignons afgetopt met wat Parmezaanse kaas. Wil je een vegan maaltijd? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor vegan kaas. Dit is tegenwoordig in elke grote supermarkt wel verkrijgbaar. Deze combinatie maakt het heerlijk romig en ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Hoe bereid je orzo?
Orzo een pastasoort, maar qua uiterlijk lijkt het op een rijstkorrel. Dus hoe bereid je dit nou eigenlijk? Net als pasta kook je het in ruim water. De kooktijd is ongeveer 10 minuten, maar hou je van iets meer al dente? Dan kun je er voor kiezen om het iets korter te koken. Wil je de iets meer de structuur van risotto krijgen, dan kook je het wat langer. Eigenlijk kun je er dus alle kanten mee op, net wat jij zelf lekker vindt!
Ingrediënten
- 320 gram (volkoren) orzo
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram kastanje champignons
- 600 gram verse spinazie
- 350 ml halfvolle (vegan) melk
- 350 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 80 gram Parmezaanse kaas
Meer lekkere recepten
Makkelijke en snelle eenpans orzo met spinazie en champignons
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram kastanje champignon
- 600 gram spinazie
- 350 ml halfvolle (vegan) melk
- 350 ml water
- 320 gram (volkoren) orzo
- 1 blokje groente bouillon
- 80 gram Parmezaanse kaas of vegan geraspte kaas
Instructies
- Schil de ui en knoflook en snij fijn.
- Verwarm de olijfolie in een grote hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Snij de champignons in plakjes en bak een paar minuten mee.
- Voeg de spinazie beetje bij beetje toe totdat het geheel in de pan past (het hoeft nog niet helemaal geslonken te zijn). Breng alvast wat op smaak met zout en peper.
- Blus af met de melk en het water en voeg de orzo en het bouillonblokje toe. Laat nu ongeveer 15 minuten pruttelen totdat het vocht is ingekookt en de orzo gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
- Garneer met geraspte kaas.
Kidsproof tips
- Dit is een perfect gerecht voor kinderen. Ik noem spinazie trouwens altijd ‘Popeye’ en vertel erbij dat ze er sterk van worden. Dat helpt wel, want die blaadjes vinden ze toch minder aantrekkelijk om te eten.
- Is het eten van spinazieblaadjes een probleem, gebruik dan gesneden diepvries spinazie (geen à la creme!). Zo krijg je een soort spinaziesaus ipv stukjes spinazie.
Review