Ovenschotel met orzo recept
Op zoek naar een hartverwarmende en smaakvolle maaltijd? Zoek niet verder! Deze ovenschotel met orzo en witlof is een verrukkelijke combinatie van romige pasta, knapperige witlof en een krokant korstje van kaas en paneermeel. Het is een comfort food gerecht dat perfect is voor gezellige familie diners of als een heerlijk hoofdgerecht voor een etentje. In deze blog deel ik het makkelijke recept voor deze ovenschotel.
Zo wordt witlof minder bitter!
Witlof wordt minder bitter als je het bakt in wat boter of zonnebloemolie. Het blijft altijd een klein bittertje houden, maar dat vind ik zelf juist heel lekker. Het scherpe bittere randje is er in elk geval af.
De lekkerste ovenschotel met orzo
De combinatie van de romige kaassaus, de zachte pasta en de knapperige witlof maakt deze ovenschotel zo bijzonder. De witlof voegt een licht bittere smaak toe die goed samengaat met de rijke kaassaus. De pasta zorgt voor een heerlijke textuur en neemt de smaken van de saus en de witlof goed op. De kaassaus is romig smaakbommetje. Het geheel wordt afgetopt met een laagje geraspte kaas dat tijdens het bakken mooi smelt en een knapperige korst vormt.
Ingredienten voor ovenschotel met orzo en witlof
Haal de volgende ingredienten in huis voor deze heerlijke pastaschotel met witlof voor 2 personen:
- 160 gram (volkoren) orzo of een andere kleine pasta, zoals macaroni
- 20 gram boter of een plantaardig alternatief
- 2 stronken witlof
Zelfgeaakte kaassaus
- 20 gram boter of een plantaardig altneratief
- 40 gram bloem
- 150 ml (plantaardige) melk
- 100 ml water
- 1 theelepel gedroogde dragon alternatief: gedroogde tijm
- 125 gram geraspte kaas of een plantaardig alternatief
- zout
- peper
- 20 gram paneermeel
Hoe kun je een ovenschotel meal preppen?
Het meal preppen van een ovenschotel is een handige manier om tijd te besparen en gemakkelijk maaltijden voor te bereiden voor de komende dagen. Hieronder geef ik je een aantal tips om deze ovenschotel te mealpreppen.
- Ga voor een afsluitbare ovenschotel, of dek de ovenschotel af met aluminiumfolie.
- Maak de ovenschotel vooraf: Bereid de ovenschotel vooraf, maar bak deze nog niet in de oven. Sluit de ovenschotel af met het deksel of de aluminiumfolie en bewaar in de koelkast als je het binnen 24 uur gaat gebruiken. Als je van plan bent om het langer dan 24 uur te bewaren, kun je overwegen om de ovenschotel in te vriezen.
- Bak de ovenschotel voor het serveren. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak eerst 35 minuten met het aluminiumfolie erop en bak daarna nog eens 10 minuten zonder folie, zodat je een lekker krokant korstje krijgt.
Met deze tips kun je een heerlijke ovenschotel met pasta en witlof vooraf meal preppen, zodat je gemakkelijk en snel kunt genieten van een zelfgemaakte maaltijd op drukke dagen.
Hoe krijg je een krokant laagje op een ovenschotel?
Het geheim van het mooie krokante laagje op deze ovenschotel zit em in de combinatie van kaas en paneermeel. De paneermeel geeft net wat extra knapperigheid.
Meer recepten voor vegetarische pasta ovenschotels
Wil je vaker een vegetarische ovenschotel proberen? Bekijk dan eens een van deze recepten:
Ovenschotel met witlof en orzo
Ingrediënten
- 160 gram (volkoren) orzo of een andere kleine pasta, zoals macaroni
- 20 gram boter of een plantaardig alternatief
- 2 stronken witlof
Kaassaus
- 20 gram boter of een plantaardig altneratief
- 40 gram bloem
- 150 ml (plantaardige) melk
- 100 ml water
- 1 theelepel gedroogde dragon alternatief: gedroogde tijm
- 125 gram geraspte kaas of een plantaardig alternatief
- zout
- peper
- 20 gram paneermeel
Instructies
- Kook de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
- Snij de witlof in de lengte doormidden en vervolgens in reepjes. Verwarm de boter in een koekenpan en voeg de witlof toe. Roerbak een paar minuten.
- Zet een steelpan op het vuur en verwarm hierin de boter voor de kaassaus. Voeg de bloem beetje bij beetje toe. Blijf roeren zodat je geen klontjes krijgt. Bak de bloem een paar minuten op middelhoog vuur. Blus af met een scheutje melk. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Voeg steeds wat melk toe en daarna het water. Blijf roeren totdat je een mooie egale saus krijgt. Voeg de helft van de geraspte kaas toe aan de saus. Voeg ook de gebakken witlof toe. Breng op smaak met de dragon, zout en peper. Je kunt eventueel meer dragon toevoegen naar smaak. Roer de saus door de orzo.
- Doe de orzo met kaassaus in de ovensschotel. Verdeel de rest van de geraspte kaas en de paneermeel erover. Zet de schaal in de oven en bak 5-10 minuten op grillstand, totdat er een mooi goudbruin laagje ontstaat.
- Maak je de ovenschotel vooraf klaar en wil je het later pas opeten? Sla dan de stap met het grillen in de oven over. Bewaar de ovenschotel met aluminiumfolie in de koelkast. Als je de schotel wilt eten, bak de ovenschotel dan op 180 graden voor 35 minuten, met folie erop in de oven. Haal het folie eraf en bak nog eens 10 minuten totdat je een goudbruine korst krijgt.
Kidsproof tips
- Niet ieder kind houdt van witlof. Maar deze mac ‘n cheese manier van witlofschotel kunnen veel kinderen toch waarderen!
- De witlof is gebakken, waardoor het wat minder bitter is.Â
- Je kunt eventueel de kaassaus met witlof erdoor pureren, zodat je geen stukjes groente meer ziet. Zo raakt je kind op een laagdrempelige manier vertrouwd met de smaak van witlof.Â
FAQ bij dit recept van ovenschotel met orzo en witlof
Kan ik de orzo vervangen door een andere pastasoort?
Ja, als je geen orzo kunt vinden of als je liever een andere pastasoort wilt gebruiken, kun je experimenteren een andere kleine pastasoort zoals macaroni. Houd er rekening mee dat de kooktijd en de textuur van de gebruikte pasta kan varieren.
Kan ik witlof vervangen door een andere groente?
Dat kan. Het gerecht is alsware een mac ‘n cheese met groente erdoor. Andere successvolle groente voor dit gerecht zijn bijvoorbeeld gegrilde pompoen, broccoli, bloemkool, gebakken spinazie.
Kan ik deze ovenschotel met orzo bewaren of meal preppen?
Ja, dit gerecht kan goed van tevoren worden voorbereid en bewaard voordat het in de oven wordt gebakken. Grill het gerecht dan nog niet. Bewaar het afgesloten in de koelkast en bak het in de oven als je klaar bent om het gerecht te eten. Houdt er rekening mee dat het gerecht koud uit de koelkast komt en daardoor een langere baktijd in de oven nodig heeft (ongeveer 45 minuten op 180 graden, waarvan 35 minuten afgedekt met aluminiumfolie).
Kan ik dit orzo recept veganistisch maken?
Ja, dat kan. Gebruik dan plantaardige boter en plantaardige geraspte kaas in het gerecht. Je kunt ook de geraspte kaas vervangen door een paar eetlepels edelgistvlokken.
Review