Zelf een vegetarische of veganistische burger maken is helemaal niet moeilijk! Ik heb al eerder een aantal heerlijke burgers gedeeld die bij mijn gasten keer op keer goed in de smaak vallen. Zo is mijn bietenburger een echte favoriet, maar ook de linzenburger serveer ik graag. Dit keer deel ik het recept voor een tempeh burger met jullie. Een burger met een lekkere bite. Ik hou ervan om hier een goede salade of wat groentefriet bij te serveren, zo is het feestje compleet.
Ingrediënten tempeh burger
Om even kort te bakken
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram wortel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
Burger ingrediënten
- 0,5 theelepel gerookte paprika
- 30 gram tomatenpuree
- 30 gram havermout
- 0,5 theelepel oregano
- 0,5 eetlepel tahin (sesampasta)
- 1 mespuntje chilivlokken
- 0,5 theelepel gemalen komijnzaad
- 250 gram tempeh ongekruid
- 240 gram zwarte bonen uitlekgewicht; blik van 400 gram
Glazuur
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ahorn siroop
- 0,5 theelepel sriracha saus
Toppings
- 6 brioche broodjes of hamburger broodjes
- sla
- augurk
- tomaat
- rode ui
Burgers vooraf bereiden
Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. De meeste producten zul je al wel in huis hebben. Het is alleen een kwestie van deze met elkaar te mensen. De burgers zijn ideaal om vooraf te bereiden. Als je ze daarna afgedekt in de koelkast bewaard, dan worden ze vaak nog iets compacter, waardoor je ze goed kunt bakken.
Tip: Maak wat extra burgers en vries ze in. Dat scheelt de volgende keer weer tijd!
Meer burger recepten
Vegan tempeh burger
Ingrediënten
Om even kort te bakken
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram wortel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
Burger ingrediënten
- 30 gram tomatenpuree
- 30 gram havermout
- 0,5 theelepel oregano
- 0,5 theelepel gerookte paprika
- 0,5 theelepel gemalen komijnzaad
- 0,5 eetlepel tahin (sesampasta)
- 1 mespuntje chilivlokken
- 250 gram tempeh ongekruid
- 240 gram zwarte boon uitlekgewicht; blik van 400 gram
Glazuur
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ahorn siroop
- 0,5 theelepel sriracha saus
Toppings
- 6 brioche broodjes of hamburger broodjes
- sla
- augurk
- tomaat
- rode ui
Instructies
- Schil de ui, knoflook en wortel en snij in grove stukjes. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel met de sojasaus voor ongeveer 5 minuten.
- Doe de tomatenpuree, havermout, oregano, komijn, paprikapoeder, tahin, chilivlokken en het ui-wortel mengsel in een food processor. Maal fijn. Snij de tempeh in blokjes. Voeg de tempeh en uitgelekte bonen toe aan de food procesoor en maal nog eens. De tempeh en bonen mogen wat grover blijven, maar je kunt ze ook helemaal fijn pureren.
- Vorm met je handen 6 burgers van het mengsel. Leg eventueel 15-30 minuten in de koelkast of vriezer. Hierdoor krijgen de burgers een wat vastere structuur.
- Bak de burgers in een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Bak beide kanten in ongeveer 4-5 minuten goudbruin.
Glazuur
- Doe de sojasaus, ahorn siroop en srirachasaus in een schaaltje. Smeer de burgers aan beide kanten in met de glazuur.
Toppings
- Serveer de burger op een brioche of hamburgerbroodje met wat vegan sriracha mayonaise, sla, tomaat, rode ui en augurk.
Kidsproof tips
- Een broodje vega(n) burger is altijd iets waar je kinderen blij mee maakt.Â
- Laat de kids zelf hun favoriete toppings op het broodje kiezen. Zo geef je ze keuze ruimte en dat smaakt naar meer!
Review