Lekker vegan risotto recept

Risotto is een heerlijke Italiaanse rijstmaaltijd die je in veel verschillende varianten kunt maken. De klassieke risotto wordt gemaakt met rundvleesbouillon, maar tegenwoordig zijn er ook veel veganistische varianten verkrijgbaar. In dit blog recept delen we een recept voor een vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie.

Hoe breng je vegan risotto op smaak?

Deze vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie is een heerlijke vegetarische maaltijd die je snel en gemakkelijk kunt maken. De risotto krijgt umami door een zelfgemaakte puree van zongedroogde tomaten. En hij is lekker romig door wat plantaardige room.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Extra tips bij deze risotto

  • Voor extra umami smaak kun je een zelfgemaakte puree van zongedroogde tomaten toevoegen.
  • Je kunt de risotto ook serveren met geraspte kaas, zoals vegan parmezaan.
  • Voor een vegetarische variant kun je de spinazie vervangen door andere groenten, zoals champignons of broccoli.

Meer lekkere vegan risotto recepten

Ben je ook gek op risotto, maar kun je nog geen goede vegan risotto recepten vinden? Probeer dan ook eens een van deze plantaardige risotto recepten.

Vegan risotto met palmkool
Dit is een heerlijk vegan recept met palmkool. Heerlijk romige risotto met knapperig gebakken palmkool. Genieten!
Bekijk recept
Vegan miso risotto met paddenstoelen en pastinaak
Op zoek naar een vegan risotto? Kijk dan niet verder. Deze miso risotto is rijk van smaak door de miso umami. De shitake en porcini paddenstoelen passen er perfect bij. Op deze manier mis je geen kaas en kun je genieten van de plantaardige keuken!
Bekijk recept
Vegan pesto risotto met sperziebonen
Vegan pesto risotto. Dit is een super lekker en makkelijk recept voor een bordje comfort food. Deze risotto is vegan door de vegan pesto en vegan kaas. Je kunt het recept ook vegetarisch maken. Vervang de vegan pesto en kaas dan door gewone pesto en kaas.
Bekijk recept
Recept voor vegan risotto met tomaat en spinazie
Risotto met gegrilde tomaat en spinazie

Vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie

Dit is een heerlijk recept voor risotto met gegrilde tomaat en spinazie. Het is super makkelijk om te maken en helemaal plantaardig. De puree van zongedroogde tomaat zorgt voor een fijne umami en de sojaroom maakt het extra romig.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordRisotto, Spinazie, Tomaat, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 320 gram risotto
  • 1 liter groente bouillon
  • 1000 gram cherrytomaat
  • 150 gram spinazie vers
  • 190 gram zongedroogde tomaat
  • 1 theelepel tijm gedroogd of vers
  • 1 theelepel oregano gedroogd of vers
  • 75 ml plantaardige kookroom ik gebruik light sojaroom
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand en zet een grote ovenschaal klaar.
    Verwarm de helft van de olijfolie in een hapjespan.
  • Snij de ui fijn en bak 2 minuten in de olijfolie. Voeg de risottorijst toe bak 1 minuut mee op middenhoog vuur.
    Blus de risotto af met een scheut groentebouillon.
  • Voeg een flinke scheut bouillon toe als de bouillon is ingekookt. Laat de bouillon weer inkoken en voeg vervolgens een nieuwe scheut bouillon toe. Herhaal dit proces totdat de risottorijst al dente is en de bouillon is ingekookt.
    Is je bouillon op, maar je risotto nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon bij.
  • Tijdens het bereiden van de risotto, grillen we de tomaten in de oven.
    Was de cherrytomaat en doe in de ovenschaal. Sprenkel de rest van de olijfolie over de tomaat en zet de schaal in de oven.
    Grill ongeveer 10-15 minuten in de oven op grillstand totdat de tomaatjes mooi gegrild zijn.
  • Doe de zongedroogde tomaat, inclusief de helft van de olie uit het potje van de zongedroogde tomaat in een blender. Voeg de tijm en oregano toe en pureer tot een gladde puree.
  • Haal de risotto van het vuur.
    Roer de tomaten door de risotto.
    Schep de helft van de zongedroogde tomatenpuree op de risotto en schenk de kookroom erbij.
    Roer de spinazie erdoor en laat deze slinken.
    Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Serveer op een mooi bord en garneer ieder bord met een schepje zongedroogde tomatenpuree.

Kidsproof tips

  • Als je graag risotto wilt eten met je kind, is dit een van je beste opties. Gegrilde tomaten smaken lekker zoet en de meeste kinderen lusten graag tomaten. 
  • Je kunt de spinazie achtwege laten of in een los bakje op tafel zetten. 
  • De zongedroogde tomatenpuree kun je ook los op tafel serveren. 
  • Om de risotto extra kidsproof te maken, kun je de tomaten pureren nadat ze uit de oven komen. Zo heb je een risotto zonder stukjes. De smaak blijft hetzelfde!