Een heerlijke risotto, die ook nog eens goed is voor het milieu!
Als liefhebber van een groene levensstijl, ben ik altijd op zoek naar manieren om traditionele gerechten om te toveren tot iets nieuws en milieuvriendelijkers. Deze risotto van haverrijst met prei en miso is een perfect voorbeeld van hoe je met enkele aanpassingen een heerlijk en volledig plantaardig gerecht kunt bereiden.
Haverrijst is een duurzame en voedzame vervanger voor traditionele rijst. Daarnaast heb ik de kaas in de risotto achterwege gelaten en miso toegevoegd voor een lekkere umami smaak.
Een lekker en makkelijk risotto van haverrijst recept
Deze risotto is eenvoudig te maken en perfect voor een doordeweekse maaltijd. In minder dan 30 minuten geniet je van een gezonde, lekkere én groene maaltijd!
Haverrijst: De duurzame vervanger van rijst
Haverrijst is niet alleen een heerlijke en voedzame vervanger voor traditionele rijst, maar ook een duurzame keuze. Haver is een lokaal geteeld gewas dat minder water en landbouwgrond nodig heeft om te groeien dan rijst. Bovendien is haverrijst een goede bron van eiwitten en vezels. Ik ben ontzettend fan. Daarom heb ik dit recept ontwikkeld in samenwerking met Fazer Willja.
Prei en miso: Een smaakvolle combinatie
Deze risotto is heerlijk op smaak. De prei zorgt voor een zachte en subtiele smaak. De miso zorgt voor een complexe umami-smaak. Miso is een gefermenteerde bonenpasta die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het is een goede bron van probiotica, die goed zijn voor je darmgezondheid.
Meer vega en vega risotto gerechten
Ben je net zo’n fan van risotto als ik? Probeer dan ook eens een van deze heerlijke risotto gerechten.
Vegan risotto van haverrijst met prei en misoboter
Ingrediënten
- 2 eetlepel olijfolie
- 3 stengels bleekselderij
- 3 teentjes knoflook
- 3 prei
- 180 gram haverrijst
- 750 ml groentebouillon
- 50 gram plantaardige boter
- 1-2 eetlepel miso
- 1 handje pistachenoten
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
- Snij de knoflook en bleekselderij fijn en bak deze ongeveer 5 minuten in de olie.
- Voeg de haverrijst toe en bak 2 minuten mee.
- Was de prei en snij in ringen. Voeg de preiringen toe aan de rijst en blus af met een flinke scheut groentebouillon, tot de rijst onder water staat.
- Laat de bouillon inkoken en schenk vervolgens weer wat bouillon bij. Herhaal dit proces net zolang tot de rijst gaar is. Is je bouillon eerder op? Voeg dan nog wat extra bouillon toe.
- Voeg de boter en de miso (naar smaak) toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met pistachenoten. Geniet ervan!
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijk zacht gerecht en kun je prima aan je kinderen voorschotelen.Â
- Houdt je kind niet van prei? Bak deze dan apart in een pan en pureer deze. Roer de gepureerde prei vervolgens door de haverrijst risotto.Â
Review