Kool roerbakken
Ik heb een abonnement op een biologische groentetas. In de winter en het voorjaar heb ik dan ook regelmatig een kool in mijn tas ziten. Ik heb daardoor inmiddels heel veel lekkere recepten met kool gemaakt. Er ontbrak echter nog een lekker roerbak recept met kool. Ik maakte deze vegan roerbak kool als bijgerecht bij een rijsttafel.
Welke smaakmakers gebruik je bij vegan roerbak kool?
Als je kool gaat roerbakken, heb je eigenlijk al genoeg aan een paar smaakmakers. De basis is een fijne plantaardige olie. Ik gebruik hiervoor zonnebloemolie of arachideolie (notenolie). Daarnast is het ontzettend lekker om de kool op smaak te brengen met knoflook, gember en chilipeper. Tot slot voeg ik een lekker ‘roerbaksausje’ toe van sojasaus, miso, gembersiroop en sesamolie. Dit geeft ontzettend veel smaak en umami aan de kool.
Welke kool kun je het beste roerbakken?
Op zich kun je iedere kool wel roerbakken. Het lekkerste vind ik zelf om spitskool te gebruiken. Maar voor dit recept heb ik een witte kool gebruikt. Dat werkt ook prima. Hetzelfde geldt voor groene kool.
Meer vegan Aziatische recepten
De roerbak kool is heerlijk om te serveren met rijst of noedels en een fijne eiwitbron, zoals de sticky tofu of tempeh die je hieronder vindt. Ben je ook gek op Aziatische gerechten? Probeer dan ook eens een van onderstaande recepten.
Vegan roerbak kool
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 0,5 chilipeper
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 1 kool spitskool, witte kool of groene kool
- 4 eetlepels sojasaus of tamari
- 0,5 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel miso pasta
Instructies
- Verwarm een koekenpan of wok op het vuur en verwarm hierin de zonnebloemolie.
- Snij de chilipeper fijn. Verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt. Snij de knoflook en gember fijn.
- Bak de chilipeper, knoflook en gember 2 minuten in de pan.
- Snij de kool doormidden. Verwijder het harde stuk aan de onderkant. Snij de kool in dunne reepjes.
- Doe de koolreepjes in de pan en bak 3 minuten mee.
- Doe de sojasaus, gembersiroop, sesamolie en miso bij de kool. Bak nog eens 2 minuten mee.
- Serveer de kool bijvoorbeeld met rijst of noedels en tofu of tempeh.
Kidsproof tips
- Kinderen zijn niet altijd gek op knapperige kool. Hoe langer je de kool bakt, hoe zachter het wordt. Dat maakt dit bijgerecht iets meer kidsproof.Â
Review