Kool roerbakken

Ik heb een abonnement op een biologische groentetas. In de winter en het voorjaar heb ik dan ook regelmatig een kool in mijn tas ziten. Ik heb daardoor inmiddels heel veel lekkere recepten met kool gemaakt. Er ontbrak echter nog een lekker roerbak recept met kool. Ik maakte deze vegan roerbak kool als bijgerecht bij een rijsttafel.

Welke smaakmakers gebruik je bij vegan roerbak kool?

Als je kool gaat roerbakken, heb je eigenlijk al genoeg aan een paar smaakmakers. De basis is een fijne plantaardige olie. Ik gebruik hiervoor zonnebloemolie of arachideolie (notenolie). Daarnast is het ontzettend lekker om de kool op smaak te brengen met knoflook, gember en chilipeper. Tot slot voeg ik een lekker ‘roerbaksausje’ toe van sojasaus, miso, gembersiroop en sesamolie. Dit geeft ontzettend veel smaak en umami aan de kool.

Vegan roerbak kool

Welke kool kun je het beste roerbakken?

Op zich kun je iedere kool wel roerbakken. Het lekkerste vind ik zelf om spitskool te gebruiken. Maar voor dit recept heb ik een witte kool gebruikt. Dat werkt ook prima. Hetzelfde geldt voor groene kool.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer vegan Aziatische recepten

De roerbak kool is heerlijk om te serveren met rijst of noedels en een fijne eiwitbron, zoals de sticky tofu of tempeh die je hieronder vindt. Ben je ook gek op Aziatische gerechten? Probeer dan ook eens een van onderstaande recepten.

Aziatische vegetarische kip met rijst en komkommer-radijssalade
Dit is een fantastisch fris en licht recept; Aziatische kip met rijst. Gemarineerde vegetarische stukjes, rijst en een heerlijk frisse radijs-komkommersalade. Een fijne lente en zomermaaltijd!
Bekijk recept
De lekkerste knapperige tempeh
Tempeh is een perfecte vleesvervanger. Het is gemaakt van sojabonen en geheel plantaardig. Met dit recept maak je de lekkerste knapperige tempeh. Nooit meer mislukte tempeh gerechten. Met dit recept maak je tempeh altijd lekker.
Bekijk recept
Hoe maakje Sticky tofu?
Sticky tofu is ontzettend lekker! De tofu is knapperig en daarnaast heerlijk gekruid. Deze sticky tofu is heerlijk bij iedere Aziatische maaltijd. Of bijvoorbeeld in een poke bowl, of een salade.
Bekijk recept
Japanse vegan miso noedels met knapperige tempeh
Zin in een Japans smaakbommetje? Dan is deze vegan miso noedels echt iets voor jou! Een bordje vol lekkere groente, zoals kool, oesterzwam, sugar snaps en mais, knapperige tempeh en udo noedels. Afgemaakt met de lekkerste zelfgemaakte miso saus.
Bekijk recept
Vegan roerbak kool

Vegan roerbak kool

Wist je dat je met kool een super lekker bijgerecht kunt maken? Deze vegan roerbak kool staat binnen 10 minuten op tafel en smaakt heerlijk! Dit gerecht kun je het beste maken met spitskool, witte kool of groene kool.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 8 minuten
GangBijgerecht
KeukenAziatisch
TrefwoordKool, Roerbak, Spitskool, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,5 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 kool spitskool, witte kool of groene kool
  • 4 eetlepels sojasaus of tamari
  • 0,5 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel miso pasta

Instructies

  • Verwarm een koekenpan of wok op het vuur en verwarm hierin de zonnebloemolie.
  • Snij de chilipeper fijn. Verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt.
    Snij de knoflook en gember fijn.
  • Bak de chilipeper, knoflook en gember 2 minuten in de pan.
  • Snij de kool doormidden. Verwijder het harde stuk aan de onderkant. Snij de kool in dunne reepjes.
  • Doe de koolreepjes in de pan en bak 3 minuten mee.
  • Doe de sojasaus, gembersiroop, sesamolie en miso bij de kool. Bak nog eens 2 minuten mee.
  • Serveer de kool bijvoorbeeld met rijst of noedels en tofu of tempeh.

Kidsproof tips

  • Kinderen zijn niet altijd gek op knapperige kool. Hoe langer je de kool bakt, hoe zachter het wordt. Dat maakt dit bijgerecht iets meer kidsproof