Japans noedelrecept
Een paar weken geleden dook ik met Sushi van Kai de keuken in om een lekker noedel recept voor op zijn kaart te maken. Kai maakt de lekkerste biologische Sushi die hij bezorgt in Lent en omstreken. Op zijn kaart staan ook een aantal lekkere Japanse bijgerechten. Een echte volledige noedelmaaltijd ontbrak nog, daarom hebben we dat samen ontwikkeld.
Wat is yakisoba?
Yakisoba is een Japans roerbak noedelgerecht. Normaal gesproken betekent soba ‘boekweit’. Maar soba in yakisoba betekent noedels gemaakt van tarwebloem. Yakisoba wordt traditioneel gemaakt met een soort Worcestershire saus. Dit is niet vega(n), dus Kai en ik hebben een eigen roerbaksaus gemaakt die perfect smaakt bij yakisoba.
Welke groente gebruik je bij Japanse noedels?
Ik maak mijn noedels meestal met groente die ik toevallig in huis heb. Zo gebruikten we in dit recept shitake, courgette, paprika en venkel. Deze groenten smaken heerlijk als je ze roerbakt. Maar je kunt natuurlijk variëren met andere groente zoals champignons, broccoli, mais, paksoi.
Noedels met knapperige tofu
Aziatische gerechten kun je super lekker vegan maken. Je mist totaal geen vlees, vis of zuivel. De knapperige tofu geeft een lekkere bite aan het gerecht. Knapperige tofu maak je door de tofu goed te laten uitlekken. Vervolgens bestrooi je de tofu met maizena. De maizena zorgt ervoor dat de tofu lekker knapperig wordt als je het bakt. Wil je meer lezen over knapperige tofu? Bekijk dan mijn blog over knapperige tofu.
Ingrediënten voor yakisoba noedels
Dit heb je nodig voor yakisoba voor 4 personen:
- 300 gram udon noedels
Groente
- 1 rode ui
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 (punt)paprika’s
- 1 courgette
- 1 venkel
- 100 gram shiitake
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Knapperige tofu
- 200 gram tofu
- 2 eetlepels maizena
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 snufje zout
- 1 snufje shichimi peper alternatief: cayenne peper
Yakisoba saus
- 2 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels sojasaus alternatief: tamari (glutenvrij)
- 4 eetlepels mirin (Japanse rijstazijn)
- 5 eetlepels sake alternatief: wodka of jenever, of water (indien je alcoholvrij wilt)
- zout
- peper
Meer vegan Aziatische recepten
Smaakt dit naar meer? Probeer dan ook eens één van mijn andere vegan Aziatische gerechten.
Vegan yakisoba noedels met knapperige tofu en veel groente
Ingrediënten
- 300 gram udon noedels
Groente
- 1 rode ui
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 puntpaprika
- 1 courgette
- 1 venkel
- 100 gram shitake
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Knapperige tofu
- 200 gram tofu
- 2 eetlepels maizena
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 snufje zout
- 1 snufje shichimi peper alternatief: cayenne peper
Yakisoba saus
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels sojasaus alternatief: tamari (glutenvrij)
- 4 eetlepels mirin (Japanse rijstazijn)
- 5 eetlepels sake alternatief: wodka of jenever, of water (indien je alcoholvrij wilt)
- zout
- peper
Instructies
- Kook de noedels al dente (!) gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
Knapperige tofu
- Laat het vocht uit de tofu trekken. Snelle manier: houd het blok tofu tussen 2 handen en knijp er goed in. Het vocht drupt eruit. Langzame manier: leg het blok tofu op een stuk keukenpapier of een theedoek. Leg er een keukenpapier of theedoek op en een paar kookboeken. Het gewicht van de boeken zorgt ervoor dat het vocht uit de tofu trekt.
- Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Doe in een bakje, met de maizena erin. Schudt goed door zodat alle blokjes goed bedekt zijn met de maizena. Voeg ook een sufje zout en shichimi (of cayennepeper) toe.
- Verwarm de olie in een koekenpan. Als de olie goed heet is, doe je de tofu erin. Bak de tofu tot de blokjes mooi goudbruin zijn. Schudt de pan af en toe goed, zodat alle kanten van de blokjes worden gebakken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zet de tofu even apart.
Groente
- Snij de ui in ringen en de knoflook fijn. Verwarm de olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook.
- Was de paprika, courgette en venkel. Snij de paprika in reepjes en de courgette in dunne repen (in de lengte). Snij de venkel in de lengte doormidden. Verwijder het harde stuk aan de onderkant. Snij vervolgens in plakjes.
- Snij de shitake in plakjes, of laat ze heel. Wat jij lekker vindt.
- Voeg de groente toe aan de ui en bak een paar minuten op hoog vuur. Schud de pan goed door zodat de groente aan alle kanten mooi gaart.
Yakisoba saus
- Rasp de gember en de knoflook en doe in een schaaltje. Voeg de sojasaus, mirin, sake, zout en peper toe en roer goed door.
Tot slot
- Voeg de yakisoba saus toe aan de groente en doe ook de noedels in de pan. Roer goed door. Verdeel tot slot de tofublokjes erover.
Kidsproof tips
- Veel kinderen zijn gek op noedels. Zeker als je ze naar binnen mag slurpen. Dat mag in Japan namelijk ook ;).
- Zijn de groente die Kai en ik hebben gebruikt geen favoriet bij jouw kind? Gebruik dan groente die jouw kind lekker vindt. Je kunt gerust variëren!
- De sake bevat alcohol. Wil je de saus alcoholvrij maken? Gebruik dan water in plaats van sake. Of laat de sake eerst een half uur uitkoken, zodat het grootste deel van de alcohol verdampt is.
Review