Noedels met witte asperge
Ik ben fan van klassieke aspergegerechten, maar deze keer heb ik voor een andere variant gekozen! Noedels met witte asperge en kastanje champignons. Asperges met een Aziatische twist. O wat is dit lekker! En het fijne is; dit recept staat binnen 20 minuten op tafel.
Aspergeseizoen
Witte asperges worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. En terecht. Ik ben gek op asperges! Gedurende het aspergeseizoen, dat loopt van eind maart tot 24 juni, probeer ik deze prachtige groente zo vaak mogelijk te eten. Tegenwoordig zijn asperges vaak wel het gehele jaar te verkrijgen, maar tijdens het aspergeseizoen zijn ze toch echt wel het allerlekkerst!
Snel vegetarisch recept
Men denkt vaak dat asperges bereiden veel tijd kost, maar het tegendeel is waar! Na het schillen van de asperges kook je ze in ongeveer 4 tot 5 minuten beetgaar. Ook noedels hebben als kenmerk dat ze snel klaar zijn. En terwijl alles op het vuur staat bak je de champignons en maak je de dressing. Binnen no-time tover jij een heerlijk gerecht op tafel!
TIP: Gooi de schillen en onderkantjes van de asperges niet weg, hier kun je nog een heerlijke aspergesoep van maken.
Wist je trouwens dat ik een hele pagina heb met gezonde vega gerechten die binnen 20 minuten op tafel staan? Ideaal als je niet zo veel tijd hebt en toch lekker en gezond wilt eten!
Ingrediënten voor roerbak noedels
Om dit heerlijke gerecht te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 300-400 gram witte asperge
- 300 gram udon noedels of volkoren noedels / mie
- zonnebloem of arachide olie
- 1 ui
- 2 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal
- 150 gram oesterzwammen
- 250 gram kastanje champignons
Dressing
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 0,5 eetlepel gembersiroop
- zout
- peper
Om te garneren
- 1 handje sesamzaad zwart of blank
- 1 stengel bosui
Meer Aziatische recepten
De lekkerste vegetarische asperge recepten
Roerbak noedels met witte asperge en kastanje champignons
Ingrediënten
- 300-400 gram asperge wit
- 300 gram udon noedels of volkoren noedels / mie
- zonnebloem of arachide olie
- 1 ui
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal
- 150 gram oesterzwam
- 250 gram kastanje champignon
Dressing
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 0,5 eetlepel gembersiroop
- zout
- peper
Om te garneren
- 1 handje sesamzaad zwart of blank
- 1 stengel bosui
Instructies
- Schil de asperges en verwijder de 1-2 cm van de onderkant van iedere asperge. (Bewaar dit eventueel om lekkere aspergesoep van te maken!)Snij de asperges in stukken van ongeveer 3 cm. Doe de asperge in een pan met kokend water en kook ongeveer 4-5 minuten beetgaar. Giet af en zet apart. Kook de noedels volgens de aanwijzingen in de verpakking. Giet af en zet apart.
- Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan. Snij de gember, de ui en de knoflook fijn. Bak de gember, ui en knoflook kort in de pan, samen met de sambal (naar smaak!). Let op; laat het niet te hard gaan, want dan frituur je alles en is de smaak weg.
- Snij de champignons in vieren en de oesterzwam in grove stukken. Voeg toe aan de gember en bak 4 minuten mee. Blus af met de sojasaus, gembersiroop en sesamolie.
- Roer de noedels erdoor en meng voorzichtig de asperge door de noedels. Breng op smaak met zout en peper en eventueel extra sambal of sojasaus naar smaak.
- Garneer optioneel met wat bosui in ringen en wat sesamzaad.
Kidsproof tips
- Mijn kids zijn gek op noedels. Asperge is hier zeker geen favoriet. Toch kun je dit recept heel goed kidsproof maken.Â
- Vervang de oesterzwammen eventueel door paprika, of een groente die je kind wel lust (denk aan broccoli, courgette).
- Voeg de asperge pas toe op het bord en laat dit voor je kind achterwege op het bord.Â
Review