Koolrabi vind ik een fantastische groente. Het behoort tot de familie vergeten groente. En net zoals bij veel van zijn familieleden, is dat best zielig, want deze groente heeft echt potentie! Rauw heeft koolrabi iets weg van komkommer, radijs en rettish. Als je koolrabi kookt, komt er een heerlijke smaak vrij die iets weg heeft van bloemkool, maar dan lekkerder, als je het mij vraagt. Bij ons thuis is lasagne met koolrabi één van de favorieten. Als ik koolrabi in huis heb, maak ik dus vaak lasagne. Dit keer wilde ik eens iets anders proberen en maakte ik een salade.

Smaakcombinatie

Koolrabi combineert heel erg goed met appel en kaas. Ik wilde daarom eens een salade maken met deze ingrediënten. De dressing maakte ik van yoghurt, honing en mosterd. De mosterd smaakt heel goed bij de kaas en de yoghurt versterkt het frisse van de appel, terwijl de honing weer goed past bij de koolrabi. Op papier een goed recept dus… En gelukkig viel ‘ie ook in de praktijk goed in de smaak! Het is echt eens wat anders en daar hou ik van!

Minder verzadigde vetten, minder zout en vegetarisch

Ik maakte deze salade niet met kaas, maar met kees. Kees is een variant op kaas waarin minder verzadigde vetten en minder zout is. Voor de bloggers lunch die ik onlangs organiseerde had ik contact met keesmakers voor de goodiebag voor de bloggers. Dit was een ontzettend leuk contact en ik was zelf erg nieuwsgierig geworden naar kees. Als ik bij mijn ouders kom eten, ligt daar vaak 30+ kaas in de koelkast. Normaal gesproken moet ik hier niks van weten. Kaas is kaas en de meeste light varianten van producten vind ik echt afbreuk doen aan de smaakbeleving, dus ik ga meestal voor vol en vet. Niet altijd de meest gezonde keuze, maar ik vind het prima. Kees is een variant op kaas met 50% minder verzadigde vetten en 25% minder zout. Dit is dus absoluut geen kaasje dat ik uit mezelf zou kopen bij de kaasboer. Maar het is ook een kaas op basis van plantaardige vetten, waarbij geen dierlijk stremsel wordt gebruikt. Dat maakte het voor mij interessant om te proberen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Enfin, die kees verscheen met de pakketbezorger voor mijn deur en ik heb me echt laten verrassen. Ik durf oprecht te zeggen dat ik het verschil met mijn geliefde Stolwijker Grand cru nauwelijks proef! Hij smaakt nog steeds lekker zout en vet, maar is dus minder zout en bevat minder verzadigd vet. Wat een leuke verrassing! Kees en ik besloten dat het een goed idee was om meer mensen met kees kennis te laten maken en daarom maakte ik dit recept met kees in plaats van kaas! Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt!

Gekookt of rauw

Nog even terug naar de koolrabi. Koolrabi kun je zowel rauw als gekookt eten. Ook voor een salade kun je kiezen tussen rauw en gekookt. Ik zelf hou meer van gekookte koolrabi, maar misschien vind jij de koolrabi rauw lekkerder. In het recept ben ik uitgegaan van gekookte koolrabi, maar voel je vrij om deze salade in rauwe variant te bereiden, dat scheelt je toch zo weer 6 minuten kooktijd ;).

vegetarische salade
Salade met koolrabi, appel en kees

Salade met koolrabi, appel en kees

Een heerlijk frisse salade van koolrabi, appel en kees. Ben je in een creatieve bui of wil je eens wat anders op tafel zetten? Maak dan deze salade met koolrabi, appel en kees. Makkelijk en snel, maar vooral verrassend lekker! En nog vegetarisch en behoorlijk gezond ook!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 6 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 11 minuten
KeukenFusion
TrefwoordAardappel, Aardappelsalade, Bergkaas, Kees, Koolrabi, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 1 koolrabi ongeveer 400 gram
 • 2 appel
 • 150 gram kees, extra gerijpt kees is een kaassoort met minder verzadigde vetten, minder zout en gemaakt met vegetarisch stremsel. Je vindt het in plakken of geraspt in de supermarkt, of laat een stuk afsnijden bij jouw kaasboer.
 • 3 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 theelepel honing of ahornsiroop
 • 1 theelepel mosterd
 • zout
 • peper
 • alfalfa
 • 1 handje walnoten

Instructies

 • Schil de koolrabi en snij in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Kook de koolrabi in ongeveer 6 minuten gaar in ruimkokend water. Giet af en breng op smaak met wat zout en peper.
 • Was de appel en snij in blokjes van 1×1 cm.
  Snij de kees in blokjes van 1×1 cm.
  Doe de appel, koolrabi en kees blokjes in een saladekom. 
 • Maak de dressing door de yoghurt te mengen met honing, mosterd, olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Sprenkel de dressing over de salade. Strooi wat kiemgroente over de salade en klaar is kees! 

Kidsproof tips

 • Goeie kans dat jouw kids deze salade ook lusten. Er zit geen groen blad in, dat scheelt al een hoop bij kinderen ;). De gekookte koolrabi is zacht van smaak en vinden kinderen vaak lekker!